Rehber Linux'ta Tek Tuşla Ekran Görüntüsü Kaydetme ve Kopyalama

Makaleler
3
Bu, her Linux kurulumumdan sonra ihtiyaç hissettiğim ama Türkçe içerik bulamadığım bir konuydu. O yüzden kendim oluşturmaya karar verdim.

Öncelikle iki uygulama ile tek komutla resmi kaydedebilirsiniz:

Xfce4-Screenshooter:
xfce4-screenshooter -f -c -s ~/Resimler/Screenshots/Screenshot_$(date +"%0y%0m%0d_%0H%0M%0S").png

Gnome-Screenshot:
gnome-screenshot -f -c ~/Resimler/Screenshots/Screenshot\ from\ $(date '+%Y-%m-%d_%H-%M-%S').png

1. Adım: Bunu klavyedeki Print Screen tuşu ile gerçekleştirmek içinse hangi uygulamayı kullanmak istiyorsanız seçiyorsunuz. Ben Xfce4-Screenshooter kurulu geldiği için onu tercih ettim.

2. Adım: Ardından seçtiğiniz uygulamanın komutunu kopyalayıp yönetici yetkilerine ihtiyacınız olmayan bir klasörde screenshot.sh adında bir dosya oluşturup içerisine yapıştırıyorsunuz. Ben ekran görüntülerimin kaydedildiği yere bu dosyayı oluşturdum.

3. Adım (Gerekirse): Eğer Permission Denied (Erişim Engellendi) hatası alırsanız dosyayı farklı bir klasöre kopyalayın. Eğer Print Screen tuşuna bastığınızda bu hatayı alıyorsanız dosyayı kopyaladığınız yerde bir komut satırı açıp chmod +x screenshot.sh komutunu girin.

4. Adım: Print Screen klavye kısayolunu bu oluşturduğumuz .sh dosyasını çalıştırmak için ayarlayın. Bunu XFCE arayüzde nasıl yapacağınıza dair bir ekran görüntüsü paylaşacağım.
1625225352434.png

Tebrikler! Bu kodlardan sonra Print Screen tuşuna her bastığınızda ekran görüntünüz komutta yazdığımız klasöre kaydedilecek ve panoya kopyalanacak. Bu sayede dosyayı seçmeden direkt yapıştırma yaptığınızda dosyayı Telegram veya Discord ortamında paylaşabileceksiniz. Aynı zamanda ekran görüntünüz kaydetmiş de olacaksınız. Eğer kayıtta bundan başka bir problem yaşarsanız sisteminiz ~/ yoluna erişemiyor olabilir. O kısımları /home/<kullanıcı adınız>/ şeklinde düzenlerseniz kodun çalıştığını göreceksiniz. İyi sosyaller, iyi Linux deneyimleri!

KDE ortamında da oluyor mu hocam?
KDE ortamına ve yazılımlarına çok uzak kaldım. Ama XFCE veya GNOME'un ekran görüntüsü aracını yüklerseniz ve klavye kısayolunu eklerseniz olmaması için hiçbir sebep yok. :)

Cok monitor kullandigim icin tum monitorlerdeki goruntuyu kaydetmeye neredeyse hic ihtiyacim olmuyor. ( Geleneksellesmis masaustunuzu paylasin konulari disinda hatirlamiyorum bunu yaptigimi )

Parcali SS gondermek icin de Shutter kullaniyorum.

gnome-screenshot zaten print screen tuşuna bastığında resimi kaydetmiyor muydu? Biz tam olarak ne kazanıyoruz bunu yaparak?
Direkt ekran görüntüsünü alıp bir yere ctrl+v yapıp atabiliyoruz.
scrot -s yazınca kısmi ekran görüntüsü alması daha güzel.
Hocam komutta ki -f yi -a olarak değiştirirseniz o görevi de görüyor.

gnome-screenshot -a -c ~/Resimler/Screenshots/Screenshot\ from\ $(date '+%Y-%m-%d_%H-%M-%S').png

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı