Linux sistem yedekleme ve yedeği USB diskte taşıma

  • Konuyu başlatan gen2
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 1
  • Görüntüleme 2B

gen2

Megapat
Katılım
7 Aralık 2019
Mesajlar
9.412
Makaleler
1
Çözümler
65
Merhaba arkadaşlar bu konuda size sistem yedeği nasıl alınır ve bu yedek Ubuntu 20.04 kurulum USB'sine nasıl eklenir bunu anlatacağım. Yedeğimizi / ve /boot dosya sistemlerini kapsayacak şekilde alacağız. Yani /home klasörü yedeklenmeyecek. İlk olarak sistemimizi herhangi bir Live ortam ile açıyoruz ve Boot işlemi bitince bir terminal açıpsudo fdisk -l komutunu girip partisyon şemasını kontrol ediyoruz. Benim durumumda /dev/sda1 /boot ve /dev/sda5 / dosya sistemleri. Ardından sistemimize chroot olacağız. Açtığımız terminale alttaki komutları girip chroot oluyorsunuz.

Kod:
sudo su
cd /
mkdir -p /mnt/gentoo/boot (sizin durumunuzda bu /mnt/gentoo/boot/efi olabilir.)
mount /dev/sda5 /mnt/gentoo
mount /dev/sda1 /mnt/gentoo/boot
cd /mnt/gentoo
mount -t proc none proc
mount --rbind /sys sys
mount --rbind /dev dev
chroot /mnt/gentoo /bin/bash
tar -cpzvf yedek.tar.gz --exclude=/yedek.tar.gz --exclude=/proc --exclude=/sys --exclude=/mnt --exclude=/media --exclude=/run --exclude=/dev /
cd / && exit && umount -l -a

Bunu yaptıktan sonra güç tuşuna basarak sistemi kapatıyoruz ve ana işletim sistemimizi Boot ediyoruz. Oluşan yedek.tar.gz dosyamızı güvenli bir şekilde durabileceği bir bölüme kopyalayın. Şimdi bu yedeği barındıran bir Ubuntu diski hazırlayacağız. Diski Gparted programını kullanarak hazırlayacağız. sudo gparted listeden USB diskimizi buluyoruz ve ilk önce 4 GB boyunda bir FAT32 bölümü oluşturuyoruz. Manage flags kısmından ESP'yi seçerek bölümümüzü bootable olarak işaretliyoruz. Disk üzerinde ikinci bir bölümü kalan bütün boş alanı kullanarak NTFS olarak oluşturuyoruz ve kaydedip Gparted programını kapatıyoruz. Şimdi sıra liveDVD ortamını USB diske atmaya geldi, bunun için WoeUSB programını kullanacağız. ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso dosyasının bulunduğu klasörde sağ tıklayarak bir terminal açıyoruz ve sudo woeusb --partition ./ubuntu-20.04.1-desktop-amd64.iso --tgt-fs=fat /dev/sdd1 yazarak ISO dosyasını USB diske yakıyoruz. İşlem bittikten sonra yedek.tar.gz dosyamızı USB üzerinde oluşturduğumuz ikinci partisyona kopyalıyoruz. Artık Ubuntu Live ortamımız ve yedeğimiz aynı diskte ve Boot edilmeye hazır.

Yedeğimizden geri yükleme yapmak için, hazırladığımız USB disk ile sistemimizi Boot ediyoruz. Boot işlemi tamamlandıktan sonra bir terminal açıp önce sudo su ile root olup ardından fdisk -l komutunu girip geri yükleme işleminde kullanacağımız partisyonları belirliyoruz. Benim durumumda bunlar /sda5 / ve sda1 /boot olarak kullanılacak. mkdir -p /mnt/gentoo/boot komutu ile bağlama yapacağımız klasörleri oluşturduktan sonra mount /dev/sda5 /mnt/gentoo ve mount /dev/sda1 /mnt/gentoo/boot komutlarını girerek disklerimizi gerekli adreslere bağlıyoruz. Artık yedek dosyamızı bu klasörlere açabiliriz. yedek.tar.gz dosyasının olduğu klasöre sağ tıklayıp bu yolda bir terminal penceresi açacağız ve ardından sudo tar -xpzvf ./yedek.tar.gz -C /mnt/gentoo --numeric-owner komutunu girip dosyamızı gerekli partisyonlara kopyalıyoruz ve açıyoruz. İşlem biraz sürecektir, tamamlandıktan sonra exclue ettiğimiz bazı gerekli sistem klasörlerini yeniden oluşturacağız. (Bu ne kadar gerekli bilmiyorum ancak ben her seferinde uyguluyorum) mkdir /mnt/gentoo/proc && mkdir /mnt/gentoo/sys && mkdir /mnt/gentoo/dev Bu işlemlerin ardından eğer herhangi bir UUID değişikliği oluşmuşsa ki bu önemli bir ayrıntı fstab üzerindeki değişiklikleri yaparak konfigüre ediyoruz. Sistemimiz hazır, artık sistemimizi yeniden başlatabiliriz. Arkadaşlar eğer hazırladığım bu rehberden bozma makale içinde gördüğünüz yanlışlıkları ve eksikleri belirtirseniz sevinirim. İyi sosyaller.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı