Lityum pillerdeki "C" ve "A" değeri ne işe yarar?

hcnuPcitirC

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar Güzel kapasiteli bir powerbank yapacağım ama aklıma bir şey takıldı, bu lityum ve lifepo pillerde olan "C" ve "A" neyi belirtiyor?
Önemli bir şey mi? Ve powerbank için lifepo piller mi daha iyi yoksa li-ion piller mi?

Yanlış bilgi
Arkadaşlar Güzel kapasiteli bir powerbank yapacağım ama aklıma bir şey takıldı, bu lityum ve lifepo pillerde olan "C" ve "A" neyi belirtiyor?
Önemli bir şey mi? Ve powerbank için lifepo piller mi daha iyi yoksa li-ion piller mi?
Kendime dayanarak söyemek istiyorum, Li-on daha uzun ömürlü diye biliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Powerbank'lerde farklı bir sebebi var mı bilmiyorum ancak "C" değeri anlık verilebilecek olan gücü temsil ediyor. Mesela C3 2Ah anlık olarak 6Ah verebilir.

A olarak gördüğünüz değeri ise Amper olarak tahmin edeceğim.

Düzenleme:
Genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
  • Lityum-ion ciddi şekilde daha az ömüre sahiptir
  • Lityum-ion kullanılmayan koşullarda daha az deşarj olur
  • Lityum-ion daha fazla enerji taşıyabildiğinden muhtemelen daha küçük boyutlarda daha yüksek kapasiteli olacaktır
  • Lityum-ion aynı özelliklerde muhtemelen daha hafif olacaktır
Sürekli taşıyacaksanız Li-ion piller boyut ve ağırlık açısından daha mantıklı olabilir. LiFePO4 pillerin güvenliği vurgulansa da kullanacağınız cihaz düşük çıktılara sahip olacağı için normal kullanım şartlarında güvenlik açısından bir sorun yaşamayacaksınız. Zaten ciddi bir sorun olsa mobil cihazlarda farklı bir pil kullanılırdı.

Güvenlik konusunda titizseniz, çoklu portlardan kullanıp yoğun yüke sürekli maruz bırakacak şekilde ve sıcak ortamda kullanacaksanız o zaman LiFePO4 pilleri düşünebilirsiniz.

Son düzenleme:
Powerbank için kullanacaksanız eğer varsa elinizdeki pillerin iç direncini öğrenmeye çalışın ve yakın iç dirence sahip piller almaya çalışın. Eğer iç direnç ölçme şansınız yoksa alacağınız pilleri aynı marka, aynı seri ve aynı yerden almaya çalışın.

Powerbank'lerde farklı bir sebebi var mı bilmiyorum ancak "C" değeri anlık verilebilecek olan gücü temsil ediyor. Mesela C3 2ah anlık olarak 6ah verebilir.

A olarak gördüğünüz değeri ise amper olarak tahmin edeceğim.

Düzenleme:
Genel özelliklerinden bahsetmek gerekirse;
  • Lityum-ion ciddi şekilde daha az ömüre sahiptir.
  • Lityum-ion kullanılmayan koşullarda daha az deşarj olur.
  • Lityum-ion daha fazla enerji taşıyabildiğinden muhtemelen daha küçük boyutlarda daha yüksek kapasiteli olacaktır.
  • Lityum-ion aynı özelliklerde muhtemelen daha hafif olacaktır.
Sürekli taşıyacaksanız li-ion piller boyut ve ağırlık açısından daha mantıklı olabilir. Lifepo4 pillerin güvenliği vurgulansa da kullanacağınız cihaz düşük çıktılara sahip olacağı için normal kullanım şartlarında güvenlik açısından bir sorun yaşamayacaksınız. Zaten ciddi bir sorun olsa mobil cihazlarda farklı bir pil kullanılırdı.

Güvenlik konusunda titizseniz, çoklu portlardan kullanıp yoğun yüke sürekli maruz bırakacak şekilde ve sıcak ortamda kullanacaksanız o zaman lifepo4 pilleri düşünebilirsiniz.

C değeri bataryanın kaç kere boşaltılıp doldurulacağını göstermiyor mu?

A olarak gördüğünüz değeri ise Amper olarak tahmin edeceğim.
1720348813373.png

Şurdaki değerden bahsediyorum. yani pil 5A gücünde. Alt taraftakinin ne olduğunu çözemedim.

C oranı kurşun-asit akülerdeki amper-saat kapasitesi ile kullanılan yükün kullanımı süresi benzeri bir kavramdır, üstteki metnin en sonunda sayısal bir örnekle yazılmıştır, C hangi yük akımıyla kaç saat boyunca kullanılacağını göstermiş oluyor, araç akülerinin amper-saat kapasitesi değeri gibi. A değeri ise li-iyon pilim mutlaka amper değeri olmalıdır. Kolay gelsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı