Linux'u geçen yıldan beri kullanırken birkaç masaüstü ortamı deneme şansım oldu. Ve bence çoğu masaüstü ortamının ağırlıkları biraz abartılıyor. Bende de 8 yıllık bir bilgisayar var, donanımımın her şeyi sorunsuz kaldırdığından da değil bu durum.
Bende 4 GB RAM, HDD ve i3 4170 var. RAM kullanımına Htop'dan baktım.
Mesela biraz daha ağır kabul edilen KDE masaüstü, Xfce'den benim bilgisayarda 200-300 MB daha fazla RAM tüketiyor. Bazı gereksiz arka plan işlemlerini kapatıp efektleri de kapatınca ben boşta 750 MB falan gördüm. İşlemci kullanımı da pek fazla değil, ama disk kullanımı konusunda daha ağır. O ağırlık bile Windows 10 da deneyimlediğimden kaç kat daha az.
Dün de cinnamon denedim, o da genelde daha yeni sayılabilecek bilgisayarlar için öneriliyor. O da Xfce'den 100-200 MB daha fazla RAM kullanıyor. Live USB de denediğimden disk kullanımı nasıl bilmiyorum, ama KDE'ye göre daha hafif duruyor. İşlemci kullanımı da Xfce'ye bayağı yakın.
Bunlar çoğu hafif masaüstünden pek ağır değiller, ama çok daha güzel görüntü ve kullanıcı deneyimi sunuyorlar. Açıkçası 2-4 GB RAM'li bir bilgisayarda en fazla RAM'i elde etmek istemek dışında, Mate ve Xfce gibi masaüstlerini kullanmaya pek gerek olmadığını düşünüyorum.
Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?