Rehber Linux'ta oyun oynamak

Makaleler
2
Daha fazla  
Aslında evet, Linux'ta oyunlar pek iyi optimize edilmemiş, hatta çoğu oyun Linux'ta yok, oyunda FPS düşmeleri, droplar vb...Aslında Linux'tan Windows performansıyla (oyunlarda) yararlanabiliriz. Bunu bu rehberimde göstereceğim.

Linux desteği olan oyunları zaten sıkıntısız oynayabileceksiniz. Bu rehber desteği geçerli olmayan oyunlar için yapılan bir rehberdir.

Öncelikle Linux desteği olan oyunlar için önerdiklerim geçerli olmayabilir, daha çok kasma, drop, FPS düşmesi gibi sebeplere yol açabilir.

playonlinux
Eminim ki, çoğu kullanıcı bu programı yakından tanıyor. Kısaca mantığını anlatacak olursak; playonlinux, oyunları Linux'ta daha iyi ve kaliteli bir şekilde oynamanız için, size bir Windows sanal diski oluşturuyor. Ve bu diskin içine çok az bileşen + 1 oyun koyulabiliyor. Kullanması gayet basit. Yine de resimlemek gerekirse:

Screenshot_3.png

Programı ilk kurduğunuzda boş bir arayüz ile karşılacaksınız. Eklediğiniz her oyun bu arayüze düşecek. Buradan direkt çalıştırabileceksiniz.
Kur kısmına gelelim. Ardından sol altta "listede görünmeyen bir uygulama kur" diyelim.
İleri, ileri diyerek geçin.
---
Bu pencere geldiğinde, ileri diyelim.

Screenshot_4.png

---
Ardından "yeni bir sanal sürücüye yazılım kur" seçeneğini işaretleyerek devam edelim.

Screenshot_5.png

---
İsim soracak. İstediğiniz bir isim olabilir.
---
Olay burada kopuyor, burada işaretlemeden de geçebilirsiniz, fakat benim önerim, son uyumluluk çalışması için.
Wine'ı yapılandırı seçip, açılan ekranda eğer Windows 7 görünüyorsa Windows 10 yapmanız.

Screenshot_6.png

---
64 bits Windows installation.
---

Screenshot_7.png

---
Burada kuracağımız dosya .exe uzantılı olacak.
Ben burada temsili olarak Roblox'u seçiyorum. Biliyorsunuz ki Linux desteği bulunmamakta.

Screenshot_8.png

---
Ardından karşınıza yükleme ekranı gelecek. Sabırlı olmanız gerekmekte.

Screenshot_9.png

---
Kurulum bittiği zaman oto. Çalıştırabilir. Dert etmeyin. Oyunu kapattıktan sonra karşınıza bu ekran gelecek. Buradan istediğiniz kısayolu seçip masaüstünüze atabilecek, oyunu masaüstünüzden çalıştırabileceksiniz.

Screenshot_10.png

---
Oyunu playonlinux arayüzünden de açabileceksiniz.

Umarım rehberim faydalı olmuştur, bilerek step-by-step anlattım, kurulumu zor olmasın diye. Sonraki rehberimi Lutris ile alakalı yapmayı düşünüyorum :)

iyi forumlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalırsa oyun için en iyi seçenek Dualboot. Linux'da native oyunlar güzel ama Proton falan için fps düşüşünü anlamamak için çok iyi bir bilgisayara sahip olmak gerekiyor. Eğer oyunları Windows'da sınırda 30Fps oynatan bir bilgisayar varsa onda ciddi hissedilir fark oluyor. Bir de sevdiğim belli başlı oyunların zaten Proton vs. desteği yok ya da çok kötü.

@aegeanfisk Ben Proton'u başarılı buluyorum gene de.
Tabi ki başarılı. Bir emulatore göre iyi iş çıkarıyor. Zaten sınırda FPS alan bilgisyarlar için pek uygun değil ve her oyununun desteği yok dedim. Onun dışında güçlü bilgisayarlar için 120 fps olacağına 100'e düşse zaten çok hissedilmez. 🙂

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı