Linux Mint ile TV'de görüntü dışa taşıyor

Makaleler
19
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

(165 Hz monitör, Creative A320 ses sistemi, Rampage R74 klavye, Glorious Model O fare, 1000 Mbps internet)

=
Linux Mint kurulu bilgisayarı HDMI ile TV'ye bağladım. Görüntü monitörde düzgün olmasına rağmen TV'de biraz dışarı taşıyor.

Aynı sorunu Windows'ta da yaşamıştım. AMD Catalyst Control Center üzerinden görüntü ölçeğini küçülterek sorunu çözüyordum. Ama Linux Mint üzerinde AMD Catalyst Control Center'ı kullanamıyorum.

Ekran kartı AMD/ATI Radeon HD 5450. TV'nin ayarlarında ölçekleme ile ilgili bir bölüm bulunmuyor. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
@Bayram Tempest @Nizel G

Aynı sorun bende de var. Ne yazık ki bir çözümü yok.

Televizyonun ayarlarında bunu ayarlayabileceğim bir seçenek yok. Cihazın oldukça basit ve az özelliğe sahip bir ayarlar menüsü var.

Ek olarak Q4OS ve Fedora dağıtımlarını da denedim. Onlarda da aynı problem mevcut. Fedora'da TV modu seçeneği aktifti, ancak ekranı ihtiyacımdan fazla küçülttüğü için kenarlarda siyahlık kalmasına sebep oldu.

Windows üzerinde AMD Catalyst Control Center ile yaptığım gibi Linux'ta görüntü boyutunu bir miktar küçültüp, ekrana tam sığacak boyuta getirebileceğim bir yazılım var mı?

Hocam şöyle bir ayar olması lazım. Her monitörde standart olarak bulunur.
Monitör değil, TV'de deniyorum. Monitörde bu sorun yaşanmadı. Ek olarak bahsi geçen TV biraz eski.

TV'nin ayarlarında zoom gibi bir seçenek var. Panoramic, 4:3 ve 14:9 seçenekleri vardı. Ama 16:9 bulamadım. Bu seçenekleri değiştirince de ekranın orantısında hiçbir değişiklik olmuyor.

Ekran çözünürlüğü ise 1280x720'de 60 Hz, 1920x1080'de 30 Hz olabiliyor. Aynı taşma problemi her iki çözünürlükte de yaşanıyor.

Linux Mint'teki TV modu özelliği sorunu belki çözebilirdi ama Linux Mint'te bu seçenek pasif gözüküyor.

Monitör/TV hepsi için geçerli aslında. Zaten ben de TV’ye bağlıyorum. Samsung’un 2014 çıkışlı FHD modeli. 10 sene önce duyurulmuş bir model. Baya eski sayılır. Sizinki sanırım çok eski olsa gerek. Televizyonun ekran çözünürlüğü nedir?

AMD bir ekran kartı ile bilgisayarı bahsi geçen TV'ye bağlarsam 1920x1080@30 Hz ve 1280x720@60 Hz seçenekleri gözüküyor. NVIDIA bir ekran kartı ile bağladığım zaman 1920x1080@60 Hz (atlamalı) ve 1280x720@60 Hz seçenekleri gözüküyor.

Ben 1280x720@60 Hz olarak kullanıyorum, çünkü televizyonun yanında "HD" ibaresi var. Ama 1920x1080 olarak da denedim ve aynı problem devam ediyordu.

3.12.2024 eklemesi:
Mecburen Windows 11'e döneceğim. bu iş sanırım AMD Catalyst Control Center olmadan çözülecek gibi değil.

Son düzenleme:
Konuyu görmüştüm ama ben NVIDIA kullanıcısı olduğum için yapılabilecek bir ekran ayarını bilmediğim için cevaplamadım. NVIDIA ile sorunsuz TV'ye ekran yansıtabiliyorum hem kablolu hem kablosuz. Muhtemelen donanım sebepli bir sorundur. (TV eski olduğu için Linux'la sorunlu çalışıyordur.) Linux yeni donanımlara çok hızlı destek veriyor ama destek verilmeyen eski donanımlara destek ekleme çabası bulunmuyor. Sorun TV'nin eski olması sebeplidir diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…