Lisede dil bölümü zor mu?

İngilizce'nin hayatımda bir yeri var, bu yüzden bu alanı seçtim zaten. Dediklerinizin hepsini yapıyorum. Bu yüzden işime gelebileceğini söyledim.
Bunları yapıyorsan üstüne de test çözme tekniğini öğren. Bu sınavdan 70 net altı yapmazsın olağanüstü bir durum olmadığı sürece, garantisini veriyorum.


Bu site üzerinden doğa, bilim üzerine makaleler okumaya çalış kısacası anlaşılması ve okunması zor olan metinler seçmeye çalış. ÖSYM genellikle doğa, bilim gibi pek bilinmedik metinler seçer.

Sınav hakkında başka bir konu açıp deneyiminizden yararlanmak isterim.
Tabii ki yardımcı olmak isterim.

Benim demek istediğim hocanızın dediğine körü körüne inanmayın, biraz araştırın. Çıkmış sorulara bakarsan demek istediğimi çok iyi anlarsın.
 
Dilci olmayın bence hocam çok zor. En basitinden sene boyunca sürekli kelime ezberle, reading yap falan diyorlar ama insanın ister istemez kafası karışıyor. Eşit Ağırlık ve Sayısal bölümlerinde en azından müfredatın ne olduğu belli, neye çalıştığını veya neye çalışmadığını biliyorsun ancak dil öyle değil maalesef. Otur sabah akşam okuma yap, sürekli kelime ezberle, bir de o kelimelerin eş anlamlılarını falan ezberle falan çok çetrefilli işler.

Önce gramer bitireceksin, ondan sonra o gramerler ile alakalı taktikler öğreneceksin. Grameri hallettikten sonra YDT'de skills olarak geçen soru tiplerini deli gibi çözüp hepsini öğrenmen lazım. Sonrasında YDT'den sınava girecek olmana rağmen dilci arkadaşlar alış diye YDT'den daha zor olan YDS'yi çözmeni önerecek kendini geliştirmen için. Bir de onunla uğraşacaksın vs.

Bir de işin en zor tarafı dil sınavında her koşulda 80 soruda 70+ net yapman lazım. Örneğin sayısaldan veya eşit ağırlıktan hazırlanıyorsan matematiği 40'da 35 yapamasan bile 40'da 15-20 yapıp sözel derslerini de yüksek tutarsan Boğaziçi, ODTÜ gibi olmasa da güzel üniversiteler kazanabiliyorsun ancak YDT öyle değil. TYT'de Türkçe ve Matematiği fulle yakın yapmanız gerekecek, onun üstüne bir de dil sınavında da en az, bakın en az 65 net yapmanız lazım. Yani dil sınavında 80 soruda 50 net dahi yapsan TYT Matematik dersinden 30 net yapmaman halinde geçmiş olsun iyi bir üniversiteye yerleşmen çok çok zor, ya da gidersin Yunan Dili Edebiyatı gibi bölümler okumak zorunda kalırsın, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirleri kazanamazsın. Her gün İngilizce makale okuman gerekecek ve başta dediğim gibi her gün ama her gün kelime öğrenmen lazım.

Bunları nereden biliyorsun diyorsan bu sene dile geçtim ve açıkçası pişman oldum. Eğer dile gerçekten çok yatkınım diyorsan tercih edebilirsin ama ben sayısalı anlamıyorum falan diye dili seçeyim diyorsan sakın öyle bir hata yapma. Çünkü bu YDT belasının öyle garip bir sıralama sistemi var ki üniversitede Matematik dersi görmeyeceğini bilmesine rağmen senden en az 15-20 net matematik istiyor ki Hacettepe, ODTÜ ayarlarında üniversitelere yerleşebilesin. Yahu sen dilcisin dilci adamın matematik ile ne işi olur o zaman YDT'yi fulleyeyim dersin ama yok o da yetmiyor. Örneğin sen dilde 80'de 75 net yap, matematiği 5 net yaparsan imkanı yok Boğaziçi falan kazanamazsın. Ancak OBP'si tavan birisi gelip TYT'yi fulleyip dilden 45-50 net gibi dilciler için çok düşük bir net sayısı yapsa bile ilk 3.000 - 5.000 arasına girip kaliteli üniversitelerde okuyabiliyorlar.

Dostum sözün özü dilci olmanı önermem ancak yine de sen bilirsin. Ben yine de dilde okumak istiyorum diyorsan ve dile gerçekten 0 noktasından başlayacaksan açıkçası 1 sene mezuna bile kalman gerekebilir. Gerçekten çok ciddi emek ve devamlılık isteyen bir alan. Kolay gelsin iyi çalışmalar şimdiden.
 
Bence dil bolumune gecmek yerine acik liseye gec.
Bizim ogretmenlerimiz cok kolay anlatiyor (B1-B2 seviyesindeyim) ve siniftakiler yine de cogu zaman hiçbir konuyu yapamiyor, hemen hemen her şeyi telefonla cevirip cozuyorlar.
Bir İngilizce ogretmenimiz var her gun elinde testlerle geliyor ve testlerin bazilarini yanlış yapiyor ya da bazi sorulari cevap anahtarindan bakiyor.
Kisaca, ogretmenine ve siniftaki ogrencilerin seviyesine bagli. Baktin herkes kotu ve ogretmen senin bildigin seyleri anlatiyor ve senin daha da ileri gitmen icin bir şey yapmiyorsa (benim ogretmenim ve sinifim) acik liseye gecmeni oneririm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı