İnceleme Luxsin X9 Smart DAC/Amp Preamp

1757878082439.png

Merhabalar bu yazıda Luxsin X9’u inceleyeceğim. Cihaz Can Hi-Fi tarafından elime ulaşmış bulunmakta kendilerine teşekkür ederim.

Luxsin Hakkında
Luxsin, Zidoo Group’un Eversolo’dan sonraki yeni alt markası X9 modeliyle pazara giriş yaptı. DSP tabanlı akıllı EQ veritabanı, kulaklık empedansı ölçümü ve güçlü DAC/amp yapısıyla ‘Smart DAC/Amp’ konseptini temsil ediyor. Üretici Zidoo Group iken, satış ve dağıtımda Shenzhen Audio da aktif rol oynuyor. Son yıllarda Çinli üreticilerin sunduğu ses çözümleri kalite çıtasını önemli ölçüde yükseltmiş durumda. Hem teknik performansı hem de karakteristik ses imzasıyla öne çıkan X9’a birlikte yakından bakalım.

Tasarım
1757878146177.png

CNC kesim alüminyum gövdede gümüş renk bizi karşılarken ısı dağıtıcıları siyah tercih etmeyi ihmal etmemişler. Ön panelin açılı olmasıyla arayüz kontrolünü iyileştiriyor.

1757878214454.png

Pot çevresindeki ışıklandırma da hem modern görünüm sunarken hem de loş ortamda kullanımı kolaylaştırıyor. 4” LCD ekran oldukça hızlı ve çözünürlüğü iyi. VU metre ve spektrumların çalışma tepkisi de gayet iyi.

İç Komponent
1757878241531.png

XMOS XU316 USB arayüzü ile yüksek buffer kapasitesi ile birçok düşük kaynağa sahip cihazlara karşı bağışlayıcı çalışmakta. Öte yandan bu arayüz ile düşük jitter sayesinde ölçümlerde de iyi sonuç vermekte.

AK4191EQ + AK4499EX çifti üst seviye DAC çözümlerinde karşımıza çıkıyor. Modülasyon ve dönüştürme kısmını ayırarak yüksek performans ve ölçüm sonuçlarını beraberinde getiriyor.

Kullanılan WIMA ve Nichicon’un üst seviye grubunda bulunan UFW serisi kapasitör tercihiyle yüksek transient cevabıyla birlikte müzikal bir sunum yakalamayı başarmış. Aşırı düşük gürültülü lineer güç kaynağı ile taban gürültü konusunda oldukça rekabetçi.

R2R ses kontrolü sayesinde kanal dengesinde muazzam performans sergiliyor buna ek olarak geleneksel potlarda düşük ses seviyelerinde belli başlı frekans bölgelerinin tamamen kaybolduğunu gözlemlerken X9’ta hala normal volümdeki gibi müziğin bütününü hala yansıtmakta.

Giriş çıkış portları

1757878051513.png

Giriş çıkış oldukça zengin. USB-B USB-C, Optik, Coaxial, HDMI (ARC/eARC) girişleri bulunmakta. HDMI girişinin jitter performansı USB ile aynı seviyede. Balanslı XLR ve single-ended RCA çıkışlarıyla birlikte HPF kontrolü yapabileceğiniz sub çıkışları da mevcut. Girişte yalnızca single-ended RCA tercih edilmiş. Analog girişini kullansanız da DSP kontrolünü hala yapmanız mümkün. Ön panelde ise balanslı için XLR ve 4.4, single-ended için 6.3mm mevcut. BT5.0 ile LDAC SBC AAC Aptx Aptx-HD desteğiyle telefonunuzu bağlamanız mümkün. Wi-Fi 2.4 GHz modülü ile Wi-Fi ağına eklemeniz mümkün.

Yazılım

AKM 7739 DSP çipiyle 2500′e yakın kulaklık ölçümü veri tabanıyla 8 farklı hedef eğrisi ile kulaklığınıza EQ yapma imkanı tanıyor. Bununla birlikte telefon üzerinden bağlandığınızda custom PEQ ayarı yapmanız mevcut. Crossfeed ve Stereo genişliği ayarları da mevcut.

Tabi yazılım konusunda hala geliştirilmesi gerekiyor. Çevrimiçi güncelleme çalışmıyor bu sebeple yazılım paketini USB diski Fat32 formatladıktan sonra kopyalayıp lokal güncelleme yapmanızı tavsiye ederim. Cihaz üzerinden EQ eklemesi daha düzgün ancak burada da zaman zaman veri tabanına erişim problemi devam ediyor. Mobil uygulaması üzerinden cihazı eşleştirmek için manuel ip adresi girerek erişim yapmanız mümkün değil. Bunun yerine cihaz listelerinde görmesi ve bu şekilde bağlantıyı kurmanız gerekiyor QR kod ile denedim onda da sağlıklı bir sonuç alamadım. Esasında BT ile uygulama eşleştirmesi yapılabilse çok daha stabil olacaktır. Cihazın kapanıp açılmasıyla birlikte atanan IP adresi de değişkenlik gösteriyor. Cihaz ekranında arayüz çok hızlı ancak fonksiyonları kullanmakta zorluk çıkartması deneyimi olumsuz etkiliyor. Kulaklığınızın ölçümünü bir kere eklemeniz yeterli çünkü kayıtlı olan profile tıkladığınızda diğer hedef eğriler üzerinde geçiş yapmanız oldukça kolay. Her eğri için baştan ekleme yapmanız gerekmiyor ve bir kere kulaklığınızı ekledikten sonra bu geçişler sorunsuz şekilde çalışmakta.

Ölçümler
1757878326973.png

Sadece SNR değerine odaklanmak yerine genel grafiğe bakıldığında 1kHz öncesinde de şahane sonuç vermekte. Alt frekans bölgelerinde hiçbir şekilde peak yapmaması şebeke gürültüsünden çok az etkilendiğini gösteriyor. DAC/Amp kombolarında pek de rastlamadığımız bir performansı mevcut. XLR çıkışındaki test olsa da single-ended performansı da benzer sonuç veriyor. HDMI girişiyle yapılan ölçümlerde de yine çok yakın bir sonuç veriyor.

1757878386774.png

Multitone testinde de 21-22 bit arası 22 bite çok daha yakın sonuç vermesi de bu tür cihaz için fazlasıyla iyi.

1757878401621.png

IEM konusunda 90dB civarı çok iyi olurdu ancak burada performans beklentinin altında kalıyor.

Diğer ölçümlere ASR üzerinden bakabilirsiniz. Güç çıkışı konusunda zaten eksikliği olmadığı için bu yazıda ekleme ihtiyacı hissetmedim. Pre amfi modundaki SNR performansı kulaklık çıkışı ölçümleri kadar iyi değil ancak yine de yeterli düzeyde.

Dinleti
Dinletide kullanılan ekipmanlar: LPS -> PC -> Roon -> Luxsin X9 -> Hifiman Edition XS

Dinletide empedans tanımlamaya kadar her şeyi kapattım. Test amaçlı EQ ile biraz dinledim ve başarılı buldum sonrasında bütün DSP ayarlarını kapatıp o şekilde kullandım. Yer yer preout çıkışından ACP+ ile kıyaslamak için kullandım. Orada da ses kontrolünü bypass yaptım.

Hem teknik becerisi hem de ses sunumunun transparan-sıcak tarafta kalmasıyla sesini oldukça beğendim. Sahne genişliği oldukça iyi hatta sahne derinliğini ekstra beğendiğimi söyleyebilirim. Sahne konumlandırması da oldukça başarılı. Crosstalk performansı iyi ancak dinletide sahnenin biraz da ortada buluşmasını sağlıyor tamamen steril sağ ve sol kanal şeklinde ayrık dinleti sunmayıp sizi içine çeken bir sahnesi olduğunu söyleyebilirim. Makro katmanlama oldukça başarılı mikro katmanlama da gayet iyi tabi bundan daha iyi mikro katmanlamaya sahip cihazlara rastladım ancak onların fiyatları 3000 dolar veya daha da yükseğe çıktığı için kıyaslamak doğru olmaz.

Sahnenin uzak konumlandırmasıyla birlikte size bunu yansıtması da sert değil oldukça yumuşak ve geniş dinamik aralığı sayesinde tüm detayı duymanızı sağlıyor. Bu noktadaki başarısı o kadar iyi ki ACP+’ın sesini Edition XS’le çok beğendiğimi söylesem de özellikle Funk müziklerde aldığım zevk ACP+’a göre çok daha iyiydi bunu iki yönden de başarılı olmasına bağlıyorum. Bunun en iyi örneği Kool & The Gang Summer Madness şarkısında uzaktan gelen gitar melodileriydi. Bütün müziklerdeki dinleti performansı çok iyi ancak ACP+’a bariz fark koyacağı kısım geniş dinamik aralığını yansıttığı durumlar oluyor.

Yüksek LU seviyesine sahip Rossini kayıtlarında da sahneyi doldurdu. Her detayı kritik dinleme yapmadan duyabilmem güzel.

Ses karakteri konusunda ACP+’tan geri kalmayıp ondan daha iyi teknik beceriye sahip. Aralarında çok ufak farklılıklar var ACP+’ın bende iki varyantı vardı. Şu anda elimde olan bias akımı arttırılmış olanı. Diğerinde ise giriş katında film kapasitör kullanılan hali. Film kapasitörlü versiyonla kıyaslasam fark neredeyse yok denecek kadar az olurdu. Bias ayarlı olanla yapmış olduğum kıyaslamada ACP+ basları daha güçlü ancak üst frekanslarda X9’a göre çok az perdeli çalıyor sahne genişliği konusunda da X9 çok daha iyi sonuç veriyor. Jesse Cook – Mario Takes A Walk parçasında gitarın detayları X9’ta daha iyi olduğu açıkça belli oluyordu.

Bas cevabı oldukça tanımlı ve kontrollü bas tepkisi var bunu 14 ohm empedansa sahip Edition XS’le bile yapması amfinin ne kadar iyi akım kapasitesine sahip olduğunu göstermekte ve bu takdire değer. Albrecht Riermeier & Friends - Four Drummers Drumming No.4 ve her ne kadar elektronik müzik olsa da Shpongle’ın kayıtlarında ekstra kazanca sahip olmayan derin baslarını yansıtması ve orta üst baslarla olan katmanlaması oldukça iyi.

Hem erkek hem de kadın vokallerde başarılı buldum. Özellikle erkek vokalleri oldukça gövdeli çalmakta. Kadın vokallerde ise yükselişlerde hiçbir şekilde rahatsızlık vermeden çalmakta.

Dinletide şu ana kadar hiçbir enstrümanla ilgili sorun yaşamadım. Bütün enstrümanları detaylı ve tanımlı çalmakta. Flütlerdeki kadifemsi pürüzü ekstra gösterdiğini belirtmem gerek. Perküsyon aletlerinde de az evvel bahsettiğim gibi tanımlı bas cevabı sayesinde başarılı. Transient cevabının iyi olmasıyla birlikte dinlediğim şarkılardaki telli çalgıların hepsinde iyi iş çıkarttı.

Üst frekans tepkisi de tatmin edici seviyede enerjiye sahip bununla birlikte sert kayıtlarda bile rahatsız edici bir yere rastlamadım tükenişe gitmeden uzun dinleti yapabilirsiniz. Edition XS’in hi-hat vurgusu oldukça fazla ve bu bölgelerde ekstra sertliğe sahip kayıtlarda da test ettim sanki kayıt dosyasını değiştirmişim gibi yumuşak çalmakta.

Eski kayıtlardaki performansı da çok iyi. Dinamik aralığı geniş ancak seslerin birbirine karıştığı bazı kayıtlar var elimde bunlarda da katmanlama ve sahne başarısı oldukça iyiydi. Quintessence – Bliss Trip parçasında bütün frekans bandındaki sesleri ayırt etmem çok kolay oldu. Bunu yormadan yapması da ayrı bir başarı.

Naim Uniti Atom HE’den her anlamda daha başarılı olduğunu, Qutest->Schiit Magni+’a göre daha iyi dinletiye sahip olduğunu söyleyebilirim. Tabi teknik performans konusunda Qutest’in çözme yaklaşımı başka seviyede. Şu anda elimde Qutest yok o sebeple ACP+’ı Luxsin ile bağlayıp test edebildim. Ancak buradaki testlerle bile op-amp kullansa da sıcak ve müzikal ses sunumunu ayrık tasarımlar kadar iyi yapabildiğini söylemem yanlış olmaz. Bunu belirtmemdeki sebep ACP+’ın Qutest ile daha iyi teknik beceriye sahip olma ihtimalidir. Yoksa tını konusundaki fikirlerim tamamen sabit.

Genel değerlendirme

Cihazın hiçbir müzikte yoksun kaldığı bir kritere rastlamadım. Hem teknik performansı hem de transparan-sıcak sunumuyla birçok kişinin beğeneceği ses karakterine sahip. Ölçümlerde bu kadar iyi sonuç veren cihazlar genelde steril bir ses karakterine sahip olur. Ancak X9, bu iki kriterde denge arayan ve teknik becerinin daha ön planda olduğu bir cihaz arayışında olanlara hitap ediyor. Zengin özellikleriyle birleştiğinde, Luxsin X9 gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir cihaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı