Islemcim tam yukteyken dusuk frekansta calisiyor. Base frekansi 2.1 ancak 2.4'un uzerine cok az cikiyor. Sicaklik da 55 derece falan.
Windows'ta ya da Ubuntu tabanli bir dagitimda 3 GHz'in ustune cikiyor ve performans ciddi miktarda artiyor. Sicaklik da tabii artiyor.
Ancak Arch ve Debian tabanlilarda 2.4'un uzerini goremiyorum.
Tam yukte degilken, mesela %50 ise, 3 GHz'in ustune de cikiyor ama asil sorun tam yukteyken cikmamasi.
Ne istiyorum?
Islemci tam yukteyken de 3 GHz'in ustune cikabilsin.
Laptop kullandigim icin kullanima gore artip azalmasi lazim frekansin.
Neleri denedim?
Pek bi sey denemedim aslinda.
Laptop ve ayarlarim neler?
i5 10210U
Lenovo IdeaPad 3 15IML05 Laptop
Arch Linux Cinnamon
TLP kurulu, cpupower kurulu ama bir ise yaramiyor.
intel_pstate kapali cunku acikken turbo calismiyor. Bu arada Ubuntu tabanlilarda pstate aktifken turbo calisiyor. Sanirim performans farki bu yuzden olusuyor.
Power governor; schedutil. Ondemand veya performance fark etmiyor. Hatta performans modunda daha kotu.
Baska gerekli bilgi var mi bilmiyorum. Varsa paylasirim. @gen2 turboyu acmamda yardimci olmustun. Bilgin varsa bu konuya da yardimini beklerim.
Debian'da da ayni maalesef.
Fedora guzel ancak DNF asiri yavas. 5. surumde Python yerine C ile sifirdan yazilacakmis DNF. O zaman Fedora'ya gecerim herhalde.
Konudan bağımsız olarak bunu başkası duysa sizi linç ederlerdi. Her yerde DNF yavaş dememenizi tavsiye ederim.
Ubuntu, Debian'dan devrişirilmiş bir işletim sistemi. Bir sorun yaşama ihtimaliniz çok çok düşük. Ubuntu sizi mutlu edecekse saf Ubuntu veya Linux Mint Ubuntu kullanın. Diğer Ubuntu devşirmeleri düzgün çalışmıyor.
Ubuntu, Debian'dan devrişirilmiş bir işletim sistemi. Bir sorun yaşama ihtimaliniz çok çok düşük. Ubuntu sizi mutlu edecekse saf Ubuntu veya Linux Mint Ubuntu kullanın. Diğer Ubuntu devşirmeleri düzgün çalışmıyor.
Video donma sorununa başka bir konu açarsanız ona da yardımcı olmaya çalışırım. Bir ara moderatörlük yaptığınız için ayrı konu açmanız gerektiğini bildiğinizi varsayıyorum.