Lisans mezunu biri askerliği nasıl uzatabilir?

@umutacr bu arada neden sadece yükseklisan'a başvurmanız gerektiğini merak ediyorsanız 7179 askerealma kanunu m.20/2-a "bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez" bu sebepten mutlaka yükseklisans olmalı. Tekrar bir 4 yıllık lisans veya ön lisans maalesef böyle bir imkan tanımıyor.

Maksat sadece tecil almaksa Türkiye'de tezsiz yükseklisans'a yönelebilirsiniz. Yukarıdaki mesajımda verdiğim linkten konuyu biraz okuyabilirsiniz. Devlete tezsiz nispeten biraz daha ucuz ve 1 yıllık eğitim boyunca tecil veriyor. Sanırım başarılı şekilde mezun olursanız da 6 ay tecil veriyor. Benim şu an yapmaya çalıştığım ve bir yakınımdan duyduğum yöntem ise önce tezsize kayıt olup sonlara doğru mezun olmadan tezliye geçip olabildiğince tecili uzatmak.

Eğer yurt dışında yükseklisans yapmak isterseniz de biraz Almanya'da yükseklisansa bakmıştım. Anladığım kadarı ile orada tezsiz diye bir imkan yok. Almanya'da yükseklisans için Almanca dil bilgisi artı olmakla beraber İngilizce bölümler de oldukça fazla imiş yani yeterli İngilizceniz varsa Almanca başlangıç düzeyinde bildiğinizi kanıtlayarak bu bölümlere başvurabiliyormuşsunuz. Almanya'da devlet üniversitelerinde de oldukça cüzzi bir ücrete yükseklisans'a başlanılabiliyormuş. Almanya'da yükseklisans girmesi kolay ancak mezun olması zormuş. Daha fazla ayrıntı için şu videolara (1 ve 2) bakabilirsiniz.

Maksat olabildiğince askerliği ertelemekse yükseklisans yöntemlerinden sonra doktoraya da başvurabilir veya yurt dışında yasal oturma iznini de barındıran yasal çalışma izni elde ederseniz 35 yaşınıza kadar tecil için konsolosluğa başvurabilir, 3 yıl iş günü çalıştıktan veya o ülkenin vatanadaşlığını aldıktan sonra da "dövizle bedelli askerlik"e başvurarak kışlasız bedelli şekilde askerlik görevinizi yapabilirisiniz.

Dil bilginiz yoksa kaydolamazsınız. Fransa’da 200-300 euroya üniversiteler oluyor fakat kaydolup gitmeyince sıkıntı yaratabilir.

@umutacr bu arada neden sadece yükseklisan'a başvurmanız gerektiğini merak ediyorsanız 7179 askerealma kanunu m.20/2-a "bitirdiği okulun dengi veya daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri ertelenmez" bu sebepten mutlaka yükseklisans olmalı. Tekrar bir 4 yıllık lisans veya ön lisans maalesef böyle bir imkan tanımıyor.

Maksat sadece tecil almaksa Türkiye'de tezsiz yükseklisans'a yönelebilirsiniz. Yukarıdaki mesajımda verdiğim linkten konuyu biraz okuyabilirsiniz. Devlete tezsiz nispeten biraz daha ucuz ve 1 yıllık eğitim boyunca tecil veriyor. Sanırım başarılı şekilde mezun olursanız da 6 ay tecil veriyor. Benim şu an yapmaya çalıştığım ve bir yakınımdan duyduğum yöntem ise önce tezsize kayıt olup sonlara doğru mezun olmadan tezliye geçip olabildiğince tecili uzatmak.

Eğer yurt dışında yükseklisans yapmak isterseniz de biraz Almanya'da yükseklisansa bakmıştım. Anladığım kadarı ile orada tezsiz diye bir imkan yok. Almanya'da yükseklisans için Almanca dil bilgisi artı olmakla beraber İngilizce bölümler de oldukça fazla imiş yani yeterli İngilizceniz varsa Almanca başlangıç düzeyinde bildiğinizi kanıtlayarak bu bölümlere başvurabiliyormuşsunuz. Almanya'da devlet üniversitelerinde de oldukça cüzzi bir ücrete yükseklisans'a başlanılabiliyormuş. Almanya'da yükseklisans girmesi kolay ancak mezun olması zormuş. Daha fazla ayrıntı için şu videolara (1 ve 2) bakabilirsiniz.

Maksat olabildiğince askerliği ertelemekse yükseklisans yöntemlerinden sonra doktoraya da başvurabilir veya yurt dışında yasal oturma iznini de barındıran yasal çalışma izni elde ederseniz 35 yaşınıza kadar tecil için konsolosluğa başvurabilir, 3 yıl iş günü çalıştıktan veya o ülkenin vatanadaşlığını aldıktan sonra da "dövizle bedelli askerlik"e başvurarak kışlasız bedelli şekilde askerlik görevinizi yapabilirisiniz.
Askerliğimi 2026 yılının yazına kadar uzatsam bana yeter. Bir iş kurdum ve şu an borçlarım var kesinlikle gidemem askere. Peki tezsiz yüksek lisans programlarının kayıt tarihleri ne zaman oluyor? Tezsiz yüksek lisans programlarının hepsi ücretli mi?

@umutacr 2025 Temmuz'unda teciliniz bitecek. Tecil biter bitmez hemen çağrılmıyorsunuz. O yılın yani 2025 yılının sonuna kadar gidip yoklama işlemlerinizi başlatın diye zaman tanınıyor.
bu süre içinde kaçak olmuyorsunuz. O yılın sonuna kadar gidip yoklama işlemlerinizi başlatmazsanız "yoklama kaçağı" olursunuz. Anladığım kadarı ile böyle bir durumda yakalanmanız halinde zorla askerlik şubesine götürülüp yoklama işlemleriniz yaptırılıp serbest bırakılıyorsunuz (belki idari para cezası da kesiliyordur). Yoklama işlemleriniz bir şekilde yapıldıktan sonra askerlik görevinizi yapacağınız yer ve tarih belirleneceği sürece gireceksiniz. Bunlar da belli olduktan sonra belirtilen askerlik şubesine teslim olmazsanız bu sefer bildiğimiz kaçak oluyorsunuz. Böyle bir durumda yakalanırsanız askerlik şubesine götürülüp kaçak olduğunuz gün oranında idari para cezasına çarptırılıp yeniden belirtilen tarihte teslim olmak koşulu ile serbest bırakılıyorsunuz. Yine teslim olmazsanız aynı muhabbet.

Tezsiz yüksesklisansta ALES ve yabancı dil şartı olmasa dahi mezuniyet ortalamanıza göre sıralama yapılıyorsunuz. Açılan kontenjanlara, özellikle talep gören yerlerse, girebilmek için mezuniyet not ortalamanızın yüksek olması gerekiyor.

Tezsiz yüksek lisanslar devlet üniversitesi dahi olsa ücretlidir.

Temmuz aylarında önce Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ gibi üniler tezsiz yüksek lisans başvurularını alıyor ancak bunların ücretleri bir bedelli parası kadar yüksek. Onun yerine tarih aralıkları üniversiteden üniversiteye değişmekle beraber genelde geri kalan birçok Anadolu'daki devlet üniversitesi ağustos başı, ortası ve eylül başı gibi tarihlerde 1 haftalık kadar başvuru ilanı açıyorlar. Bu tarihlerde girebileceğinizi, ücretini karşılayabileceğiniz bir üniversitenin bir bölümüne o üniversitece açıklanacak belgelerle başvurun. Garanti olması için birden çok üniversiteye başvurun.

Maalesef aynı üniversitenin aynı anda birden çok tezsiz yüksek lisansına başvuramıyorsunuz. Yani fiyatı uygun bir üniversite buldunuz, a bölümü olmazsa en azından b bölümü olsun diye aynı üniversitede birden çok tezsiz yüksek lisansa başvuramazsınız. Ancak aynı anda başka başka üniversitelere başvurabiliyorsunuz.

Bu sistem merkezi bir sisteme bağlı değil. Başvuru şartları, ücretleri ve tarihleri üniversiteden üniversiteye değişiyor.

2024-2025 eğitim yılı için tezsiz yüksek lisans devlette fiyatlar en ucuz kou-Eskişehir teknik-Konya Selçuk gibi yerler aklıma geliyor onlarda da en ucuz 15-25 bin lira toplam 3 dönemlik ücret yanı 6 ayda bir 8 bin küsur. genelde ücretler 30 bin küsur civarı. Bu ücretler sizin başvuracağınız dönem çok büyük ihtimal değişmiş olur.

Size tavsiyem 2025 yılı ALES-1 sınavına çalışın, ona girerek bir puan elde edin. Sonra 2025 yılının YÖKDİL-2 sınavına çalışın, ona girerek bir puan elde edin. Bu iki sınavdan aldığınız puanlar da 5 yıl boyunca geçerli. Aynı anda hem tezli hem de tezsiz yüksek lisansa başvurulabiliyor olsa gerek. Yine de ayrıca bu konuyu ilgili kurumun öğrenci işleri ile iletişime geçerek teyit edin. Böyle bir imkân varsa başvuru tarihleri arasında üniversitelerin hem tezli hem de tezsiz yüksek lisanslarına başvurun. Kontenjanları yüksek olduğu için tahminen tezsiz bir bölüme kabul alırsınız. Kabul alırsanız tezlilerden kabul aldıklarınıza "kesin kayıt kabulü" gibi bir onay isteyeceklerdir sizden bunu vermezsiniz ve tezlilere kayıt olmazsınız. Olur da bir sebepten tezsiz yüksek lisanslara kabul alamadı/kaçırdı veya ücretinden çekindiniz o zaman da belki tezlisinden kabul aldıysanız ona kayıt yaptırarak askerliğinizi tecil edersiniz.

Bu söylediğim biri olmazsa diğeri olsun da işim garanti olsun senaryosu için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı