İnceleme Apple USB-C DAC

Merhaba arkadaşlar!
İlk ses ile ilgili aldığım cihazın incelemesini yapıyorum.
Hazırsanız başlayalım.

Apple USB-C 3.5mm Headphone Jack Adapter (USB DAC)

31-pnZBRKJL._AC_SY350_.jpg maxresdefault.jpg

İlk olarak demek istediğim, bu alet çok ama çok küçük. Tahmin ettiğinizden daha da küçük olabilir. Kutunun boyutu 7 cm. DAC'în ise 8cm.
İkinci olarak, bu DAC, odyofil dünyasında çok popüler fiyatı ve sesi açısından.

İncelemeye başlamadan önce size DAC nedir onu anlatmak istiyorum.

DAC(Digital-Analog Converter) [Dijital-Analog Dönüştürücü]

Farkında olmasanız bile telefonunuzda bile bir DAC/AMP vardır aslında. Fakat hiçbir zaman telefon içinde gelen DAC/AMP, dedicated yani harici DAC/AMP'lere karşı kafa tutamaz (Hi-Res sertifikası olan telefonlar istisnadır)

DAC, Schiit Magni 3 gibi RCA gerektiren amfiler için gereklidir [Buraya yine bir istisna daha koyuyorum, eğer bilgisayarınızın çıkışı iyi ise DAC gerekmez, ancak iyi değilse ses kalitesini arttırmak için gereklidir].

Şimdi gelelim özelliklere;

Sampling ve Çözünürlük = 16bit/24bit, 44kHz/48kHz
Çıkış = 1Vrms
Fiyat = 89TL

Ben ses açısından biraz beklerdim şahsen. Ancak bu da yine kötü değil.
Tabii ki bir MQA destekli şarkıyı son kalitede dinleyemezsiniz ancak yine 1411kbps şarkıları rahatça dinleyebilirsiniz.

Bu DAC benim telefonumda çok sesli çalışmadı [Android telefonlarda normal], bu yüzden USB Audio Player Pro kullanıyorum. Hem ileride MQA destekli bir DAC alındığında o DAC'i destekliyor, hem de bit-perfect ile donanımdan direk ses kontrolü yapabiliyorsunuz. Yazılımın fiyatı 60TL, Trial versiyonu mevcut. USB Audio Player Pro açıkken Apple Music/Spotify kullanamazsınız, ses bozulur. Tidal ve Qobuz gibi servisleri bağlayabilirsiniz.

Benim telefonumda Hi-Res şarkı olmadığı için 256kbps M4A şarkılarla test ettiğim zaman, 100% sesteyken 2 tık aşağı indirme gereği duyuyorum çünkü biraz sesli.

Not: Bu DAC'in çıkış voltajı biraz düşük olduğu için bunu sadece verimli IEM ve düşük empedanslı kulaklıklarda kullanırsanız iyi performans alırsınız.
Mesela bir KZ ZS10 Pro veya SHP9500 ile kullanırsanız, gayet iyi ses alırsınız.

Verdiğim puan: 8/10
Bu fiyata alabileceğiniz en iyi başlangıç DAC/AMP olabilir.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mesajların büyük bir çoğunluğunu okudum da bu bahsedilen ürün DAC değil ki bildiğimiz USB-C den 3,5mm çeviren adaptör. Kaçırdığım bir şey mi var ?

USB dijital bir bağlantı, 3.5mm ise analog. Cihazın işlevi dijitali analoğa çevirmek. Yani bu bir DAC oluyor. (DAC= Digital to Analog Converter)

Bu bildiğiniz hiç bir özelliği olmayan sadece bir girişi diğerine çeviren adaptör. DAC olayını biraz da araştırmanızı öneririm. Bu ürünü hangi üründe kullanırsanız kullandığınız ürün özelliklerini dinlersiniz, adaptörün değil. Mesela DAC dediğimiz ürüne bir örnek ;
iFi Audio Go Link
Sizin adaptörde herhangi birçip yazılım vs hiç birşey yok. Çünkü bildiğimiz adaptör. En basiti şöyle bir şey deneyin. Mac yada Windows takın adaptörü cihaza, bakın yazılımı var mı? Ses çıkışında yeni cihaz görebiliyor musunuz. Ben biliyorum çünkü kullandığım bildiğim ürün. Bu arada imza daki cihazlardan da HiFi ile ilgili ne kadar ilgili/bilgili olduğumu görebilirsiniz. Ürün adı bile "Headphone Jack Adapter" yani "Kulaklık jak dönüştürücüsü" iken niye uzattık bu kadar onu bilmiyorum.

Daha basite indireyim, bu ürünü telefonunuzda kullanıyorsunuz diyelim, 3.5mm e kulaklık bağladınız. Dijital sesi analoğa çeviren bu jak dönüştürücüsü değil telefonunuzun kendisi. Siz sadece 3.5mm jak'ı bu ürün sayesinde telefona bağlamış oluyorsunuz. Bu kadar.

Bu bildiğiniz hiç bir özelliği olmayan sadece bir girişi diğerine çeviren adaptör. DAC olayını biraz da araştırmanızı öneririm. Bu ürünü hangi üründe kullanırsanız kullandığınız ürün özelliklerini dinlersiniz, adaptörün değil. Mesela DAC dediğimiz ürüne bir örnek ;
iFi Audio Go Link
Sizin adaptörde herhangi birçip yazılım vs hiç birşey yok. Çünkü bildiğimiz adaptör. En basiti şöyle bir şey deneyin. Mac yada Windows takın adaptörü cihaza, bakın yazılımı var mı? Ses çıkışında yeni cihaz görebiliyor musunuz. Ben biliyorum çünkü kullandığım bildiğim ürün. Bu arada imza daki cihazlardan da HiFi ile ilgili ne kadar ilgili/bilgili olduğumu görebilirsiniz. Ürün adı bile "Headphone Jack Adapter" yani "Kulaklık jak dönüştürücüsü" iken niye uzattık bu kadar onu bilmiyorum.

Daha basite indireyim, bu ürünü telefonunuzda kullanıyorsunuz diyelim, 3.5mm e kulaklık bağladınız. Dijital sesi analoğa çeviren bu jak dönüştürücüsü değil telefonunuzun kendisi. Siz sadece 3.5mm jak'ı bu ürün sayesinde telefona bağlamış oluyorsunuz. Bu kadar.

HiFi ile ben de son derece ilgiliyim. İmzama masaüatü sistemimde kullandığım FiiO K7'yi yazmadım diye ben de bilmiyor değilim.

Ortalama insanın anlaması için headphone adapter olarak geçiyor. İşe ilgisi olmayan birisinin DAC'ın ne olduğunu bilme ihtimali yok. En fazla ses kartı diye bir donanım duymuşsa öyle hitap eder.

Bu cihazın ölçümleri bile grafik grafik var internette. Nasıl bu bir DAC olmayabilir hocam? Hatta ucuz fiyatına rağmen yeterince saydam ve gürültüden izole olmasıyla övülür.

Mac yada Windows takın adaptörü cihaza, bakın yazılımı var mı

Ayrıca bu bir ölçüt değil. FiiO K7 sıradan Microsoft driverıyla çalışabiliyor. İsterseniz kuruyorsunuz. O da mı DAC değil yoksa? Plug-and-play oluyor bunların çoğu.

Hatta oratory'den refere edeyim, kendisi devasa bir EQ önayar arşivi olan (ayrıca çokça tanınan ve saygı gören) bir akustik mühendisidir.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20260209_163224_Reddit.jpg
    Screenshot_20260209_163224_Reddit.jpg
    68,7 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Dostlar, bu ürünü windows bilgisayar için kullandım. Onboard ses çıkışına göre ses şiddeti düştü. Kalite açısındansa fark yok gibi.

Ne için kullanılabilir derseniz, parazit sesleri ortadan kaldırmak için işe yarayabilir. Malum onboard jack girişi yük altında cızırtı yansıtabilir.

Bu cihaz apple cihazlar ile düzgün çalışıyor yada rootlu bir cihazın varsa modul derlemeyle de uyumlu hale getirilebiliyordu hatırladığım kadarıyla.

Mesajların büyük bir çoğunluğunu okudum da bu bahsedilen ürün DAC değil ki bildiğimiz USB-C den 3,5mm çeviren adaptör. Kaçırdığım bir şey mi var ?

Adaptör değil. Bahsettiğin tarzda ugreen gibi markaların DAC çipi olmayan ürünleri var mesela eski huawei ve honor cihazları hem çipli hemde çipsiz dongle çalıştırıyordu ama son serilerde bu yok diye hatırlıyorum bu yüzden pek satan bunları da artık yok.
Zaten dac çipi olmayan dongleleri bir çok cihaz tanımıyor yani çalıştırmıyor. İçerisinde cirrus logic çipi olan şeye dac değil diyorsun çok garip.

HiFi ile ben de son derece ilgiliyim. İmzama masaüatü sistemimde kullandığım FiiO K7'yi yazmadım diye ben de bilmiyor değilim.

Ortalama insanın anlaması için headphone adapter olarak geçiyor. İşe ilgisi olmayan birisinin DAC'ın ne olduğunu bilme ihtimali yok. En fazla ses kartı diye bir donanım duymuşsa öyle hitap eder.

Bu cihazın ölçümleri bile grafik grafik var internette. Nasıl bu bir DAC olmayabilir hocam? Hatta ucuz fiyatına rağmen yeterince saydam ve gürültüden izole olmasıyla övülür.

Ayrıca bu bir ölçüt değil. FiiO K7 sıradan Microsoft driverıyla çalışabiliyor. İsterseniz kuruyorsunuz. O da mı DAC değil yoksa? Plug-and-play oluyor bunların çoğu.
Bakın tekrar anlatmaya çalışayım;
Bu bahsettiğimiz ürünün şu üründen hiç bir farkı yok hemde hiç bir farkı yok;

Bahsettiğiniz ölçümler de ürünün kendisine ait. Misal, telefonunuzu 20w destekleyen şarj adaptörüyle 55w hızlı şarj edebilir misiniz? Hayır çünkü verileri belli, ölçümleri belli.

FiiO K7 ile ilgili, windows driverı ile kullanıyorsanız yazılımı olmadan K7'yi bypass ediyorsunuz. Kullanmanızım bir anlamı kalmıyor. Teknik verilere girmeden kısa bir örnek daha verip konuyu sonlandırıyorum.

Evim de Klipsch The Fives kullanıyorum. Wiim Pro Plus streamer'a bağlı. Eğer RCA ile bağlarsam Klipsch de mevcut DAC'ı kullanıyor. O DAC'ı beğenmediğim için Wiim ' deki DAC'ı kullanmak istediğim için optic kablo ile bağlamak zorundayım ve o şekilde kullanıyorum. Bu şekilde Klipsch'deki DAC'ı bypass edip Wiim Pro Plus'daki DAC'ı kullanıyorum. Wiim ürünü de AKM4493SEQ D/A converter kullanıyor.

Ben bişey kanıtlamaya çalışmıyorum. Sizlere olanı yazdım. Bu bilgiyi isteyen istediği gibi kullanabilir. İyi günler diliyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı