Linux olmadan olmaz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Daha önce sana farklı konularda oldukça geçerli cevaplar vermiştim ama. :) Kabullenememek böyle bir şey olmalı. Disney+, Prime Video, Netflix gibi servislerle 720p üzeri streaming yap da sonra konuşalım olur mu?
Tamam hemen deniyorum.

PS'i yakın zamanda hiç kullanmamışsın. Bir kullan gel sonra detaylıca konuşuruz bunu.
PS'yi yakın zamanda kullanma ihtiyacım olmadığı için kullanmamış olabilirim. Çünkü Windows'ta bir command prompt doğrudan ihtiyaç olmadı ve olmayacakta.

PS'yi yakın zamanda kullanma ihtiyacım olmadığı için kullanmamış olabilirim. Çünkü Windows'ta bir command prompt doğrudan ihtiyaç olmadı ve olmayacakta.
Bak ne güzel diyorsun, terminal kullanmaya kolay kolay ihtiyaç duymuyorsun. Ancak işleri hızlandırmak istersen kullanabilirsin. Registerlar da dahil her şeyi PS üzerinden oynayabiliyorsun şuan. PS gerçekten adının hakkını veriyor artık. GUI scripting gibi becerileri bile var. Ağ üzerinden sadece text dosyası aracılığıyla GUI script dağıtımı yapabiliyorsun. Adam sadece scripti çekiyor sonrasında çalıştırıyor, 40-50kblik basit text dosyalarıyla program dağıtıyorsun derleme gerekmeden.

Daha önce de dediğim gibi Linux karşıtı değilim. Sadece sizin artı olarak savunduğunuz şeylerin pek çoğu tam olarak sandığınız kadar büyük ve efektif artılar değil.

Bak ne güzel diyorsun, terminal kullanmaya kolay kolay ihtiyaç duymuyorsun. Ancak işleri hızlandırmak istersen kullanabilirsin. Registerlar da dahil her şeyi PS üzerinden oynayabiliyorsun şuan. PS gerçekten adının hakkını veriyor artık. GUI scripting gibi becerileri bile var. Ağ üzerinden sadece text dosyası aracılığıyla GUI script dağıtımı yapabiliyorsun. Adam sadece scripti çekiyor sonrasında çalıştırıyor, 40-50kblik basit text dosyalarıyla program dağıtıyorsun derleme gerekmeden.

Daha önce de dediğim gibi Linux karşıtı değilim. Sadece sizin artı olarak savunduğunuz şeylerin pek çoğu tam olarak sandığınız kadar büyük ve efektif artılar değil.
Hayır efektif artılardır. Sen print screen'in doğrudan işlevini değiştirebiliyor musun? Ben hem clipboarda atıyorum hem de kaydediyorum, hem de farklı bir isimlendirme yöntemiyle bile değiştirebiliyorum.

Biraz sildim. Çünkü çok değişik bir havaya büründüm. Üzgünüm, özür dilerim.

Son düzenleme:
Stable releaseler zaten test edilmiş releaseler. Bir şey bleeding edge'se stabilliğe zarar verir. Stable'ın olayı bu. :D
Kullanici distro'dan stabillik bekliyorsa yinede test edilmeli. En basitinden distro ile uyumlulugu test edilmeli.

Yok kalsin. Hicbir turlu registry ile ugrasilmaz. Ayar yapacaksam mis gibi /etc'm var.

Paket yoneticisi hala benim icin buyuk bir arti. O dandik winget'i de kullandim.
Paket yoneticisi dosyalari indirir, kendi kopyalar ve kurulumu kendi yapar.
Sozde paket yoneticisi winget ise sadece kurulum dosyasini indirip calistirir. Linux'un gelismis paket yineticilerinin yaninda bu sacma yazilima paket yoneticisi demek komik.

Bence neyi anlamıyorsunuz size söyleyeyim; (Türkçe karakter sorunları olabilir, telefondan yazıyorum)

1. Boşta iken ortalama 450 MB Ram kullanımı, disk kullanımı ve CPU'nun sanki çalışmaması,
  2. Super hızlı,
  3. Super guvenli,
  4. Gizlilik en yuksek,
  5. Bir veya iki komutla sistemi çok rahat bir şekilde güncellemek,
  6. En modern, güzel ara yüzler yada daha iyisi kendi tasarlayabileceğiniz ara yüzler,
  7. Güncel yeni kernel sürümleri ile her daim yeni çözümler,
  8. En güncel programları en iyi şekilde ve performanslı kullanmak ve ihtiyaç fazlası program bulunması. Yüzde 99.9999'unun da ücretsiz olması,
  9. Ve hala boşta iken ortalama Ram kullanımı 450 MB olması...
İşte Linux budur ve daha fazlasıdır.

Maalesef Microsoft, Windows için yeni çözümleri kaynak kullanımını artırarak ve sonucunda bilgisayarı kastırarak üretiyor 😁.

Ben sizi anlıyorum. Oyun için iyi seçenek olmayabilir yada mecbur kullandığınız Adobe ürünlerinden yada Microsoft Office'ten.

Kısaca bu durumdan şöyle bahsedeyim;
Adobe ürünleri paralı olduğu için ben korsan kullanmıyorum zaten. Ücretsiz alternatifleri de Linux'ta da var en iyi çalışıyor. Sizin için gereklidir bir şey diyemem haklısınız bu yönden. Ama gerek VFX, gerek video düzenleme, gerek foto manipülasyon, gerek cartoon maker, gerek 3D modelleme Linux'ta bir çok iş kolu için mevcut ve sistemleri ADOBE uygulamaları kadar zorlamayacak türde.

Ayrıca belki Linux'ta istediğiniz program yoktur yada kullandığınız programlar yine kendinize göre haklısınız.

Office için tez ödevinden ötürü belki mecburi Windows kullanılabilir ama Libreoffice yada Online ofiste var.

Ve oyunlar.
Arkadaşlar ben korsan oyunu bırakmadan önce zaten bol bol Linux'ta oyun oynardım. Tabi bu yol resmi değildir. Oynadığım oyunların hepsi Linux'ta güzel çalışırdı ve çoğunluğu Windows'tan yüksek FPS verirdi. Çünkü DXVK, Wine, Mesa sürücüleri çok gelişmiştir.

Oynadığım oyunlar; Dark Souls I-II-III, Sekiro, Legend of Zelda BotW, GoW 2018 PC, Cyberpunk 2077, GTA V, GTA IV, Marvel Spiderman, Tunic, Darksiders 2, Middle Earth Shadow of Mordor, LoL, Little Nightmare, Ori and Blist Forst...

Ayrıca Linux'taki mevcut tüm emülatörler Windows'tan daha iyi FPS verir. Mesela Yuzu; gerek fps, gerek performans Windows'tan daha iyi ve çok çok oyun oynadım.

Ben bir iki oyun yada online oyunlar için (mesela Valorant oynamam, etmem, sevmem ama çoğunluk oynuyor diye) yada resmi yollar ile denediğiniz için ("resmi yollar bence sakat") bir şey demiyorum, yetersiz deyip geçiyorum genelde. Yoksa Linux'ta gayet oyun oynanır. En kötü FSHack yapar oynarsın oyunları rahat rahat.

Korsan hakkında; Arkadaşlar korsan yazılım kullanmak kul hakkı. İnanmıyorsanız yasal bir şey değil. Zor durumda kalmadıkça kullanmayın derim. Eğer zor durumda değilseniz, inanmıyorsanız şöyle anlatayım, Birileri ömründen 5-6 yıl feda ederek bir oyun üretiyor ve sen de hiçbir şey yokmuş gibi oynuyorsun mesela, ne kadar kötü bir şey.

Evet Linux'ta Adobe Photoshop 2019, 2021, Microsoft Ofis 2010, 2013, 2016 bile kullanabilirsiniz aslında ama nihayetinde korsan versiyon..

Ben genel olarak oyun tasarlıyorum ve hazır bir şey kullanmam hiç. Low poly model yaparım (ki bence kolay sizce de kolaydır) , bazen tileset, bazen karakter animasyonları.

Linux'ta ihtiyaç fazlası program var benim için. Sizlere de öneririm.

Gerek Java, Gerek Unity3D ve C#. Kullanılabilir.

Unreal Engine'de var ama ben onu hiç kullanmadım ve kullanamsını da bilmem.

Bir de yetersizlik ve pratiklikten bir o kadar uzak olan Windows'a gore cok basit bir islemi nasil 0.01 salise de yapildigini anlatayim.

Mesela siz, Turkiye erisimine kapali bir siteden oyun indireceksiniz. Windows ile en kolay;

1. Proton indir hesap ac, gir. Baslangic ayarlarini duzenle falan. Ugrastirici bence.
2. Warp, yada gbildirimlerden acarsiniz.

Linux'ta ise Baslat + V yapiyorum tamam. İsim bittigi zamanda Baslat + V yapip kapatiyorum. Bu kadar.

Her seyi boyle pratik Linux'un.

Ram, cache ve sanal bellek mi temizleyeceksin. Baslat + X yap, bitti. Programlara veya ucuncu parti bloatware sacmaliklarina hic gerek yok.
Ben de bir ekleme yapiyorum.
Mesela bir CD'den ISO imaji almanız gerekiyor.
windows'da çırpının durun. 3. parti tool'larin icindeki zararli yazilimlarla iyi şanslar.
Linux'da ise:
dd if=/dev/cdrom of=CD.iso
İlla GUI mi istiyorsun? Yine tek komutla Brasero kur.
dnf install brasero vb..

Son düzenleme:
Paket yoneticisi hala benim icin buyuk bir arti. O dandik winget'i de kullandim.
Paket yoneticisi dosyalari indirir, kendi kopyalar ve kurulumu kendi yapar.
Sozde paket yoneticisi winget ise sadece kurulum dosyasini indirip calistirir. Linux'un gelismis paket yineticilerinin yaninda bu sacma yazilima paket yoneticisi demek komik.
Winget kendi repolarından çektiği herhangi bir şeyi katılımsız kuruyor. Sen bir şey görmüyorsun komut satırı dışında. Eğer kendi repolarında yoksa mecburen ekranlarına bir şey geliyor ama otomatik kuruyor. Sen sadece kurulumun bitmesini bekliyorsun. Winget'in 2020'de çıkmış olduğunuda düşünürsek repolarının şuan için zayıf olması bence fazlasıyla kabul edilebilir. Son güncellemelerle winget'de sandığının aksine "dandik" olmaktan fazlası artık.

Windows'un en büyük sıkıntısı bellek tüketimi. Boşta 4-6GB arası bellek kullanıyor. Onun dışında anlattığın yok bilmem hafızasının bitmesiymiş, yok bilmem performansın 3-5 günde yere çakılmasıymış falanmış filanmış gibi hiç bir derdim olmadı. Bi de ben PC'ye vıttırıvızık her şeyi yükleyen türden bir insanım. Ona rağmen anlattığın şu kasılma olayını bir yaşayamadım gitti.

windows'da çırpının durun. 3. parti tool'larin icindeki zararli yazilimlarla iyi şanslar.
Rufus'un içinde ne zamandan beri zararlı yazılım var? Baya taş atmak için eleştiri yapıyorsun şuan :D.

Winget kendi repolarından çektiği herhangi bir şeyi katılımsız kuruyor. Sen bir şey görmüyorsun komut satırı dışında. Eğer kendi repolarında yoksa mecburen ekranlarına bir şey geliyor ama otomatik kuruyor. Sen sadece kurulumun bitmesini bekliyorsun. Winget'in 2020'de çıkmış olduğunuda düşünürsek repolarının şuan için zayıf olması bence fazlasıyla kabul edilebilir. Son güncellemelerle winget'de sandığının aksine "dandik" olmaktan fazlası artık.

Windows'un en büyük sıkıntısı bellek tüketimi. Boşta 4-6GB arası bellek kullanıyor. Onun dışında anlattığın yok bilmem hafızasının bitmesiymiş, yok bilmem performansın 3-5 günde yere çakılmasıymış falanmış filanmış gibi hiç bir derdim olmadı. Bi de ben PC'ye vıttırıvızık her şeyi yükleyen türden bir insanım. Ona rağmen anlattığın şu kasılma olayını bir yaşayamadım gitti.

Rufus'un içinde ne zamandan beri zararlı yazılım var? Baya taş atmak için eleştiri yapıyorsun şuan :D.
Aksini iddia etmedim? İslemi gostermiyor ama tek yaptığı kurulum dosyasi calıştırmak.

Rufus ile CD'den ISO imaji cikart bakalim. Okusaydin keske. USB'ye yazdirmaktan bahsetmiyorum. Bahsetseydim yine Linux avantajli. Ayni sekilde programsiz halledilebiliyor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı