Herkese merhaba, bu yazımda liseye yeni geçecek kişiler veya lise ortamını merak eden kişiler için detaylı bir rehber açtım. Kendi tecrübelerime dayanarak size bu ortamda nasıl hayatta kalacağınızı anlatacağım. Dilerseniz başlayalım.
1- Anadolu Lisesi
Muhtemelen çoğunuz LGS puanında 450 puanın altında yapıp bir anadolu lisesine gideceksiniz. İlk öncelikle lisenize kayıt olduktan sonra EBA'yı detaylıca takip edin. Sınıfınıza ve okulunuza eklendiğinizde sınıf arkadaşlarınıza bakın, arada sırada konuşun EBA sohbetinde. Zaten okul açıldıktan sonra EBA muhtemelen unutulur.
1 hafta önceden oryantasyon eğitimleri oluyor, buna bir gün gitmeniz yeterlidir. Okulunuzda nelerin nerede olduğunu öğrenmeniz açısından bu eğitim önemli. Ayrıca gelen arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. Unutmayın, kendi kafanızda olmayan birisi ile sırf arkadaşsız kalmayayım diye sosyalleşmeye çalışmayın. Yalnız kalmak bazen iyidir.
Okul başladıktan sonra sınıfta genellikle konu açan sosyalleşmeye çalışan kişiler olacaktır. Geçici bir süre bu kişilerin yanında kendi kafanıza denk birileri bulmaya çalışın. Öğretmenleri iyi tanıyın, istediklerini iyice not alın. Lisede öğretmenler ile aranızı iyi tutmaya çalışmalısınız çünkü sözlü notları önemli olacaktır. Lise başladıktan sonra ilk hafta derslere alışacaksınız. Ders işleyişinden fark edeceksiniz ki ortaokul gibi olmayacak burası. Sınavlardan önceki gün çalışmaya başlayarak olacak bir şey değildir lise. Teneffüslerde en büyük sıkıntınız koridorlar olacaktır. 11 ve 12. sınıflarla pek denk gelmemeye çalışın. Bulundukları ortamlardan kaçının. Çünkü çoğu sigara içiyor ve sizden kat ve kat büyük olduğu için sorun olabilir. Özellikle kadınsanız erkeklerden kaçının. 12. sınıflar 9. sınıf kızlarıyla genelde sevgili olmaya çalışır ve saflığınızdan yararlanır.
Ortaokuldaki gibi şakalarda ölçütte olmaz burada. Ortaokulda kendi üzerinize bir şey dökmekten kaçınıyorsanız lisede bu olmayacak. Şakanın her türlü yükseği olacak. Öğretmenlere şikayet etmekte sizi küçük düşürecek veya sonuçsuz kalacak. Bu ortama alışmak zorundasınız. Teneffüslerde çocuk gibi koşuşturmayın veya oyun oynamayın, bunu yapan gruplar genelde küçük çocuk muamelesi görürler ve pek iyi karşılanmazlar.
İlk sınavlar yaklaştığında zor anladığınız derslere 2 haftadan, anlayabildiğiniz derslere 1 haftadan çalışmaya başlayın. Lise ortaokul gibi kolay değil, çoğu ortaokulda zeki muamelesi gören kişiler lisede çöker. 98 ortalamadan 58 ortalama yapan dahi görmüştüm. Burasının ciddiyeti yüksek.
Anadolu lisesi ortamı genel olarak böyledir, lisenizden dolayı üzülmeyin bazen buralarda çok iyi dostluklar kurulabiliyor veya YKS ile kendinizi düzeltebiliyorsunuz. Tabi moral düşürmek gibi olmasın ama anadolu lisesi mezunları genellikle EA yani Eşit Ağırlık seçer ve bu bölüm en az iş imkanı sunan bölümlerden birisidir.
NOT: Eşit Ağırlık: Matematik ve Edebiyat, Sayısal: Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji, Sözel: Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe.
2-Meslek Liseleri
Bu liseler hakkında bildiklerim kısıtlı; ancak ortamı genel olarak sıkıntılı tiplerden dolu, dersleri sürekli kaynatan, disiplin cezaları alan kişiler ile dolu oluyor. Genelde ilk sınıftan bile sigara içen çok kişi görürsünüz. Eğer düzgün bir çocuk olarak buraya geldiyseniz sonraki dönem sizde bozulabilirsiniz. Burasının tek iyi yanı okuyamayacak kişilerin berber gibi kazandıracak mesleklerde çalışabilmesi. Burada 1 gün okula gidip 4 gün işte çalışıyorsunuz.
3-Fen Liseleri
Burada okumuş birisi olarak bu lisenin en yaşanabilir lise olduğuna yemin edebilirim. Bazı kişiler bu liselerde okuyanları inek olarak nitelendiriyorlar. Arkadaşlar, fen liseleri teneffüslerde bile ders yapan kişilerden oluşmuyor. Güzel bir ortamımız var ve kendi kafanızda çok fazla kişi bulabilirsiniz. (Tabi gerektiğinde ders çalışmayı seviyorsanız.) Genellikle burada 1 ay önceden sınavlara çalışırız. Herkesin ortalaması 80 ve üstü olur. Bunun sebebi çok az kişinin girebildiği bir lisede olma sorumluluğunun daha çok bünyeyi ders yapmaya itmesidir.
Bu liselerde sadece sayısal eğitim verilmektedir. Öğrenciler mezun olduğunda kendi arkadaş çevresiyle hep bağlı kalır ve genellikle bol kazançlı aynı mesleklerde kalırlar.
İşte, bütün liseler genel olarak böyledir. Burada koymadığım liseler Sosyal Bilimler Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim liseleridir.
Sosyal Bilimler Lisesi genel olarak Tarih, Coğrafya ve Felsefe üzerine gider ve sözel eğitim verir.
İmam Hatip Liseleri adı üstünde din eğitimine öncelik verir.
Açık Öğretim Liseleri rahat olmak isteyenler içindir. Bütün derslere ve sınavlara evde çalışırsınız ve sınavlar olacağı zaman sınavlara girip geri gelirsiniz. Okula hiç gitmezsiniz.
Umarım ki size bir nebzede olsun yardımcı olabilmişimdir. İyi günler!