Linux Mint Ekrana Gelen Tuhaf Kodlar

Makaleler
51
İyi forumlar. Dün gece normal bir şekilde bilgisayarımı kapattım, kapanırken birden ekranda bu yazılar çıktı.
IMG_20201104_012142_5.jpg

Bu yazılar ekrana geldi, kendi kendine gider diye bir saat bekledim ama gitmedi. Bende güç düğmesinden kapattım. Bu bir hata mı, veya bir sorun mu var?

Bu yazılar ekrana geldi, kendi kendine gider diye bir saat bekledim ama gitmedi. Bende güç düğmesinden kapattım. Bu bir hata mı, veya bir sorun mu var?
Mavi ekranın GNU/Linux'taki karşılığı kernel panic oluyor ve aldığınız hata da bu. Bir daha aynısı olmazsa dert etmeniz gereken bir şey yok demektir. Farklı bir çekirdek ile sistemi başlatmayı deneyebilirsiniz sorunu tespit edebilmek için. (GRUB menüsünde başka çekirdek sürümleri de olması gerek.)

Mavi ekranın GNU/Linux'taki karşılığı kernel panic oluyor ve aldığınız hata da bu. Bir daha aynısı olmazsa dert etmeniz gereken bir şey yok demektir. Farklı bir çekirdek ile sistemi başlatmayı deneyebilirsiniz sorunu tespit edebilmek için. (GRUB menüsünde başka çekirdek sürümleri de olması gerek.)
Şuan okuldayım, eve gidince tekrar olacak mı diye deneyeceğim.

Hiç kernel panic almadım ben. Ben de görmek istiyorum ama sistem bozulmasın. Var mı öyle bir yöntem?

Kullandığım ortamda denk geldiğimi hatırlamıyorum ama test ortamında ve farklı dağıtımlarda bu sorunla sayısız defa karşılaştım.
Kernelin panik yapması, bir şeyler düzgün gitmediğinde olur. Kernel yani çekirdek GNU'da bir şeyi beğenmez panik yapar, sistem açılışında düzgün yüklenmez panik yapar, sistemi kapatırken bazı öğeler kapanmaz veya düzgün kapanmaz kernel panikler veya donanımı beğenmez panikler.
Kernelin tasalanması iyi bir şeydir, sistemde bir şeylerin uygun olmadığının habercisidir, lakin sorunu genelde söylemez ya da bir-iki kelimeyle bildirir ki, o da sorunu anlaman için yetersizdir. Ama en azından şunu anlıyoruz "Kardeşim işte sana sorun var diyoruz, sorunu gider!" diye bağırması sayesinde sorunlu ortamı kullanıp başımıza iş açmamızdan bizi kurtarıyor.

İlk Debian kurmaya çalıştığım yıllarda sürekli bu haberle karşılaşırdım, "ulan bu ne biçim dağıtım, her şeyde panikliyor" derdim. Araştırarak daha sonra öğrendim ki, meğer mahsun Debian'ım "sistemin 64 bit ortamı kaldırmaz" diyormuş, yani bana söylüyormuş ama cahil kafa nereden anlasın, ama geç de olsa çözdüm, o da iyi bir şey.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı