Linux'da CPU frekansını nasıl kısıtlayabilirim?

• Konuyu başlatan crix
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 719

crix

Picopat
Daha fazla  
Eskiden Windows kullanırken güç ayarlarından CPU frekansını kısıtlayabiliyordum fakat Ubuntu'ya geçtiğimde böyle bir ayar olmadığını fark ettim. Acaba bir uygulama indirerek bunu yapabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim.
Bu arada CPU frekansımı kısıtlamamın nedeni oyunlarda işlemci ısısının 90-95 derecelere gelmesi.

Eskiden Windows kullanırken güç ayarlarından CPU frekansını kısıtlayabiliyordum fakat Ubuntu'ya geçtiğimde böyle bir ayar olmadığını fark ettim. Acaba bir uygulama indirerek bunu yapabilir miyim yardımcı olursanız sevinirim.
Bu arada CPU frekansımı kısıtlamamın nedeni oyunlarda işlemci ısısının 90-95 derecelere gelmesi.

Userspace governorunu kullanman gerekli. İşlemcin nedir?

Intel® Core™ i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz × 8 işlemcim bu yeni yeni alışıyorum Ubuntu'ya pek bir bilgim yok bu arada.
Userspace governorunu kullanman gerekli. İşlemcin nedir?
İntel® Core™ i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz × 8 işlemcim bu yeni yeni alışıyorum Ubuntu'ya pek bir bilgim yok bu arada.

Intel® Core™ i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz × 8 işlemcim bu yeni yeni alışıyorum Ubuntu'ya pek bir bilgim yok bu arada.

İntel® Core™ i7-4720HQ CPU @ 2.60GHz × 8 işlemcim bu yeni yeni alışıyorum Ubuntu'ya pek bir bilgim yok bu arada.

Şunu dene işe yararsa bunu kullanırsın.

Oyuna girmeden önce:
echo "1" | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
Çıktıktan sonra:
echo "0" | sudo tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo

Oyuna girmeden önce:
Çıktıktan sonra:
Bu komutları terminalemi gireceğim bir de oyuna girdiğim an 90 95'lere varıyor sıcaklık boşta iken de 50 65 arasında oluyor.
Ben Windows kullanırken güç tasarufu moduna alıyordum bilgisayar ısınmasın diye oyun oynarken.
Acaba Linux'da da bu tür bir şey var mı?

Oyuna girmeden önce:
Çıktıktan sonra:
Oyuna girmeden önceki komudu yazınca böyle bir hata çıkıyor.
tee: /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo: Invalid argument

Son düzenleme:
Bu komutları terminalemi gireceğim bir de oyuna girdiğim an 90 95'lere varıyor sıcaklık boşta iken de 50 65 arasında oluyor.
Ben Windows kullanırken güç tasarufu moduna alıyordum bilgisayar ısınmasın diye oyun oynarken.
Acaba Linux'da da bu tür bir şey var mı?

Oyuna girmeden önceki komudu yazınca böyle bir hata çıkıyor.
tee: /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo: Invalid argument

Dur o zaman bende çalııp çalışmadığını bir onaylayalım.

Edit: Bende düzgün çalışıyor.

sudo apt-install cpupower

Kurulduktan sonra.

sudo cpupower frequency-info

Çıktısını gösterebilirmisin? Bende intel_pstate sürücüsü aktif modda çalışıyor belki yeni kernellerde pasif moda geçmiş olabilirler büyük ihtimalle o yüzden olmamıştır. Emin olmak için verdiğim komutları gir ve 2. komutun çıktısnı bana göster lütfen.

Dur o zaman bende çalııp çalışmadığını bir onaylayalım.

Edit: Bende düzgün çalışıyor.

sudo apt-install cpupower

Kurulduktan sonra.

sudo cpupower frequency-info

Çıktısını gösterebilirmisin? Bende intel_pstate sürücüsü aktif modda çalışıyor belki yeni kernellerde pasif moda geçmiş olabilirler büyük ihtimalle o yüzden olmamıştır. Emin olmak için verdiğim komutları gir ve 2. komutun çıktısnı bana göster lütfen.
Birinci komutta apt-install komudu bulunamadı hatası veriyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı