Linux Mint "ubuntu boot failed" Hatası

riLke

Decapat
Daha fazla  
Merhaba.

Az önce Linux Mint'i Dual boot kurmaya çalışırken fail etti.

Şu anda Windows'a ulaşamıyorum, bilgisayarı açtığımda "Ubuntu boot failed" hatası alıyorum.

BIOS'tan boot ayarlarını UEFI'den Legacy'ye çevirdim ama hala aynı hata geliyor.

Mutlaka Windows'a ulaşmam gerekiyor. Nasıl yapabilirim?
IMG_20221220_010846.jpg

Legacy'ye neden çevirdiniz ki?
Windows ve Linux Mint'i EFI modda kurduysanız yine EFI moda dönün.
BIOS'ta OS Manager'dan Windows Boot Manager'i ilk sıraya alırsanız Windows'a ulaşırsınız. Veya Boot disk seçim tuşu ile (mesela Asus'ta F8) Windows Boot Manager'i açabilirsiniz.

Linux Mint için Grub'ı onarmak isterseniz, OS Manager'da Linux Mint ilk sırada kalsın.
Linux Mint USB'si ile canlı modda başlatarak Boot Repair uygulamasıyla onarım yapabilirsiniz.

Şimdi en başta Windows'a ulaşmam gerekiyor o yüzden ilk onu deneyeceğim.

Bakın şu anda durum bu:

Nerede değişiklik yapmam gerektiğini tam olarak çözemedim.

Dosya Ekleri

• 16714904396232925308224397309098.jpg
    16714904396232925308224397309098.jpg
    113,3 KB · Görüntüleme: 91
Windows EFI modda mı kuruluydu? O zaman sanki Windows Boot Manager silinmiş gibi görünüyor.

Legacy moda çevirince de o ekrandan görüntü paylaşır mısınız?

Bu arada Boot disk manager'de durum bu:

Dosya Ekleri

• 16714911393505752065977673318822.jpg
    16714911393505752065977673318822.jpg
    99,8 KB · Görüntüleme: 183
Windows EFI modda mı kuruluydu? O zaman sanki Windows Boot Manager silinmiş gibi görünüyor.

Legacy moda çevirince de o ekrandan görüntü paylaşır mısınız?
Tabii, buyurun:

Tek sabit disk varsa Windows gitmiş gibi görünüyor.
Anlayamıyorum neyi yanlış yaptığımı ya...
Videoda tarif edildiği şekilde yaptım.

Elimde bir başka HDD var boşta duran, onu kullanarak filan kurtaramaz mıyım ssd'dekileri?

Dosya Ekleri

• 16714913969352503817400236177950.jpg
    16714913969352503817400236177950.jpg
    113,5 KB · Görüntüleme: 85
Windows Boot Manager gitmiş. Sanırım en azından EFI bölümünü formatlamışsınız.
Başka bilgisayar varsa onunla Windows USB'si hazırlayıp onarmayı deneyin. Olmazsa format atarsınız.
Başka bilgisayar yoksa Linux Mint USB'si ile başlatıp kurulumu yeniden yapın.
Sonra WoeUSB-ng kurarak Windows USB'si oluşturabilirsiniz.

Linux Mint'i canlı modda açarak SSD'deki dosyaları HDD'ye yedekleyebilirsiniz.

Aşırı yoğun çalışıyorken "aradan çıksın şunu da halledeyim" derken windows'tan oldum. :)

Şimdilik usb'den mint çalıştırıp zaman buldukça söylediklerinizi deneyeceğim.

Takılırsam yine buradan yardım isterim. İyi geceler, çok teşekkürler.

Dün gece hallettim problemi.

Tam teknik detayı bilemiyorum ama Linux kurulumunu düzgün yapmadığım için boot hatası veriyormuş. USB'den kurulumu sorunsuz tamamlayınca açılışta boot menüsünde Windows'u da görmeye başladım.

Bir iki küçük problem daha var:

Boot menüsünde Windows altta görünüyor, yani ben birkaç saniye ekranda seçim yapmazsam Linux'le açılış yapılıyor. Bunu Windows'la değiştirebilir miyiz?

İkincisi, bios'ta legacy yerine uefi'yi önceliğe aldığımda bilgisayar açılmıyor. Aynı boot hatasını alıyorum. Bunun sebebi nedir? Yani bu bu legacy ve uefi olayını araştıracağım boş bir zamanda da genel bir fikir almak için soruyorum.

Bir de Windows'u kapat dediğimde kapanır gibi yapıp uykudan uyanmış gibi tekrar açılıyor. Yani Windows, güç düğmesine birkaç saniye basılı tutmadan bilgisayar kapanmıyor. Linux'te bu sorun yok. Bu sorun bu konuya ait olmayabilir ama yine de bahsetmek istedim.

@izmirkartali

Son düzenleme:
BIOS güncellemesi varsa onu yapın bence.
Sistemin UEFI uyumluluğu tam değil galiba.

Grub'da ilk seçenek Linux Mint olur zaten. Eskiden Grub Customizer ile o sırayı kolayca değiştirebiliyorduk ama şimdi o yazılım pek başarılı değil.
Yani Windows altta olacak, siz de Windows'u açmak istediğiniz zaman alta gelip onu seçeceksiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı