Linux'a yeni geçen biri hangi yolları izlemeli?

Bilgiye, oyuna göre, seçilen Proton sürümüne göre değişir. Platin tier Proton oyunları ayar yapmadan Windows'tan yüksek veya eş değer FPS verir. Gold tier oyunlar ufak ayarlarla (DLL veya oyun içi ayarlar.) Windows'tan daha yüksek FPS verir. Seçilecek Proton sürümünde ise örneğin Proton 8.23 GE sürümü Genshin Impact'e özel düzenlemeler yapılmış bir sürümdür, 9.0.2 sürümü Sekiro'yu mükemmel çalıştırır ancak diğer sürümler o kadar iyi performans vermez. Tüm bunlar ProtonDB'den öğrenilebilir. Ayrıca dümdüz Proton veya Wine ile oyuna girilirse bazı oyunlarda elbette Windows'tan daha az FPS alınır çünkü Windows'ta oyuna dümdüz girmiyorsunuz ki, arka planda açılan ve format sonrası kurduğunuz VC, Game mode gibi bağımlılıklar var. GNU/Linux'ta Feral Game Mode yükleyip açarak işlemcinin diğer işlemlerden çok oyuna odaklı çalışması sağlanır, Gamescope kullanılarak oyunlarda AMD FidelityFX™ Süper Çözünürlük veya NVIDIA Görüntü Ölçeklendirme yapılır. Eğer kötü bir sistem varsa ama Vulkan destekliyorsa oyunu düşük ayarlarda çalıştırıp VKBasalt ile efektlendirme sağlayarak sanki yüksek ayarlardaymış gibi hatta iyi ayar yapılırsa oyunun asıl görüntüsünden daha iyi bir görünüm elde edilebilir. Bu da NVIDIA oyun filtresiyle Windows'ta yapmakta olduğunuz bir şey zaten. Aşağıdaki videodan Linux'ta basitçe ne kadar fark elde edilebileceğine bakabilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Linux'ta oyunculuk iyidir, yalnızca küçükken Windows'ta nasıl oyun kurup oynamayı öğrendiyseniz Linux'ta da öyle bir süreçten geçmelisiniz. Her şey aynıymış gibi direkt Proton açıp oyuna girilirse zaten düşük FPS imkanı olur çünkü Windows'ta yaptığınız ayarların 10'da 1'ini bile yapmadan Linux'ta oyun oynamaya kalkmış oluyorsunuz. Üstelik bu oyunların yerel Linux desteği bile yok.

Driver var ama Linux çekirdeğinin içerisinde bulunuyor. Tüm sürücüler çekirdekte hazır bulunur, belli başlı markalar hariç ek sürücü kurmak gerekmez. En popüleri NVIDIA mesela.

Hocam bir de diyelim ben RDR2 oynayacagım. Steam kütüphanemde bulunuyor oyun. Ben bu oyunu korsan mı indireceğim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bir de diyelim ben RDR2 oynayacagım. Steam kütüphanemde bulunuyor oyun. Ben bu oyunu korsan mı indireceğim?

Steam ayarlarından Uyumluluk altından şunu aktif etmelisin:
1730664713099.png

Ya da oyun ayarlarından Uyumluluk altından şunu aktif edebilirsin:
1730664802133.png

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı