Çözüldü Linux/Ubuntu Gcc Hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rabiaozcan

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

Ben işletim sistemi olarak Ubuntu 18.04.5 LTS kullanıyorum. /usr/bin altında gcc-7 ve gcc-8 vardı. Sistem aktif olarak gcc-7'yi kullanıyordu. Ben ise gcc-8 kullanmasını istiyordum. Araştırdım, bulduğum çözüm yöntemlerini denedim fakat sistem hala gcc-7'yi kullanıyordu. Ubuntuda yeniyim ve bende /usr/bin/ altından gcc-7 ve gcc-8 sildim. Sadece gcc-8 kurup sorunu çözebilirim diye düşündüm. Fakat sudo apt install gcc-8 komutunu uyguladığımda "gcc-8 en yeni sürümde" şeklinde çıktı veriyor. Buna rağmen gcc --version diye sorguladığımda "gcc komutu bulunamadı" şeklinde çıktı alıyorum ve /usr/bin/ altında kurulmadığını görüyorum. Denediğim komutlar ve çıktılarını ekran görüntüsü olarak ekliyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Dosya Ekleri

• komutİstemiGcc.png
    komutİstemiGcc.png
    78,5 KB · Görüntüleme: 293
Çözüm
Öncelikle aşağıdaki komutla hata veren, sonradan eklediğiniz depoları silin.

Kod:
sudo rm -f /etc/apt/sources.list.d/*

Sonra aşağıdaki komutla paket önbelleğini güzelce güncelleyin, hata mesajı varsa paylaşırsınız.

Kod:
sudo apt update

Sonra aşağıdaki komutla gcc-7 ve gcc-8'in kurulu olduğundan emin olun.

Kod:
sudo apt install --reinstall gcc-7 gcc-8

Sonra aşağıdaki komutlarla update-alternative için girdiler oluşturun.

Kod:
sudo update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-7 7
sudo update-alternatives --install /usr/bin/g++ g++ /usr/bin/g++-7 7
sudo update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-8 8
sudo update-alternatives --install /usr/bin/g++ g++ /usr/bin/g++-8 8

Son olarak aşağıdaki komutlarla kullanmak istediğiniz gcc ve g++ sürümünü seçebilirsiniz.

Kod:
sudo update-alternatives --config gcc
sudo update-alternatives --config g++

Ben bunlarla uğraşmıyorum, doğrudan makefile içinde mevcutsa CC satırı ile kullanmak istediğim istediğim sürümü belirliyorum. CC=gcc varsayılan sürümü seçer. CC=gcc-8 yazdığımda ya da istediğim sürümü yazarak, belirlediğim sürüm ile derleme yapmayı tercih ediyorum.
Sorunu şimdi buldum gcc-8 makinenizde kurulu durumda şu anda.Sadece gcc-8 versiyonu öğrenmek için yanlış komut giriyorsunuz.gcc-8 --version yerine gcc --version komutunu girmeniz gerekiyor.
Hayır gcc --version komutunu kullandığımda da "gcc komutu bulunamadı" şeklinde çıktı alıyorum. Yukarıda yazmıştım.

gcc --version gcc (Ubuntu[B] 7.5.0[/B]-3ubuntu1~18.04) 7.5.0 Copyright (C) 2017 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Bendeki çıktılar bu şekilde. @illedelinux bir yardım çağıralım bakalım.

gcc --version gcc (Ubuntu[B] 7.5.0[/B]-3ubuntu1~18.04) 7.5.0 Copyright (C) 2017 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Bendeki çıktılar bu şekilde. @illedelinux bir yardım çağıralım bakalım.
Malesef benim çıktım

Command 'gcc' not found, but can be installed with:

şeklinde.

Synaptic aracını açın, arama yerine gcc yazın, çıkan sonuçlarda hangisi kurulu olduğunu öğrenin.
Örneğin bende Synaptic arayüzünde gcc-8 kurulu, sizde gcc-7 kuruluysa onu aynı arayüzden kaldırın ve gcc-8 paketini kurun. Şayet gcc-8 kuruluysa aynı arayüzden sağ tık ile yeniden kurun.

synaptic-gcc.png

Synaptic aracını açın, arama yerine gcc yazın, çıkan sonuçlarda hangisi kurulu olduğunu öğrenin.
Örneğin bende Synaptic arayüzünde gcc-8 kurulu, sizde gcc-7 kuruluysa onu aynı arayüzden kaldırın ve gcc-8 paketini kurun. Şayet gcc-8 kuruluysa aynı arayüzden sağ tık ile yeniden kurun.

Eki Görüntüle 737915
Üzgünüm ama bilgisayarımda synaptic aracı yok. Kurmak istediğimde ise;

sudo apt-get install synaptic

Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
synaptic paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.

E: 'synaptic' paketi için kurulum adayı yok

GCC yi kaldırıp tekrar kurmayı deneyin.

Denedim değişmedi hiçbir şey.

Üzgünüm ama bilgisayarımda synaptic aracı yok. Kurmak istediğimde ise;

sudo apt-get install synaptic

Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
synaptic paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.

E: 'synaptic' paketi için kurulum adayı yok

Denedim değişmedi hiçbir şey.

Ubuntu bu işi essahtan bozmuş, Synaptic gibi temel bir paketi bile PPA depolarına atmış, böyle giderse sonu iyi görünmüyor, alttaki komutlarla kurmayı deneyin.
Kod:
sudo add-apt-repository universe
Kod:
sudo apt update
Kod:
sudo apt install synaptic

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı