Linux Yedek Disk Biçimlendirme Formatı

No44

Decapat
Katılım
27 Aralık 2018
Mesajlar
251
Lubuntu 18.04 kullanıyorum. Sistem diski haricinde Windows 'da ki "D" diski mantığı ile yedeklerimi alacağım bir "yedek" disk alanı yaratmak istiyorum. Fakat bu alanı ext4 ile biçimlendirdiğim zaman 4 GB gibi bir alan kullanılıyor görünüyor. FAT32 olarak biçimlendirdiğim zaman sıkıntı yok ama o da disk üzerinde kopyalama-taşıma işlerinde çok hata veriyor. Kısacası ben bu diski hangi formatlama biçimi ile formatlayıp kullanmalıyım? Ext4 format biçiminde neden durduk yere 4 GB kullanıyor?

Not: Tek sistem Linux (Lubuntu)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
NTFS olarak formatlayın, eğer NTFS olarak formatlama seçeneği yoksa, ntfs-3g paketini kurun. Bu paket size NTFS dosya sisteminde yazma/değiştirme gibi işlemlere olanak sağlayacaktır.

Gparted ile biçimlendirme yapın.
 
Exr4'te dosya boyutu maksimum 16TB diye hatırlıyorum. NTFS'yi Windows dışında kullanmak ne kadar doğru olur bilemiyorum.
Evet bende o yüzden NTFS'yi kullanmak istemiyorum. Ext4'te de 4 GB kullanılıyor, bunu engellemenin veya bunu ne için kullandığını bilen var mı?

Not: Gparted ile biçimlendirme yapıyorum.
 
İlginç. FAT32'de 4GB sınırı var. Ext4, ExtFAT, NTFS, AFPS bunların hepsi daha büyük dosya boyunu destekliyorlar. Buna rağmen hala niye bu problemi yaşadığınız konusunda maalesef bir fikrim yok.
 
NTFS kullanmanın herhangi bir eksisi veya zararı yok, artık evrenselleşmiş bir dosya sistemi NTFS. EXT4'ün ulaşabileceği maksimum boyut daha az diye mi EXT4 tercih ediyorsunuz? Çünkü NTFS, EXT4'e kıyasla çok daha büyük veri tutabilir.
 
Biçimlendirdiğiniz alanda durduk yere 4 GB mı kullanılıyor?

XFS, JFS, Btrfs deneyebilirsiniz. NTFS'in Windows dışında kullanıldığını daha önce görmemiştim.

Dostum sen görmedin diye kullanılmayacak değil ya? EXT4'den çok daha büyük veri taşıyabilen bir dosya sistemi NTFS ve A'dan Z'ye tüm bilgisayar bileşenlerinin de desteği olan bir dosya sistemi kendisi, neredeyse her türlü cihazdan okunabilir ve işlem yapılabilir.

Ek olarak 4GB kullanılmış olarak görüntülenmesinin sebebi EXT4 dosya sisteminden kaynaklı, bu dosya sistemi ayırılan boyutun 1.5% civarındaki boyutu ayrıcalıklı işlemler için kendine ayırır. Buna "preserved space" veya "reserved space" ismi verilir, bunu düşürmenin yolu var ancak ben bilmiyorum araştırırsanız bulursunuz zannımca illa ki EXT4 olacak diyorsanız.
 
Son düzenleme:
Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler. Şuan NTFS biçiminde formatladım. Dosya kapasitesi hem (bir kaç GB ama olsun :D) Ext3-4 biçimine göre fazla oldu hem de durduk yere bir disk kullanımı olmadı. Umarım ileride de sıkıntı olmaz.

Son olarak aklıma takıldı. Lubuntu 16.04 sürümünü kullanırken Gparted'dan baktığım zaman takas (swap) alanı "swap kapalı" seçenekli yani swap açık görünüyordu fakat 18.04 sürümünde yine Gparted'dan baktığım zaman "swap açık" seçeneği yani swap kapalı olarak görünüyor. Ben takas (swap) alanını açıp kaydediyorum fakat yeniden başlatınca ilk baştaki gibi swap kapalı oluyor. Acaba bunu bir sorun olarak görmeli miyim?
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı