Liseye ilk adımlar nasıl atılır?

TeomanKagan123

Decapat
Daha fazla  
Meslek
Uzay Mühendisliği
Herkese merhaba, bu yazımda liseye yeni geçecek kişiler veya lise ortamını merak eden kişiler için detaylı bir rehber açtım. Kendi tecrübelerime dayanarak size bu ortamda nasıl hayatta kalacağınızı anlatacağım. Dilerseniz başlayalım.

1- Anadolu Lisesi
Muhtemelen çoğunuz LGS puanında 450 puanın altında yapıp bir anadolu lisesine gideceksiniz. İlk öncelikle lisenize kayıt olduktan sonra EBA'yı detaylıca takip edin. Sınıfınıza ve okulunuza eklendiğinizde sınıf arkadaşlarınıza bakın, arada sırada konuşun EBA sohbetinde. Zaten okul açıldıktan sonra EBA muhtemelen unutulur.
1 hafta önceden oryantasyon eğitimleri oluyor, buna bir gün gitmeniz yeterlidir. Okulunuzda nelerin nerede olduğunu öğrenmeniz açısından bu eğitim önemli. Ayrıca gelen arkadaşlarınızla sosyalleşebilirsiniz. Unutmayın, kendi kafanızda olmayan birisi ile sırf arkadaşsız kalmayayım diye sosyalleşmeye çalışmayın. Yalnız kalmak bazen iyidir.

Okul başladıktan sonra sınıfta genellikle konu açan sosyalleşmeye çalışan kişiler olacaktır. Geçici bir süre bu kişilerin yanında kendi kafanıza denk birileri bulmaya çalışın. Öğretmenleri iyi tanıyın, istediklerini iyice not alın. Lisede öğretmenler ile aranızı iyi tutmaya çalışmalısınız çünkü sözlü notları önemli olacaktır. Lise başladıktan sonra ilk hafta derslere alışacaksınız. Ders işleyişinden fark edeceksiniz ki ortaokul gibi olmayacak burası. Sınavlardan önceki gün çalışmaya başlayarak olacak bir şey değildir lise. Teneffüslerde en büyük sıkıntınız koridorlar olacaktır. 11 ve 12. sınıflarla pek denk gelmemeye çalışın. Bulundukları ortamlardan kaçının. Çünkü çoğu sigara içiyor ve sizden kat ve kat büyük olduğu için sorun olabilir. Özellikle kadınsanız erkeklerden kaçının. 12. sınıflar 9. sınıf kızlarıyla genelde sevgili olmaya çalışır ve saflığınızdan yararlanır.

Ortaokuldaki gibi şakalarda ölçütte olmaz burada. Ortaokulda kendi üzerinize bir şey dökmekten kaçınıyorsanız lisede bu olmayacak. Şakanın her türlü yükseği olacak. Öğretmenlere şikayet etmekte sizi küçük düşürecek veya sonuçsuz kalacak. Bu ortama alışmak zorundasınız. Teneffüslerde çocuk gibi koşuşturmayın veya oyun oynamayın, bunu yapan gruplar genelde küçük çocuk muamelesi görürler ve pek iyi karşılanmazlar.

İlk sınavlar yaklaştığında zor anladığınız derslere 2 haftadan, anlayabildiğiniz derslere 1 haftadan çalışmaya başlayın. Lise ortaokul gibi kolay değil, çoğu ortaokulda zeki muamelesi gören kişiler lisede çöker. 98 ortalamadan 58 ortalama yapan dahi görmüştüm. Burasının ciddiyeti yüksek.

Anadolu lisesi ortamı genel olarak böyledir, lisenizden dolayı üzülmeyin bazen buralarda çok iyi dostluklar kurulabiliyor veya YKS ile kendinizi düzeltebiliyorsunuz. Tabi moral düşürmek gibi olmasın ama anadolu lisesi mezunları genellikle EA yani Eşit Ağırlık seçer ve bu bölüm en az iş imkanı sunan bölümlerden birisidir.

NOT: Eşit Ağırlık: Matematik ve Edebiyat, Sayısal: Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji, Sözel: Edebiyat, Tarih, Coğrafya ve Felsefe.

2-Meslek Liseleri
Bu liseler hakkında bildiklerim kısıtlı; ancak ortamı genel olarak sıkıntılı tiplerden dolu, dersleri sürekli kaynatan, disiplin cezaları alan kişiler ile dolu oluyor. Genelde ilk sınıftan bile sigara içen çok kişi görürsünüz. Eğer düzgün bir çocuk olarak buraya geldiyseniz sonraki dönem sizde bozulabilirsiniz. Burasının tek iyi yanı okuyamayacak kişilerin berber gibi kazandıracak mesleklerde çalışabilmesi. Burada 1 gün okula gidip 4 gün işte çalışıyorsunuz.

3-Fen Liseleri
Burada okumuş birisi olarak bu lisenin en yaşanabilir lise olduğuna yemin edebilirim. Bazı kişiler bu liselerde okuyanları inek olarak nitelendiriyorlar. Arkadaşlar, fen liseleri teneffüslerde bile ders yapan kişilerden oluşmuyor. Güzel bir ortamımız var ve kendi kafanızda çok fazla kişi bulabilirsiniz. (Tabi gerektiğinde ders çalışmayı seviyorsanız.) Genellikle burada 1 ay önceden sınavlara çalışırız. Herkesin ortalaması 80 ve üstü olur. Bunun sebebi çok az kişinin girebildiği bir lisede olma sorumluluğunun daha çok bünyeyi ders yapmaya itmesidir.

Bu liselerde sadece sayısal eğitim verilmektedir. Öğrenciler mezun olduğunda kendi arkadaş çevresiyle hep bağlı kalır ve genellikle bol kazançlı aynı mesleklerde kalırlar.

İşte, bütün liseler genel olarak böyledir. Burada koymadığım liseler Sosyal Bilimler Lisesi, İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim liseleridir.
Sosyal Bilimler Lisesi genel olarak Tarih, Coğrafya ve Felsefe üzerine gider ve sözel eğitim verir.
İmam Hatip Liseleri adı üstünde din eğitimine öncelik verir.
Açık Öğretim Liseleri rahat olmak isteyenler içindir. Bütün derslere ve sınavlara evde çalışırsınız ve sınavlar olacağı zaman sınavlara girip geri gelirsiniz. Okula hiç gitmezsiniz.

Umarım ki size bir nebzede olsun yardımcı olabilmişimdir. İyi günler!

2-Meslek Liseleri
Bu liseler hakkında bildiklerim kısıtlı; ancak ortamı genel olarak sıkıntılı tiplerden dolu, dersleri sürekli kaynatan, disiplin cezaları alan kişiler ile dolu oluyor. Genelde ilk sınıftan bile sigara içen çok kişi görürsünüz. Eğer düzgün bir çocuk olarak buraya geldiyseniz sonraki dönem sizde bozulabilirsiniz. Burasının tek iyi yanı okuyamayacak kişilerin berber gibi kazandıracak mesleklerde çalışabilmesi. Burada 1 gün okula gidip 4 gün işte çalışıyorsunuz.
Meslekte okuyan birisi olarak ek bilgiler eklemek istedim:

2 bölümden oluşurlar. Meslek sınıfları ve Teknik sınıflar. Meslek tarafı üniversite okumayacaklar için, teknik taraf ise üniversite düşünenler için var. Meslek sınıfları 9-10'da teknik sınıf ile aynı bölüm dersleri ve aynı akademik dersleri(matetmatik kimya vs.) alırlar. Ancak 11 ve 12'de meslek sınıfındakiler meslek derslerini daha ağırlıklı olacak şekilde görüyorlar. Ancak teknik sınıftakiler bir nebze daha az görüyorlar. Meslek sınıfındakiler 12. sınıfta 3 gün okul 2 gün staj yapıyorlar ve bu dönem boyunca devam ediyor. Teknik sınıftakiler ise 11. sınıf bittikten sonra yaz tatilinde 40 gün(haftada 5 gün yani 2 ay haftasonları olmadığı için 2 aya uzuyor.) yapıyorlar stajı. Denildiği gibi dersi kaynatan bir sürü it kopuk var. Okulda kavga çıkarmaya çalışan tipler. Eğer düzgün bir öğrenci iseniz okul başlangıcında arkadaş yapmanızı tavsiye etmem. Çünkü arkadaşınız ilk yıl güzeldir, ikinci yıla geçtiğinizde arkadaşınız bozulursa sizi de bozar. Bu yüzden ilk yıl yalnız takılıp ikinci yıla kadar sessiz uslu duran insanlarla takılmanızı tavsiye ederim. Ayrıca uslu iseniz hocalara soru falan götürün. Hocalar sizi çalışkan görüyorlar bunu yaparsanız. Şahsen ben böyle notlarımı yükseltiyorum :D Kolay gelsin hepinize.

Fen lisesine gidiyorum, keşke yazmasaydım diyorum. Okulun %98'i sayısal öğrencisi olmasına rağmen sözel derslerde başka derslere bakılmamıza izin verilmiyor ve ders işleniyor, Almanca dersinden bile ciddi ciddi yazılı oluyoruz. Sınavları zor sorup, keyiflerine göre sözlü giriyorlar. OBP'yi düşürüyorlar, şu anda sosyal bilimler ya da Anadolu lisesindeki çalışmayan arkadaşlarımın bile ortalaması benden yüksek. Seneye derste çalışmaya izin verilebilen bir liseye geçmeyi düşünüyorum, YKS çalışılarak kazanılıyor bizde çalışmaya izin vermiyorlar. Üstüne OBP düşüyor.

Bir ekleme yapmak istiyorum. Foruma gelen ortaokullu arkadaşlar oluyor onlara önerim kesinlikle ve kesinlikle yapın şu LGS işini. Dersleri günümüzde YouTube'dan dinleyebiliyorsunuz zaten o filan mesele değil ama okul ortamı çok önemli bir şey. Eğer köklü bir lise kazanırsanız (sadece Galatasaray vs. değil hemen her şehrin şöyle 50-100 yıllık bir okulu vardır büyük oranda fen ya da nitelikli Anadolu lisesidir.) Okulun yerleşmiş kültürünü alıyorsunuz. Bir bakmışsınız ya derslerinize deli gibi çalışan ya çatır çatır İngilizce makaleler okuyabilen ya okulun etkinliklerinde görev alan sorumluluk sahibi bireyler olmuş çıkmışsınız. Kendinizden her yönden farklı insanları analiz etmeniz için çok önemli, kötü alışkanlıklara görece çok daha az bulaşmanız için önemli, okulda kavga gürültünün az olması lise hayatınızın zehir olmaması için önemli bu liste uzar gider. Tabii ki daha düşük puanlı bir lisede de bunların hepsi olabilir olmasa bile siz yapabilirsiniz ancak nitelikli okullar bunlar için mükemmel bir ortam sunabiliyor istisnalar hariç. O yüzden bırakın şu ineklik muhabbetini çalışın dersinize.

Fen lisesine gidiyorum, keşke yazmasaydım diyorum. Okulun %98'i sayısal öğrencisi olmasına rağmen sözel derslerde başka derslere bakılmamıza izin verilmiyor ve ders işleniyor, Almanca dersinden bile ciddi ciddi yazılı oluyoruz. Sınavları zor sorup, keyiflerine göre sözlü giriyorlar. OBP'yi düşürüyorlar, şu anda sosyal bilimler ya da Anadolu lisesindeki çalışmayan arkadaşlarımın bile ortalaması benden yüksek. Seneye derste çalışmaya izin verilebilen bir liseye geçmeyi düşünüyorum, YKS çalışılarak kazanılıyor bizde çalışmaya izin vermiyorlar. Üstüne OBP düşüyor.
Fen Lisesi'nin tek kötü yanı o, bazı fen liseleri öğrencilerin çalışmaları ile yükseliyor. Benim zamanımda gittiğim lise gayet iyiydi, sözel dersler önemliymiş gibi zor sınavlar yapıyordu ama biz çalışıyorduk. Sana tavsiyem hocalarla aranı iyi tutmaya çalış onlarla proje yap, özellikle sözelde konuşma sınavlarını çok iyi değerlendir.

Bir ekleme yapmak istiyorum. Foruma gelen ortaokullu arkadaşlar oluyor onlara önerim kesinlikle ve kesinlikle yapın şu LGS işini. Dersleri günümüzde YouTube'dan dinleyebiliyorsunuz zaten o filan mesele değil ama okul ortamı çok önemli bir şey. Eğer köklü bir lise kazanırsanız (sadece Galatasaray vs. değil hemen her şehrin şöyle 50-100 yıllık bir okulu vardır büyük oranda fen ya da nitelikli Anadolu lisesidir.) Okulun yerleşmiş kültürünü alıyorsunuz. Bir bakmışsınız ya derslerinize deli gibi çalışan ya çatır çatır İngilizce makaleler okuyabilen ya okulun etkinliklerinde görev alan sorumluluk sahibi bireyler olmuş çıkmışsınız. Kendinizden her yönden farklı insanları analiz etmeniz için çok önemli, kötü alışkanlıklara görece çok daha az bulaşmanız için önemli, okulda kavga gürültünün az olması lise hayatınızın zehir olmaması için önemli bu liste uzar gider. Tabii ki daha düşük puanlı bir lisede de bunların hepsi olabilir olmasa bile siz yapabilirsiniz ancak nitelikli okullar bunlar için mükemmel bir ortam sunabiliyor istisnalar hariç. O yüzden bırakın şu ineklik muhabbetini çalışın dersinize.
Malesef bazı öğrenciler ben inek değilim çalışmadan yaparım diyip sınavlarına güvenip anadolu liselerine gidiyor. Çok fazla tanıdığım var böyle. Özellikle Instagram gibi platformlarda iyi lise öğrencileri ile dalga geçiliyor dışlanıyor. Oradaki kişiler kendilerine yazık ediyor ancak haberleri bile olmuyor. Benim zamanımda böyle değildi ama artık böyle. Eğer bu yazıyı okuyan ortaokullu kardeşlerimiz varsa 8. sınıfta bırakın sosyal medyayı ders çalışın inek diyenleride umursamayın gerekirse onları gömün.

Fen Lisesi'nin tek kötü yanı O, bazı fen liseleri öğrencilerin çalışmaları ile yükseliyor. Benim zamanımda gittiğim lise gayet iyiydi, sözel dersler önemliymiş gibi zor sınavlar yapıyordu ama biz çalışıyorduk. Sana tavsiyem hocalarla aranı iyi tutmaya çalış onlarla proje yap, özellikle sözelde konuşma sınavlarını çok iyi değerlendir.

Konuşma sınavlarından 95'in altında almadım, 95 aldıklarım da konuşma konusunun kısa olmasıydı ama hoca bir keresinde deyim anlamlarını ve hikayesini anlatmamızı istemişti bende o deyim hakkında bulabildiğim tüm şeyleri anlatmama rağmen kısa sürdü ( konuşma hızımdan da kaynaklı olabilir) Hocalarla aramda bir sıkıntı yok ama çok ta muhabbet etmiyorum.

Konuşma sınavlarından 95'in altında almadım, 95 aldıklarım da konuşma konusunun kısa olmasıydı ama hoca bir keresinde deyim anlamlarını ve hikayesini anlatmamızı istemişti bende o deyim hakkında bulabildiğim tüm şeyleri anlatmama rağmen kısa sürdü ( konuşma hızımdan da kaynaklı olabilir) Hocalarla aramda bir sıkıntı yok ama çok ta muhabbet etmiyorum.
Ben bazen Tarih derslerinde Asya Hun ile ilgili konuları müfredatta geçmeyen şeyleride ekleyerek ateşli bir şekilde sanki televizyonda konuşuyor gibi anlatıyordum. Sende müfredatta geçmeyen ama doğru ve gerçek olan şeyleri ekle. Bunu yaptığım için çok fazla kez yüksek aldım sözel derslerden.

Arkadaşlar şunu fark ettim, konumuz rehber olarak etiketlenmemiş. Raporlayıp "Diğer" kısmını seçip rehber etiketi eklenmemiş derseniz mutlu olurum. İyi geceler!

Ben bazen tarih derslerinde Asya hun ile ilgili konuları müfredatta geçmeyen şeyleri de ekleyerek ateşli bir şekilde sanki televizyonda konuşuyor gibi anlatıyordum. Sende müfredatta geçmeyen ama doğru ve gerçek olan şeyleri ekle. Bunu yaptığım için çok fazla kez yüksek aldım sözel derslerden.

Tarih falan sorun değil de asıl sorun matematik 😀 ÖSYM'de TR 75.si olan bir hocadan özel ders alıyorum, benim okulumdan oda mezun olmuş ve şu an benim dersime giren hoca ona da giriyormuş. Ve yazılısından 40 falan aldım demişti.

Tarih falan sorun değil de asıl sorun matematik 😀 ÖSYM'de TR 75.si olan bir hocadan özel ders alıyorum, benim okulumdan oda mezun olmuş ve şu an benim dersime giren hoca ona da giriyormuş. Ve yazılısından 40 falan aldım demişti.
Fen Lisesinde ne yapıp ne edip Matematik ve Fizik çalış. Seni kurtaracak 2 ders onlar. Bir de eğer özel değilse ve sorun olmazsa hangi fen lisesinde okuyorsun belki aynı lisedir. Eğer İstanbulda değilse söylemene gerek yok.

Malesef bazı öğrenciler ben inek değilim çalışmadan yaparım diyip sınavlarına güvenip anadolu liselerine gidiyor. Çok fazla tanıdığım var böyle. Özellikle Instagram gibi platformlarda iyi lise öğrencileri ile dalga geçiliyor dışlanıyor. Oradaki kişiler kendilerine yazık ediyor ancak haberleri bile olmuyor. Benim zamanımda böyle değildi ama artık böyle. Eğer bu yazıyı okuyan ortaokullu kardeşlerimiz varsa 8. sınıfta bırakın sosyal medyayı ders çalışın inek diyenleride umursamayın gerekirse onları gömün.
Evet evet geleceğin işsizleri, sanayiye gitsen daha iyi muhabbeti çok dönüyor. Ortaokulda da bunun yansımaları oluyordur tabii ki hedef sanayi üzerine ise onu bilemem ama kültür üzerine inanılmaz büyük artıları oluyor özellikle büyük şehirlerde ise çoğu çocuk ilk kez mahalle dışından arkadaş görüyor gördüğü arkadaşlarla dönen muhabbetler üzerine dönecek neden kavga gürültüye gitsin bu 4 sene de okulun teknoloji, bilim, sanat vs. kültürüne gitmesin. Okulda öyle şeyler hiç olmasa bile gelen insanlarda var yani. Zaten dersler de yanında hediye gibi bir şey adamlar 85-100 tyt ile filan başlıyor. Tabii ki okulun elinde sihirli değnek yok emek de önemli ama şahsen %0.50 altında bir okuldan mezun olsaydım şu an bambaşka yerlerde olurdum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı