Rehber Logitech K835 klavye modlama

Esperoja

Kilopat
Katılım
23 Ocak 2020
Mesajlar
6.614
Makaleler
34
Çözümler
29
Yer
İstanbul
Selam,
Bu konuda AliExpress üzerinden aldığım K853 red Switch klavyenin tape ve yalıtım modlamasını ve nasıl yapılacağını anlatacağım.

Öncelikle lazım olacak ürünler;
Maskeleme bandı, kağıt bant olarak da geçer.
Ses yalıtımı için mümkünse teknolojik ürünlerin sarılarak gönderildiği sünger.

Klavyeye lube işlemi uygulamayacağım lehimler ile uğraşmak istemediğimden dolayı. Sprey lube tarzı işlemler de var ancak onlar ekonomik değil ve Switch için de sağlıklı değil.

Klavyenin bütün tuşlarını söktükten sonra bizleri aşağıdaki gibi vidalar karşılayacak. Klavyeyi tutan çok fazla vida var. Birazcık uğraştıracak bunları sökmek, aşağıya bütün vidaları işaretlediğim bir resim bıraktım.

1683128266538.png


Klavyenin vidalarını söktükten sonra klavye ile kasayı ayırma vakti geldi. Burada tam kavrayamadığım bir şekilde plastik kasa ile tuşların olduğu PCB birbirine kenetlenmiş durumda. Köşelerden kartlar vs. sokarak yavaş yavaş açınız, birbirine oturan kısımları olduğu için açmanız biraz zor olacaktır.

1683128411641.png


Klavyeyi ayırırken dikkatli olmanız gereken yer klavyenin kablo ile bağlandığı için PCB'ye bağlı bir kablo var. Bu kabloyu ufak bir cımbız tarzı ürün veya tırnaklarınız ile geri çekerek çıkartacaksınız. Korkmayın, ancak yukarı doğru veyahut kablolarından tutup çekmeyin, elinizden geldiğince düz bir eksende çekin kabloyu beyaz kısmından tutarak.

1683128501345.png


Bunu da sorunsuz şekilde başarabildiysek gelelim tape modu yapmaya. Tape mod dediğimiz şey basit olarak açıklarsak klavyenin sesini daha tok ve derinden gelen bir sese dönüştürmeye yardımcı oluyor. Bunun için genellikle maskeleme bandı kullanılıyor, normal bant vs. kullanmayın. Elektrik bandı veya maskeleme bandı kullanın, devreye hasar verebilirsiniz.
Devrenin resimi bu şekilde.

1683128663609.png


Devrede kablonun bağlandığı kısımda gördüğünüz gibi bir silikon koruyucu var, bunu sökmenizi önermem. Onun üzerinden maskeleme bandı ile geçebilirsiniz ancak o muhtemelen devreyi korumak için orada. Kalsın, ellemeyin ve direkt üzerinden bantlayın.

Ben maskeleme bandını 2 kat çektim, 3 kata kadar çekebilirsiniz. Fazlasını çekerseniz klavyeyi kapatmakta zorluk yaşayabilirsiniz. Ek olarak, klavyenin bildiğiniz üzere vida delikleri ve sabitleme delikleri de bu PCB üzerinde. Bu yüzden delikleri belirleyin, bandı çektikten sonra oraları iğne veyahut kesici bir madde ile delin.

Klavyede vidaların geçmediği ancak plastik kısımların birbirine kenetlendiği delikler de mevcut. Bunları atlamayın, sadece vida deliklerini delerseniz takarken zorlamanız gerecek. Hele hele 3 kat bant çektiyseniz aşırı güç kullanıp PCB'ye zarar verebilirsiniz.

1683128872088.png


Tüyo olarak ilk kağıt bandı çekip delikleri açtıktan sonra o deliklerin etrafına renkli kalem ile izler bırakın. Bir sonraki katman kağıt bandı çektiğiniz zaman o delikleri görerek kolayca delik açabilirsiniz.
Tape mod bu şekildeydi, bir de klavyenin kasasına sünger veyahut herhangi bir yalıtım maddesi koyarak modlamayı tamamlayacağız.

Klavyenin kasası hiç derin değil, bu yüzden konunu başında bahsettiğim teknolojik ürünleri koydukları ince strafor tarzı süngerler kullanabilirsiniz. Sığdırabilirseniz araçlardaki yalıtım malzemesi veyahut direkt sünger dahi kullanabilirsiniz.

Ben şahsen gerekli malzemeyi bulamadığımdan yapmayacaktım ancak hiç yoktan iyidir diyerek patlayan baloncukların olduğu ürünlerin sarılı geldiği o poşet ile hallettim. Ancak elbette sünger veya yalıtım malzemeleri daha iyi sonuç verir.

1683129045922.png


Koyacağınız yalıtım malzemesinde kablo için bir kanal ve yine bütün vida veya kenetlenme delikleri için delme işlemi uygulayacaksınız.

Ardından klavyenin kablosunu tekrardan bağlıyor ve kasayı kapatıyorsunuz. Vidalamaya başlamadan önce etrafından birazcık bastırın, bazı kısımların çatırdayıp kenetlendiğini duyacaksınız.

Ek olarak delikleri tam açamadıysanız oturmayacaktır, birazcık kuvvet uygulayarak plastik kısımların bandı delmesini sağlayabilirsiniz. Ancak tabii 3 kat bant çektiyseniz delikleri düzgün açın ki burada plastik kısımları kırmayın. Elektrik bandı çektiyseniz zaten delikleri gelişigüzel değil çok iyi şekilde açmalısınız kağıt bant gibi kolay yırtılmayacağından muhtemelen klavyeyi kıracaksınız zorlayınca.

Ardından vidalamaları yaparak klavyenin tuşlarını takabilirsiniz. Şahsen XDA profil keycaps tercih ettim, sizler klavye ile gelen keycap setini tercih edebilirsiniz.

Bütçe olarak klavyenin bana toplam maliyeti 670 TL tuttu. Keycap seti vergiler dahil 300 TL, klavye ise vergiler dahil indirimde 370 TL'ye geldi.

Ek olarak, elimde lube yok. Klavyenin boşluk barı fazlasıyla boş ve ''hollow'' olarak tabir edilen şekilde kötü bir ses veriyordu klavyenin sesini bozan. Stabilizerlerini yukarı ittirerek yayların gözükmesini sağladım, ardından kürdan yardımı ile yayın gözüken kısımlarına makine yağı sürdüm çok az miktar. Büyük ölçüde bu garip boşluk sesini geçirdi.

Klavyenin ses testi;
 
Son düzenleme:
Sesi çok güzel olmuş. Bende de var K835. Bendeki red switch ve sesi daha tiz sizinkine göre yapmak isterdim ama kesin bozarım ellemek istemiyorum :D
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Anlattığım gibi yaparsanız bozma imkanınız pek yok.
Emin olun çok garip şekilde ellemeden bile bozduğum çok şey var. İşe girince zaten 1 tane klavye alacağım hot swap olan, kitleri vs full alacağım küçükten başlayacağım merakım var en azından şuan bir sıkıntı çıkarsa kötü olur benim açımdan.

Bozduğum şeylerden birisi anakartın 2.ram slotu. Nasıl olduğunu halen bilmiyorum.

Sesi çok iyi oldu. Klavyenin incelemesini de bekliyorum.
Ben incelemesini yaptım hocam detaylı bir şekilde.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı