Çözüldü Linux Mint'te dosya aktarma neden çok hızlı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

JakerT4

Kilopat
Katılım
6 Mart 2021
Mesajlar
5.825
Çözümler
35
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Linux Mint'te dosya aktarma çok hızlı ben normalde bilgisayarımdan USB Belleğime 3 GB'lık ISO dosyası için beklerim bir süre ama Linux'ta anında kopyalıyor USB'ye.
Bunun sebebi nedir?
 
Çözüm
Olay Windows defender falan değil, Linux dosyayı aktardığın anda yazmıyor, sadece sana öyle gösteriyor. Kopyalama yaparken dosyanın tamamı oraya yazılmıyor bir kısmı bufferda bekletiliyor, ne zamanki siz USB'yi ejekte edersiniz o zaman dosyayı gerçek anlamda USB belleğe yazmaya başlayıp işini bitirdikten sonra ejekte edildiğini söylüyor. Eğer siz o 3GB dosyayı kopyaladıktan sonra USB'yi sistem üzerinden çıkartmadan önce elinizle çekip çıkartırsanız dosya bozuk olacaktır.

cat /proc/meminfo komutunu çalıştırırsanız size göstereceği değerler arasında Dirty ve Writeback değerleri bufferda ne kadar büyük dosya olduğunu gösterir, tek bir kopyalama yaparsanız aşağı yukarı 3GB civarlarında bir şeyler görürsünüz. Bu sizin dosyanın cachede bekletildiği anlamına geliyor.

Windows'ta da bu olayı elde edebiliyorsunuz ancak Windows varsayılan olarak kapalı getiriyor.
1696349274837.png
Linux Mint'te yazma önbelleği kapalı gelmiyor mu?
Bildiğim kadar hiçbir dağıtımda kaldırılabilir depolama için yazma önbelleği kapalı gelmiyor, o olay sadece dahili depolamada var. USB gibi kaldırılabilir depolamalarda yazma önbelleğini kapatmanın doğrudan aç kapa şeklinde bir yolu da yok, bunu udev kuralları ile, arka planda sürekli olarak sync kodunu çalıştıran bir script ile elde etmeye çalışanlar var, hatta bazıları fstab içerisinde USB'yi belli başlı optionlar ile mountlayanlarda varmış ancak bunu yapmak USB'nin kaldırılabilir olma özelliğine aykırı olacaktır.

USB'den çok performans bekliyorsanız yazma önbelleğini kapatmaya da gerek yok bence, çünkü düşünecek olursak siz USB üstünde yapmak istediğiniz bütün kopyalama yapıştırma işlemlerini yapıyorsunuz ancak onlar önbellekte bekletiliyorlar, ne zamanki siz işinizi bitirip bilgisayarı kapatmaya veya USB'yi ejekte etmeye hazırlanırsınız o zaman yazılıyorlar, böylece USB üstünde sürekli olarak işlem yapılıyorsa zamandan da kurtarmış oluyor sizi. Çünkü USB'ler zaten kendi başlarına oldukça yavaş kalıyorlar ve aynı anda tek bir operasyonu gerçekleştirebiliyorlar, bir tarafta gerçek zamanlı olarak dosya kopyalaması gerçekleşirken siz başka bir dosyayı okuyamıyorsunuz, bununda önüne geçiyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı