Linux'ta ağır denilen masaüstlerinin bile hafif olması



Fedora GNOME üzerinde böyle düşük bir RAM kullanımı yaşıyorum. Windows 11 boştayken bile 7 GB RAM yiyor. GNOME'a ağır demek pek doğru kaçmaz. Evet Linux içerisinde en ağır masaüstü bu ama genel anlamda bakacak olursak GNOME ağır değil.
 

Ben biraz farklı bakıyorum olaya.

Linux masaüstü desteği ile diğer gündemde olan OS'lara çok fark atıyor. İster CPU-RAM yükü fazla olsun/olmasın. bu kişinin hayal gücü ve beğeni şekline göre değişime müsait hepsi. Evet farklı sınırları olsa bile.

Ama size getirdiği en büyük kazanç ise; görsel kullanım açısından özgürlük.

Aynı şeyi macOS veya Windows için söyleyemiyoruz maalesef.

Örneğin MacOS'un arayüzü 10 yılı aşkın süredir hep aynı. Evet kullanıcıları da çok fazla görsellik olarak bakmıyorlar. Daha çok iş-ödev vb amaçlar ile kullanıyor. Ekranın değişmemesi onlar açısından belki de çok büyük avantaj oluyordur.

Oyun-eğlence amaçlı MacBook alan biri varsa da ben duymadım.

Sarfiyat ve sermaye olarak en büyük bütçeye oyun - eğlence amaçlı ister desktop ister notebook sahip. Bu da Windows'un yolunu kolaylaştırıyor. Ne kadar birim satın alması yüksek ve performans sorunları olsa bile. Windows 7 ile Windows 11'in görselliği arasında ne kadar çok fark var. Yine Vb'nin kenar çizgileri kaldırılmış flexy-listbox yapısını kullanıyor. Siz bireysel olarak o kutuculara ne kadar müdahale veya modifiye izniniz var?
Windows içinde hack yapmak amaçlı kullanan birisi o görselliklerin hangisini kullanıyor. Veya oyun oynamak veya chat - film/dizi seyretmek için Windows kullanan biri listbox çerçeve kalınlığı ne kadar önemli?

Linux kullanıcısının bakış ve kullanım amacı her ikisinden de farklı. Her şeyi bir OS içerisinde zevkine - ihtiyacına göre modifiye ederek kullanma amacında.
Oyun oynarken de, ödev veya iş dokümanlarını da hazırlarken kullanacağı tool-ların görünümlerini bile modifiye etme hevesinde.

Gündem olan yapay zeka program ve katmanlarını hangi OS'a daha kolay entegre edebiliriz veyahut mevcut Web'deki AI serverları hangi OS'u kullanmayı tercih ediyorlar?

Bu kadar çok farklı dağıtım ve dallanma olması da Linux kullanıcılarının sabit olmayan görsellik & kullanım veya modifiye imkanı olan OS tercih etme düşüncesinden geliyor "bana göre".

Yeni KDE'ye hayranım. GNOME'un eklentilerine imreniyorum. Xfce'nin sadeliğine hastayım.
 
Aslinda tum ortamlar hafif sayilir ancak systemd hizmetleri, giris yoneticisi, ortamin kullandigi WM, bagimliliklar, onbellege alinmis uygulamalar gibi etkenler isin icine girince hafiflik falan kalmiyor ortada.

Dagitim secimi onemli bu konuda. Ornegin Alpine'de GNOME 200MB civari kaynak kullaniyordu. Ben Arch'da I3WM kullanirken 700MB kaynak kullanimi oluyor.
 
Diskte de benzer bir durum var. Pardus ilk yüklemede 10-15 GB ile gelince sövmediğimiz yeri kalmıyor ama Windows tarafında iş karışık tabii ki.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…