Linux Mint ekran kartı sürücüsü kaldırma

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

41Nokta

Hectopat
Daha fazla  
Ekran kartımın 2 tane gözüktüğünü fark ettim. Display 0'ın yanlış olduğunu gördüm. Ben bunu nasıl kaldırabilirim? Display 1'e geçmek istiyorum.

Ekran görüntüsü_2022-07-25_20-58-07.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Biraz kafa karıştırıcı, ilk kez böyle bir şey ile karşılaştım. Ben ilk başta düşünmüştüm ki CPU içindeki GPU'yu da gösteriyor. Ryzen'li laptoplarda iGPU bulunuyor çoğunda artık, ordan yola çıkarak düşünmüştüm. Araştırmam için bilgisayarınızın modelini ve masaüstü olup olmadığını öğrenebilir miyim?

Biraz kafa karıştırıcı, ilk kez böyle bir şey ile karşılaştım. Ben ilk başta düşünmüştüm ki CPU içindeki GPU'yu da gösteriyor. Ryzen'li laptoplarda iGPU bulunuyor çoğunda artık, oradan yola çıkarak düşünmüştüm. Araştırmam için bilgisayarınızın modelini ve masaüstü olup olmadığını öğrenebilir miyim?

Masaüstü bilgisayar. Ekran kartı ASUS eax 1550 fakat ATI Radeon X1550 sürücüsü ile tam performans alabiliyorum.

Ben bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ekran kartınız bu iki donanımı ayrıştırmış, o şekilde gösteriyor diye düşünüyorum. Zaten inxi -G çıktısından tek ekran kartı olduğu anlaşılıyor. Xrandr ile bakalım bir de, teyit etmiş oluruz. xrandr yazıp tamamının çıktısını atın, bağlı olan bütün ekranları gösterecek bize. Ona göre yorum yaparız ve gerekirse de çözüm üretiriz.

Ben bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Ekran kartınız bu iki donanımı ayrıştırmış, o şekilde gösteriyor diye düşünüyorum. Zaten inxi -G çıktısından tek ekran kartı olduğu anlaşılıyor. Xrandr ile bakalım bir de, teyit etmiş oluruz. xrandr yazıp tamamının çıktısını atın, bağlı olan bütün ekranları gösterecek bize. Ona göre yorum yaparız ve gerekirse de çözüm üretiriz.
Ekran görüntüsü_2022-07-25_21-32-15.png

Sistem tek ekran kartı var fakat 2 sürücü var diye düşünüyorum. 2. sürücüye nasıl geçebilirim öğrenmek istediğim bu.

Bilgisayarınız çekirdekteki sürücüyü kullanıyor. İki tane sürücü var; "ati" ve "radeon". Bilgisayarınızda başka bir sürücü, ekran ve GPU yok. Gösterilen yüklenmemiş diğer sürücüler intel ve başka diğer markalar için. Çekirdek sürücüsü açık kaynak kodludur.

AMD sitesinden indirebileceğiniz ayrıca kapalı kaynak sürücüler vardır, ileri düzey video hızlandırma için gereklidir. Video işlemeyecekseniz lüzümsuzdur. AMD sitesindeki sürücü ile çekirdeki sürücü arasında arasında performans farkı yoktur.

Yapmanız gereken ekstra bir şey yok, bu şekilde bırakmanızı öneririm. Sisteminiz güncel "radeon" sürücüsünü sorunsuz olarak ayarlamış ve çalışıyor. "ati" sürücüsü çok eski ekran kartlarını desteklemek için olsa gerek. Bunu yüklemeye kalkarsanız eski sürücü olduğundan uyumluluk ve performans sorunları oluşabilir.

Israr ediyorsanız X Screen Config'i ile "ati" sürücüsünü de etkinleştirebiliriz ancak zaten "radeon" sürücüsünü yani güncel sürücüyü seçmiş, neden eski "ati" sürücüsüne dönelim ki? Olduğu şekilde kullanın derim.

Bilgisayarınız çekirdekteki sürücüyü kullanıyor. İki tane sürücü var; "ati" ve "radeon". Bilgisayarınızda başka bir sürücü, ekran ve GPU yok. Gösterilen yüklenmemiş diğer sürücüler intel ve başka diğer markalar için. Çekirdek sürücüsü açık kaynak kodludur.

AMD sitesinden indirebileceğiniz ayrıca kapalı kaynak sürücüler vardır, ileri düzey video hızlandırma için gereklidir. Video işlemeyecekseniz lüzümsuzdur. AMD sitesindeki sürücü ile çekirdeki sürücü arasında arasında performans farkı yoktur.

Yapmanız gereken ekstra bir şey yok, bu şekilde bırakmanızı öneririm. Sisteminiz güncel "radeon" sürücüsünü sorunsuz olarak ayarlamış ve çalışıyor. "ati" sürücüsü çok eski ekran kartlarını desteklemek için olsa gerek. Bunu yüklemeye kalkarsanız eski sürücü olduğundan uyumluluk ve performans sorunları oluşabilir.

Israr ediyorsanız X Screen Config'i ile "ati" sürücüsünü de etkinleştirebiliriz ancak zaten "radeon" sürücüsünü yani güncel sürücüyü seçmiş, neden eski "ati" sürücüsüne dönelim ki? Olduğu şekilde kullanın derim.

Şimdi hocam ben bu sürücü ile oyunda 40-60 arası FPS değeri alıyorum diğeri ile 90-150 arası görüyorum ondan bunu tercih ediyordum her zaman.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı