Lise'de OBP ne işe yarar?

Glank

Hectopat
Merhaba arkadaşlar ben lise 10. sınıf öğrencisiyim bu sene 11. sınıfa geçeceğim yazdan sonra malum önümüzde üniversite sınavı var başladık şimdiden çalışmaya ancak öyle kafama göre TYT-AYT puan hesaplama sitelerinde gezerken hani istediğim üniversite için kaç puan yapmam kaç net vs. bakınırken OBP veya diploma notu gözüme kazındı bir şey anlamadım okul puanı ile mi alakalı bu?
9. sınıf 1 ve 2. dönem genel ortalamam: 90.
10. sınıf 1 ve 2. dönem genel ortalamam: 95.72
Diğer sınıflarda da böyle bir ortalama yapmaya çalışacağım sanırsam etkisi var sorduklarına göre üniversite puanına.
Bir de bir diğer şeyi söyleyeyim ben okulumda birinci oluyorum geçen sene 1 puanla kaçırdım. Bu sene 10. sınıflardan bana en yakın puanlı arkadaş 90 almış 5 puan fark atmışım. Önümdeki iki sene de yüksek puanlar alıp okul birincisi olmak istiyorum. Okul birinciliği bana ne sağlar üniversitede?

Son düzenleyen: Moderatör:
Okul birincisi kontenjanı oluyor. O kontenjana sadece başvuran okul birincileri alınıyor. Çok fazla okul birincisi olmadığı için bölümün normal haline göre daha düşük puanlı oluyor genelde. Olmasa bile normal kontenjana da sayılıyorsunuz o durumda.

OBP ortaöğretim başarı puanı oluyor. Diploma notunuz * 5 şeklinde hesaplanıyor aslında. Üniversite sınav sonucuna eklendiği için katkısı büyük.
Normalde 0,12 ile çarpılır. Çeşitli durumlarda 0,18 ile çarpılıyor.

Okul birincisi kontenjanı oluyor. O kontenjana sadece başvuran okul birincileri alınıyor. Çok fazla okul birincisi olmadığı için bölümün normal haline göre daha düşük puanlı oluyor genelde. Olmasa bile normal kontenjana da sayılıyorsunuz o durumda.

OBP ortaöğretim başarı puanı oluyor. Diploma notunuz * 5 şeklinde hesaplanıyor aslında. Üniversite sınav sonucuna eklendiği için katkısı büyük.
Normalde 0,12 ile çarpılır. Çeşitli durumlarda 0,18 ile çarpılıyor.
Yani ben bu durumda OBP kısmına ne yazmalıyım hesaplama yaparken, şu anda 93 civarı bir şey.

Üniversite puanı 560 üzerinden hesaplanıyor. 200 puanı %40 etkili olan TYT'den, 300 puanı %60 etkili olan AYT'den, 60 puanı ise OBP'den geliyor.

Mesela örnek vereyim sen 9. sınıfta 80, 10. sınıfta 70, 11. sınıfta 75, 12. sınıfta 90 ortalama yaptın diyelim. Hepsini toplayıp 4'e bölüyorsun, çıkan sonucu da 0,6 ile çarpıyorsun ortaya çıkan 47,25'lik sonuç senin OBP puanın oluyor.

Üniversite puanı 560 üzerinden hesaplanıyor. 200 puanı %40 etkili olan TYT'den, 300 puanı %60 etkili olan AYT'den, 60 puanı ise OBP'den geliyor.
100 puan havadan, 160 puan TYT'den, 240 puan AYT'den 60 puan okuldan.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı