Liselere sınavları MEB mi gönderecek?

Öyle diyorlar fakat ben bu sistemin uzun süre boyunca işleyeceğini zannetmiyorum. Fen Lisesi öğrencisiyle Anadolu Lisesi öğrencisini aynı sınava sokmak son derece mantıksız.
Muhtemelen bunu engellemeyi akıl edip orta düzey bir sınav yaparlar. Dediğiniz gibi haftanın tüm günleri ders gören Anadolu, Fen lisesi öğrencileri ile 2 gün ders 3 gün staj gören öğrencileri aynı düzeyde sınava sokmak mantıksız. Umarım dengeli sınavlar olur 9. sınıf olarak ümidim bu.

Muhtemelen bunu engellemeyi akıl edip orta düzey bir sınav yaparlar. Dediğiniz gibi haftanın tüm günleri ders gören Anadolu, Fen lisesi öğrencileri ile 2 gün ders 3 gün staj gören öğrencileri aynı düzeyde sınava sokmak mantıksız. Umarım dengeli sınavlar olur 9. sınıf olarak ümidim bu.
Maalesef bu sistemin elle tutulacak hiç bir yanı yok. Eğer orta düzey bir sınav yaparlarsa Fen Lisesi öğrencilerinin bilgileri tam olarak sınanamayacak, ek olarak Anadolu Lisesi öğrencilerinden çok daha yüksek puanlar alacaklar. Bu da Anadolu Lisesi öğrencilerini Fen Lisesi öğrencilerine karşı OBP puanında epey bir geri düşürecek.
Yani kısacası, bu sistem sadece Fen Lisesi öğrencilerine yarar.

Maalesef bu sistemin elle tutulacak hiç bir yanı yok. Eğer orta düzey bir sınav yaparlarsa Fen Lisesi öğrencilerinin bilgileri tam olarak sınanamayacak, ek olarak Anadolu Lisesi öğrencilerinden çok daha yüksek puanlar alacaklar. Bu da Anadolu Lisesi öğrencilerini Fen Lisesi öğrencilerine karşı OBP puanında epey bir geri düşürecek.
Yani kısacası, bu sistem sadece Fen Lisesi öğrencilerine yarar.
Her lise türüne ayrı sınav gönderilse daha iyi olurdu bencede. Ama 350 ile alan Fen Lisesi'de var, 460 ile alan Meslek Lisesi'de var, 485 ile alan Anadolu Lisesi'de var. Her okulun kalitesi baya değişik aralıklarla değişiyor yani. Böyle bir sistem cidden saçma olmuş ama tutma ihtimalide var.

O yüzden ortalamanın altında bir sınav yaparak iyi öğrencilerin OBP'sini korumasını sağlamak hiç de kötü bir fikir değil. Böylelikle özel okullarda ki OBP torpilinin önüne geçilmiş olabilir.
Devlet özel okullardaki OBP torpilini umursasaydı dediğiniz doğru olabilirdi 😀. Zorluktan ödün vereceklerini pek zannetmiyorum.

Benim bildiğim Anadolu sayısal ile fen lisesi müfredatı aynı, fen liseliler fen dersini daha detaylı görüyorlar Anadolu öğrencilerine göre ama matematik gibi dersler benzer diye biliyorum. Her ne kadar zorlansam bile bizim fizik hocası Anadolu lisesinde emek verip çap fen lisesi kitabıyla ders anlatıyordu. Çok zordu ya. 😟

Sınavı tabii ki daha kolay yapıyordu bu yüzden rahat oluyorduk artık fen lisesi zorluğunda olursa herkes 4 gözle dinler dersi. Meslek liselerinde de sayısal alanı varsa onlarda o zorluğa ayak uydurmak zorunda kalacaklar ama alanları farklı olanlar çok zorlanır mı? Bilmiyorum. MEB'in niyetini bilmesem de kolay sınavlar aracılığıyla yüksek OBP uygulamasının önüne geçilmiş gibi.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı