Çözüldü Linux'ta Yükteki İşlemci Frekansını Yükseltme

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
14
Sorun:
  • Islemcim tam yukteyken dusuk frekansta calisiyor. Base frekansi 2.1 ancak 2.4'un uzerine cok az cikiyor. Sicaklik da 55 derece falan.
  • Windows'ta ya da Ubuntu tabanli bir dagitimda 3 GHz'in ustune cikiyor ve performans ciddi miktarda artiyor. Sicaklik da tabii artiyor.
  • Ancak Arch ve Debian tabanlilarda 2.4'un uzerini goremiyorum.
  • Tam yukte degilken, mesela %50 ise, 3 GHz'in ustune de cikiyor ama asil sorun tam yukteyken cikmamasi.

Ne istiyorum?
  • Islemci tam yukteyken de 3 GHz'in ustune cikabilsin.
  • Laptop kullandigim icin kullanima gore artip azalmasi lazim frekansin.

Neleri denedim?
  • Pek bi sey denemedim aslinda.

Laptop ve ayarlarim neler?
  • i5 10210U
  • Lenovo IdeaPad 3 15IML05 Laptop
  • Arch Linux Cinnamon

• TLP kurulu, cpupower kurulu ama bir ise yaramiyor.
  • intel_pstate kapali cunku acikken turbo calismiyor. Bu arada Ubuntu tabanlilarda pstate aktifken turbo calisiyor. Sanirim performans farki bu yuzden olusuyor.
  • Power governor; schedutil. Ondemand veya performance fark etmiyor. Hatta performans modunda daha kotu.

Baska gerekli bilgi var mi bilmiyorum. Varsa paylasirim.
@gen2 turboyu acmamda yardimci olmustun. Bilgin varsa bu konuya da yardimini beklerim. :D

Çözüm
Mint'i yukledim. Video sorunu yok su an. Yardimlar icin tesekkurler.

Cozuldu.

Aklima TDP yuzunden kisilmis olabilecegi geldi ve TDP degerlerini kontrol ettim. Bekledigim gibi TDP degeri dusuk degerde takili kalmisti. TDP degerlerini BIOS'tan ayarlayabiliyorsaniz oyle deneyin. BIOS'ta ayar yoksa Windows'taki XTU aracindan ayarlanabiliyor. Linux'ta ise su aracla kontrol edip ayarlayabiliyorsunuz: powercap-utils
powercap-info -p intel-rapl

Benim sorunum boyle cozuldu. Ayrica eger ayarlamayi yapamiyorsaniz su tehlikeli yolu deneyebilirsiniz: 8.1 bolumu: CPU frequency scaling - ArchWiki

------------------------------------------------------------------------------
GUNCELLEME
Daha rahat ve kesin cozumu buldum.

Bunu kurun.

Kod:
yay -S throttled

Kod:
sudo systemctl enable --now throttled.service

----------------------------------------------------------------------------

Eger turboyu acamiyorsaniz:

Kod:
sudo nano /etc/modprobe.d/ignore_ppc.conf
Bu dosyanin icine de sunu yazip kaydedin: processor.ignore_ppc=1

Yeniden baslattiktan sonra:

Kod:
sudo -i
Kod:
echo "0" | tee /sys/devices/system/cpu/intel_pstate/no_turbo
Daha beter oldu. :D
Geri aliyorum degisiklikleri.

1663867559889.png

Sorun:
  • Islemcim tam yukteyken dusuk frekansta calisiyor. Base frekansi 2.1 ancak 2.4'un uzerine cok az cikiyor. Sicaklik da 55 derece falan.
  • Windows'ta ya da Ubuntu tabanli bir dagitimda 3 GHz'in ustune cikiyor ve performans ciddi miktarda artiyor. Sicaklik da tabii artiyor.
  • Ancak Arch ve Debian tabanlilarda 2.4'un uzerini goremiyorum.
  • Tam yukte degilken, mesela %50 ise, 3 GHz'in ustune de cikiyor ama asil sorun tam yukteyken cikmamasi.

Ne istiyorum?
  • Islemci tam yukteyken de 3 GHz'in ustune cikabilsin.
  • Laptop kullandigim icin kullanima gore artip azalmasi lazim frekansin.

Neleri denedim?
  • Pek bi sey denemedim aslinda.

Laptop ve ayarlarim neler?
  • i5 10210U
  • Lenovo IdeaPad 3 15IML05 Laptop
  • Arch Linux Cinnamon

• TLP kurulu, cpupower kurulu ama bir ise yaramiyor.
  • intel_pstate kapali cunku acikken turbo calismiyor. Bu arada Ubuntu tabanlilarda pstate aktifken turbo calisiyor. Sanirim performans farki bu yuzden olusuyor.
  • Power governor; schedutil. Ondemand veya performance fark etmiyor. Hatta performans modunda daha kotu.

Baska gerekli bilgi var mi bilmiyorum. Varsa paylasirim.
@gen2 turboyu acmamda yardimci olmustun. Bilgin varsa bu konuya da yardimini beklerim. :D
Tam yukte derken mesela hangi workloadlarda?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı