Linux'ların farkı nedir?

Linux işletim sistemlerinin farkı ne? Linux, Arch Linux veya Kali Linux'un farkları nedir?
Linux bir sistem değil dağıtımların içinde bulunan çekirdek (kernel)'dir.
Farklarına gelirsek

Mesela Kali ve Arch Linux'un farkları

Arch Linux
Minimalist ve kullanıcıya özel olacak şekilde tasarlanmıştır.
Pacman paket yöneticisini kullanır ve gayet hızlıdır.
Rolling release modeline sahiptir yani sürekli güncellenir ve yeni bir sürüm yüklemeye gerek kalmaz.

Kali Linux
Siber güvenlik ve penetrasyon testleri için özel olarak geliştirilmiştir.
İçinde sızma testi ve etik hacker araçları (Metasploit, Nmap, Wireshark vb.) yüklü gelir.
Debian Testing tabanlıdır yani APT paket yöneticisini kullanır.
Arch'a kıyasla semi-rolling modeli kullanır.

Her dağıtımın felsefesi farklıdır.

Arch Linux DIY (Do It Yourself, Kendin Yap) felsefesine sahip, genel olarak minimal bir tasarıma önem veren bir dağıtım. Ayrıca paket yöneticisi pacman, genel olarak diğer paket yöneticilerinden çok ama çok daha hızlı bir yapıya sahip. Kendi paketlerini oluşturmak için PKGBUILD sistemine sahip.

Kali Linux, Debian tabanlı ve siber güvenlik için geliştirilmiş bir dağıtım. Günlük kullanımdan ziyade kullan, işini gör ve bitir yapısına sahip. Debian'dan dolayı apt paket yöneticisini kullanır.

• Paket yöneticisi
  • Güncelleme alma şekli.
  • Dağıtımı bir sonraki sürüme yükseltme yöntemi.(Sadece sürüm güncellemesi alan dağıtımlarda.)
  • Güncelleme alma hızı.

• Bir dağıtımı taban alması ya da tabansız(Independent) olması.
  • Root sisteminin değiştirilebilir/değiştirilemez olması.
  • Kurulma yöntemi. (YaST, Calamares'ya da Arch gibi elle...)
  • Varsayılanlar. (Masaüstü ortamı, görüntü sunucusu, uygulamalar vb.)

• Para kazanma yöntemi. (Fonlanıyor mu yoksa bağış mı topluyor vb.)
  • Hedeflediği kitle.

Başlangıç/açılış yöntemi, dolayısıyla sistemi yönetme ve kullanıcı ortamına (user domain) pay verme yöntemleri farkı.
GNU lisansa aykırı olup modifiye (GNU'ya aykırı lisansa sahip bileşenler) kernel içerme farkı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı