Ben işletim sistemi olarak Ubuntu 18.04.5 LTS kullanıyorum. /usr/bin altında gcc-7 ve gcc-8 vardı. Sistem aktif olarak gcc-7'yi kullanıyordu. Ben ise gcc-8 kullanmasını istiyordum. Araştırdım, bulduğum çözüm yöntemlerini denedim fakat sistem hala gcc-7'yi kullanıyordu. Ubuntuda yeniyim ve bende /usr/bin/ altından gcc-7 ve gcc-8 sildim. Sadece gcc-8 kurup sorunu çözebilirim diye düşündüm. Fakat sudo apt install gcc-8 komutunu uyguladığımda "gcc-8 en yeni sürümde" şeklinde çıktı veriyor. Buna rağmen gcc --version diye sorguladığımda "gcc komutu bulunamadı" şeklinde çıktı alıyorum ve /usr/bin/ altında kurulmadığını görüyorum. Denediğim komutlar ve çıktılarını ekran görüntüsü olarak ekliyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?
Ben bunlarla uğraşmıyorum, doğrudan makefile içinde mevcutsa CC satırı ile kullanmak istediğim istediğim sürümü belirliyorum. CC=gcc varsayılan sürümü seçer. CC=gcc-8 yazdığımda ya da istediğim sürümü yazarak, belirlediğim sürüm ile derleme yapmayı tercih ediyorum.
Sorunu şimdi buldum gcc-8 makinenizde kurulu durumda şu anda.Sadece gcc-8 versiyonu öğrenmek için yanlış komut giriyorsunuz.gcc-8 --version yerine gcc --version komutunu girmeniz gerekiyor. How to Check gcc Version on Ubuntu
Sorunu şimdi buldum gcc-8 makinenizde kurulu durumda şu anda.Sadece gcc-8 versiyonu öğrenmek için yanlış komut giriyorsunuz.gcc-8 --version yerine gcc --version komutunu girmeniz gerekiyor.
gcc --version
gcc (Ubuntu[B] 7.5.0[/B]-3ubuntu1~18.04) 7.5.0
Copyright (C) 2017 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Bendeki çıktılar bu şekilde. @illedelinux bir yardım çağıralım bakalım.
gcc --version
gcc (Ubuntu[B] 7.5.0[/B]-3ubuntu1~18.04) 7.5.0
Copyright (C) 2017 Free Software Foundation, Inc.
This is free software; see the source for copying conditions. There is NO
warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Bendeki çıktılar bu şekilde. @illedelinux bir yardım çağıralım bakalım.
Synaptic aracını açın, arama yerine gcc yazın, çıkan sonuçlarda hangisi kurulu olduğunu öğrenin.
Örneğin bende Synaptic arayüzünde gcc-8 kurulu, sizde gcc-7 kuruluysa onu aynı arayüzden kaldırın ve gcc-8 paketini kurun. Şayet gcc-8 kuruluysa aynı arayüzden sağ tık ile yeniden kurun.
Synaptic aracını açın, arama yerine gcc yazın, çıkan sonuçlarda hangisi kurulu olduğunu öğrenin.
Örneğin bende Synaptic arayüzünde gcc-8 kurulu, sizde gcc-7 kuruluysa onu aynı arayüzden kaldırın ve gcc-8 paketini kurun. Şayet gcc-8 kuruluysa aynı arayüzden sağ tık ile yeniden kurun.
Üzgünüm ama bilgisayarımda synaptic aracı yok. Kurmak istediğimde ise;
sudo apt-get install synaptic
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
synaptic paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.
Üzgünüm ama bilgisayarımda synaptic aracı yok. Kurmak istediğimde ise;
sudo apt-get install synaptic
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
synaptic paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.
Ubuntu bu işi essahtan bozmuş, Synaptic gibi temel bir paketi bile PPA depolarına atmış, böyle giderse sonu iyi görünmüyor, alttaki komutlarla kurmayı deneyin.