Linux ve Windows Dual-Boot esnasında oluşabilecek sorunlar nedir?

Makaleler
19
Yer
Ankara, Türkiye
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ana PC:
Ryzen 5 5600
MSI RTX 4060 Ti 8 GB
16 GB DDR4 RAM
MSI B550M PRO-VDH WIFI
1 TB KIOXIA M.2 SSD
MSI A750GL 750W
MSI M100R

Kumpir:
i7 3770
MSI GT 1030 GDDR5
8 GB DDR3 RAM
ASUS P8H61M-LX R2.0
480 GB KIOXIA SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

Kumpir V2:
i3 540
MSI RX 550 2 GB
8 GB DDR3 RAM
ASUS P7H55M-LX
120 GB SSD
Frisby Slim kasa
300W PSU

(165 Hz monitör, Creative A320 ses sistemi, Rampage R74 klavye, Glorious Model O fare, 1000 Mbps internet)

=
Linux'a göz atmak istiyorum, çok merak ediyorum ve sıkılıyorum. Değişiklik olsun istiyorum. Ubuntu ile Windows 11'i dual-boot yapma planım var. Eski Windows sürümlerini denediğim disk arızalı ve Windows 8.1 dışında hiçbir işletim sistemi kuramıyorum ona. Bu yüzden asıl diskime Dual-Boot yaparak kurma fikri oluştu kafamda. Daha önce birçok kez Windows + başka Windows sürümü şeklinde dual-boot yaptım. Fakat hiç Linux ile Windows'u dual-boot yapmadım. Oluşabilecek sıkıntılar nelerdir? Bir gün sıkılır, Ubuntu'yu silmek istersem nasıl sileceğim? Windows'taki gibi direkt kurulu olduğu bölümü sağ tık biçimlendir yaparsam kaldırabilir miyim? Bunları merak ediyorum.

Şu ana kadar yaptığım kurulumlara nazaran söylüyorum:
  1. Linux'a otomatik disk biçimlendirme dediğinizde Windows'u silmesi ve tüm diski yeniden biçimlendirmesi ihtimali var. (Kesinlikle manuel biçimlendirmeniz daha sağlıklıdır.)
  2. UEFI kurulumda EFI bölümünü oluşturmamanız vesaire sorun çıkartabilir.
  3. Kurulum tamamlandıktan sonra Windows'ta disk sorun tarayıcı gibi gibi uygulamaları çalıştırdığınızda Linux'u hasarlı bölüm olarak algılayıp silebilir. Başıma gelmişti, checkdisk yaparken.
  4. GRUB'un yanlış kurulması sonucunda sorunlarla karşılaşabilirsiniz. (Özellikle Arch Linux'ta.)

Silme konusunda ise bir disk yöneticisinden (Minitool gibi) yardım almanız gerekebilir. Zaten Linux'un oluşturduğu bölümleri sildiğinizde sorun kalmaz.

NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız Secure Boot'u kapatmanız iyi olur.

Windows güncellemesi GRUB'ı bozabiliyor.(nadir)

Manuel disk bölümlendirmek isterseniz dikkatli davranın, yanlış bir şeyi silmeyin.

Kurmadan önce verilerinizi yedekleyin, kurulumda herhangi bir elektrik kesintisi vs. sonucu verileriniz bozulabilir.

Ubuntu'yu silmek isterseniz Canlı USB üzerinde çalışabilen OS-Uninstaller programını öneririm(Herhangi bir işletim sistemini silmeye yarar)

Dağıtım olarak Linux Mint Cinnamon öneririm.

NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız Secure Boot'u kapatmanız iyi olur.

Windows güncellemesi GRUB'ı bozabiliyor.(nadir)

Manuel disk bölümlendirmek isterseniz dikkatli davranın, yanlış bir şeyi silmeyin.

Kurmadan önce verilerinizi yedekleyin, kurulumda herhangi bir elektrik kesintisi vs. sonucu verileriniz bozulabilir.

Ubuntu'yu silmek isterseniz Canlı USB üzerinde çalışabilen OS-Uninstaller programını öneririm(Herhangi bir işletim sistemini silmeye yarar)

Dağıtım olarak Linux Mint Cinnamon öneririm.
Teşekkürler. Ubuntu kurma sebebim görüntü takıntım bulunması. Modern bir işletim sistemi istiyorum artık. Windows'un bir tarafını modern yapıyorlar, sonra bir yere gidiyorsun taa Windows 95 döneminden kalma simgeler bile bulabiliyorsun. İlk kez Linux kuracağım. Kurulumu yaparken bölüm süreci nasıl işliyor?

Teşekkürler. Ubuntu kurma sebebim görüntü takıntım bulunması. Modern bir işletim sistemi istiyorum artık. Windows'un bir tarafını modern yapıyorlar, sonra bir yere gidiyorsun taa Windows 95 döneminden kalma simgeler bile bulabiliyorsun. İlk kez Linux kuracağım. Kurulumu yaparken bölüm süreci nasıl işliyor?
Ubuntu kurulum yardımcısında "Windows'un yanına kur" seçeneği var, onun dışında eğer manuel bölümlendirmek istersen buraya konu açıp yardım isteyebilirsin.

Ubuntu kurulum yardımcısında "Windows'un yanına kur" seçeneği var, onun dışında eğer manuel bölümlendirmek istersen buraya konu açıp yardım isteyebilirsin.
Bahsettiğiniz seçenek ile kurarsam sıkıntısız kurulur mu? Bölümü kendi mi oluşturuyor yoksa bizim oluşturacağımız bölüme mi kuruyor o seçenek?

Bahsettiğiniz seçenek ile kurarsam sıkıntısız kurulur mu? Bölümü kendi mi oluşturuyor yoksa bizim oluşturacağımız bölüme mi kuruyor o seçenek?
Otomatik oluşturuyor, bir çubuğu kaydırarak alan ayarlayabiliyorsunuz şöyle:
1641638932506.png

(eski bir görüntü, yenisini bulamadım.)

Otomatik oluşturuyor, bir çubuğu kaydırarak alan ayarlayabiliyorsunuz şöyle:
Eki Görüntüle 1264116
(Eski bir görüntü, yenisini bulamadım.)
Kaldırırken nasıl kaldırmalıyım? 3. parti yazılımlar kullanmak istemiyorum bazı tuhaf takıntılarım nedeniyle. Windows'un gitmemesi lazım, bilgisayarda veri tutmuyorum fakat kişiselleştirme ile biraz uğraştım. Çöp olmasını istemem :)

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı