Linux üzerinde programlama yaparken program nasıl çalıştırılır?

Arslanomer

Picopat
Etrafımda feyz alabileceğim kimse olmadığı için buraya sormak istedim. Örneğin siz bir proje yazdınız (C veya C++ dili ile) bunu Linux üzerinde çalıştırmak için nasıl bir yol izliyorsunuz? İnternette Linux üzerinde C ve C++ kodlarımıızı çalıştırabileceğimi araştırırken bir site ile karşılaştım ve sitede şu adımları uygulamayı öneriyor.

Önce basit bir notepad++ ile hello world! Kodunu yazıp .c formatında masaüstüne kaydediyor. Sonra;
cd Destktop
sudo apt-get install gcc
gcc hello-world.c
ls
./a.out
gcc -o hello hello-world.c

Bu adımları uygulamamı söylüyor. Her zaman notepad ile yazdığım kodları terminalden bu yöntem ile çalıştırabiliyor muyum ve bu pratik bir işlem mi oluyor? Yoksa daha pratik yolları var mı?

Biraz karışık anlatmış olabilirim ama öğrenmeye çalıştığım şey sıradan bir Linux kullanıcısı programını nasıl çalıştırıyor? Sistem pek iyi olmadığı için ekstra bir derleyici yüklemek pek mantıklı gelmiyor. Bu şekilde sistemi daha stabil çalıştırabileceğimi düşünüyorum. Eğer bu şekilde çalıştırabileceksem Linux kuracağım.

Etrafımda feyz alabileceğim kimse olmadığı için buraya sormak istedim. Örneğin siz bir proje yazdınız (C veya C++ dili ile) bunu Linux üzerinde çalıştırmak için nasıl bir yol izliyorsunuz? İnternette Linux üzerinde C ve C++ kodlarımıızı çalıştırabileceğimi araştırırken bir site ile karşılaştım ve sitede şu adımları uygulamayı öneriyor.

Önce basit bir notepad++ ile hello world! Kodunu yazıp .c formatında masaüstüne kaydediyor. Sonra;
cd Destktop
sudo apt-get install gcc
gcc hello-world.c
ls
./a.out

Bu adımları uygulamamı söylüyor. Her zaman notepad ile yazdığım kodları terminalden bu yöntem ile çalıştırabiliyor muyum ve bu pratik bir işlem mi oluyor? Yoksa daha pratik yolları var mı?

Biraz karışık anlatmış olabilirim ama öğrenmeye çalıştığım şey sıradan bir Linux kullanıcısı programını nasıl çalıştırıyor? Sistem pek iyi olmadığı için ekstra bir derleyici yüklemek pek mantıklı gelmiyor. Bu şekilde sistemi daha stabil çalıştırabileceğimi düşünüyorum. Eğer bu şekilde çalıştırabileceksem Linux kuracağım.
Bu şekilde çalıştırılıyor. Ancak eğer istersen komutları yan yana "&&" ile ayırıp tek bir komut olarak çalıştırabilirsin. Ayrıca komudu sürekli yazmana gerek yok, terminalde üst ok tuşu ile önceki komutları kullanabiliyorsun.

gcc hello-world.c && ./a.out

cd Destktop
sudo apt-get install gcc
gcc hello-world.c
ls
./a.out

terminalde bir şeyi çalıştırmak istiyorsan
Bash:
./
ibaresini kullanıyorsun.
Örnek:

Kod:
cd /home/user/Desktop
./yazdığınprogram.sh

"cd Desktop", dosyanın dizinine gitmen için bir örnek. İlla böyle olacak değil.
"sudo apt-get install gcc", bunu sadece 1 kere yazıyorsunuz terminale ve bir daha asla yazmıyorsunuz.
"ls", dosyaları görmek için, yani gerek yok.

Yani gcc ile derleyip sonra ./xxx.out ile çalıştıracaksınız sadece.

"CD desktop", dosyanın dizinine gitmen için bir örnek. İlla böyle olacak değil.
"Sudo apt-get install gcc", bunu sadece 1 kere yazıyorsunuz terminale ve bir daha asla yazmıyorsunuz.
"LS", dosyaları görmek için, yani gerek yok.

Yani gcc ile derleyip sonra./xxx. Out ile çalıştıracaksınız sadece.

Sh değil, .c veya .cpp.

Yani önce derlemesi gerek.

Terminalde bir şeyi çalıştırmak istiyorsan.
Bash:
./
ibaresini kullanıyorsun.
Örnek:

Kod:
cd /home/user/Desktop
./yazdığınprogram.sh

Terminalde bir şeyi çalıştırmak istiyorsan.
Bash:
./
ibaresini kullanıyorsun.
Örnek:

Kod:
cd /home/user/Desktop
./yazdığınprogram.sh

Hepinize teşekkür ederim sorumun cevabını buldum.

Her zaman notepad ile yazdığım kodları terminalden bu yöntem ile çalıştırabiliyor muyum ve bu pratik bir işlem mi oluyor? Yoksa daha pratik yolları var mı?
Editorler falan var. Hem kod yazma hızını arttırıyor hemde derlemek için tek bir tuşa basıyorsun. Arka tarafta dönen olay terminale yazdığın komutlar.
Biraz karışık anlatmış olabilirim ama öğrenmeye çalıştığım şey sıradan bir Linux kullanıcısı programını nasıl çalıştırıyor?
Geliştiriciden değil de, son kullanıcıdan bahsediyorsak a.out (ismi farklı da olabilir mesela technopat) çıktıyı kullanıcıya atıyorsun ve çalıştırmaya başlıyor. Derleyiciye falan gerek yok. Zaten derlenmiş binary kod.
Geliştiriciden bahsediyorsan oda bir zahmet gcc yükleyip komutu çalıştırsın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı