Linux olmadan olmaz

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Linux'u sevdigin icin, arastirmayi seven zeki bir insan oldugun icin, ozgurluge deger verdigin, ozel hayatinin senin icin onemi. Cokmelerle ugrasmak istemedigin icin. Masaustunu kendi istegin dogrultusunda insa edebildigin icin olabilir.
Hocam ben de bir Linux kullanıcısı olarak yazayım dedim buna yorumu. Bilgisiz çok insan var malum fakat bir iki kelam da ben etmek isterim sizinle.

Linuxu seviyorum ama oyun oynamak istiyorum, bunun yolu da 900 tane program indirmek olmamalı.
Windows üzerinde tek çökme yaşamadım sorunu ben olmayan, alternatifini Linuxda yapsam o da çökerdi, Ağustos ayından beri (sistemimi alma tarihim, ondan önce ortak pcyi kullanıyordum evdeki, o da güzel sistemdir) tek yaşadığım çökme Fedoranın bulunduğu partisyon için bulunan Github çıkması BTRFS sürücüsünü silerken oldu. Allaha bin şükür SSDyi elime almadım o gün ama burada kimse suçlu değil. Diğer bilgisayarım ise 3. nesillerden kalma, sıfır formatla 7 sene 8.1 kullanıldı, (sonra 10 falan kuruldu onlarda da sorun yaşamadık da)içine virüs girmesi hariç hiç sorun yaşamadık işletim sistemi sebepli.
Masaüstü inşası/tasarlanması günlük kullanımın tamamı değil, istediğim gibi inşa ettiğim bir masaüstü de işletim sistemimin amacı değil. Çoğunlukla Adwaita temalı Ubuntu GNOME kullanıyorum ekstra güzel bir tema görmezsem.
Araştırmayı da seviyorum ve bunun için de Linux kullanıyorum fakat oyun oynamak araştırmayla alakalı değil.

Bu yüzden artık Windows'ta bütün driverlar elle kuruluyor demezseniz müthiş olur. Ha elle kurulanlar tabi ki var - mesela ben akıllı tahtaya Windows kurduğumda ses driver'ını elle kurmam gerekti - ancak çoğu otomatik Windows Update tarafından kuruluyor zaten.
Ek yapayım sanki Linux kullanan kimse elle driver kurmuyor. Çok eski ya da yeni donanımlarda driver bile olmuyor bazen.
Forumda 100 tane Linuxda ses kartı çalışmıyor konusu var. Birini de ben Debian NONFREE ile yaşadım

Çünkü Update'in ilk olarak yaptığı Ekran kartının tabanını bulmak ve core sürücüleri indirmek.

Daha sonra mağazada varsa uygulamasını indirir. AMD ve Intel'in bazı sürücüleri için geçerli ama hepsi için değil.
Yoksa elle indirip yükleyeceksin.
AMD hiç kullanmadım ondan bir şey demeyeceğim ancak Intel için Microsoft Store'da bulunan veya 2018'de çıkan versiyonunun kontrol panelini destekleyen bir işlemci varsa otomatik kuruyor.

.. ki bu bahsettiğim sürümlerde son birkaç yılda çıkmış işlemcilerin hepsini kapsıyor.

DX 11, DX9, VC++ All Redis. falan bildiğim kadarıyla Windows'ta gömülü gelmiyor. Kendimiz indiriyoruz. Tamam API'ler belki içinde olabilir ondan emin değilim ama oyunları açmamana olanak sağlayacak eksik DLL hataları alırsın.
Açıkçası ben hiç almadım hocam. Belki 2005 gibi VC++'ın eski sürümleri yoktur ancak onlarla ilgili de bir sorun yaşamadım.

DX11 ve DX9'un indirme yapmadan otomatik kurulduğunu düşünüyorum.

Ek yapayım sanki Linux kullanan kimse elle driver kurmuyor. Çok eski ya da yeni donanımlarda driver bile olmuyor bazen.
Ben şuanki laptopumla Linux'ta driver sorunu yaşamadım ancak Windows'ta da driver sorunu yaşamadım. Açıkçası Hackintosh kullanmıyorsanız modern parçalar ile ben bugün herhangi bir OS'de driverları elle kurmanız gerekeceğini sanmıyorum.

Steam ile oynuyorsan Steam kendi yüklüyor.
Hocam peki dxdiag'ı da mı Steam kuruyor? :)

Diagnostics'i kurup DX'in kendisini es geçeceklerine pek ihtimal vermiyorum, bir ara sanal makinede denerim.

Benim anlamadigim Windows'u daha iyi yapan sey driverlari otomatik kurmasi mi? Yapmayin allah askina ya.
Hayır. Sadece "Linux driverları otomatik kuruyor, Windows'da elle kurmanız gerekiyor" biçminde yayılan bir söylentiye yanıt verdim.

Hocam ben de bir Linux kullanıcısı olarak yazayım dedim buna yorumu. Bilgisiz çok insan var malum fakat bir iki kelam da ben etmek isterim sizinle.

Linuxu seviyorum ama oyun oynamak istiyorum, bunun yolu da 900 tane program indirmek olmamalı.
Windows üzerinde tek çökme yaşamadım sorunu ben olmayan, alternatifini Linuxda yapsam o da çökerdi, Ağustos ayından beri (sistemimi alma tarihim, ondan önce ortak pcyi kullanıyordum evdeki, o da güzel sistemdir) tek yaşadığım çökme Fedoranın bulunduğu partisyon için bulunan Github çıkması BTRFS sürücüsünü silerken oldu. Allaha bin şükür SSDyi elime almadım o gün ama burada kimse suçlu değil. Diğer bilgisayarım ise 3. nesillerden kalma, sıfır formatla 7 sene 8.1 kullanıldı, (sonra 10 falan kuruldu onlarda da sorun yaşamadık da)içine virüs girmesi hariç hiç sorun yaşamadık işletim sistemi sebepli.
Masaüstü inşası/tasarlanması günlük kullanımın tamamı değil, istediğim gibi inşa ettiğim bir masaüstü de işletim sistemimin amacı değil. Çoğunlukla Adwaita temalı Ubuntu GNOME kullanıyorum ekstra güzel bir tema görmezsem.
Araştırmayı da seviyorum ve bunun için de Linux kullanıyorum fakat oyun oynamak araştırmayla alakalı değil.

Forumda 100 tane Linuxda ses kartı çalışmıyor konusu var. Birini de ben Debian NONFREE ile yaşadım
Kullandigin dagitiminin kerneli eski ise ses kartinin calismamasi cok normal. Linux'ta driverlar kernel ile geliyor, kernel guncel degilse ses kartin desteklenmiyorsa calismamasi cok normal. Bu da Linux'u kotu yapan bir sbeep degil. Su konuda Linux'u karalama amacli soylenen seylerin nerdeyse %90'i kullanicilarin bilgisizliginden baska bir sey degil.

Hocam peki dxdiag'ı da mı Steam kuruyor? :)

Diagnostics'i kurup DX'in kendisini es geçeceklerine pek ihtimal vermiyorum, bir ara sanal makinede denerim.
Ne alaka o? Steam Direct9, 11 ile ilgili gereken dll kurar. Zaten bir oyun yüklediğinde muhakkak karşına çıkıyor.

Benim anlamadigim Windows'u daha iyi yapan sey driverlari otomatik kurmasi mi? Yapmayin allah askina ya.
Kimse öyle bir şey demedi hocam. Windows'u daha iyi yapan şey firmalarla yakın olduğu için daha sorunsuz sürücü deneyimi sunması, Nvidia driverlarının 100 yıldır Wayland'e adam gibi destek vermediği yerde Windowsta tık diye çalışıyor sürücüler.

Eğer driverların otomatik kurulması mevzu değilse masaüstü modifiyesi de mevzu değil demektir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı