M.2 NVMe SSD sistemde gözükmüyor

PC den anlayan

Hectopat
Daha fazla  
2 yıldır kullandığım bir Hikvision 1000GB M.2 NVMe SSD E3000 herhalde modeli, geçen hafta açmaya çalıştım pv yi ve siyah ekranda şöyle yazı çıktı. Hiçbir boot yapılacak disk yoktur falan diye. Yani diski görmüyor sanki, neyse aynı PC de başka depolama vardı M.2 vs normal SSD onlara başka işletim sistemleri yüklemeye çalıştım, yükledim ama normalde 3 sn de PC açılıp boot edip masaüstü gelirdi şimdi. PC çalışınca siyah ekranda bayağı bir bekliyor sonra ASUS yazısı geliyor, ardından ekranda yüklenme işareti dönüyor öyle geç açılıyor. Ayrıca her yeni Windows yüklemeye çalışınca mavi ekran alıp duuryordum.

Dedim bu iş olmaz donanımsal çözüm arayım, PC kasasını açtım görünmeyen M.2 SSD'yi çıkarıp pin tarafını silgi ile sildim, tekrar taktım bu sefer eski boot hızına geri döndü ama bu M.2 SSD hiçbir şekilde gözükmüyor.

Ek oalrak şuun söyleyeyim, BIOS da ve disk yönetiminde gözükmüyor. Ama M.2'nin yeşil ışığı sürekli yanıyor, eskiden çalıştığı zmanalr yanıp sönerdi, büyük ihtimal, okuma yazma yaptığı için yanıp söüyordu şimdi sürekli yanıyor.

Son düzenleme:
Çok sık mı kullanırdınız? Bazı SSD'ler ömürleri dolunca koruma moduna alırlar kendilerini yani yazmaya kapatırlar varoland ataları da korumak amacıyla. 2 senede çok ciddi bir veri yazıp silme yapmanız gerekli tabii ki bunu yaşamanız için.

Yani tabii kullandım ama düşünmüyorum ömrünün biteceğini, ki önceden Casper Nirvana kasa vardı onun içindeki HDD'yi neredeyse 10 yıl kullandım bu PC'den önce ve hiç böyle olmadı.

Hocam HDD çok farklı bir olay. SSD ile karşılaştırmamak gerekir. Teknolojileri bambaşka çünkü.

Birkaç haftadır bazı çok saçma sebeplerden ötürü, kendimi zor tutuyorum küfür etmemek için, PC normal şekilde değil de prizden güç kablosu çekilerek kapatıldı, belki etkilemiş olabilir diye düşünüyorum. Bazı insanlar PC açık görünce elektril tüketmesin diye direk prizdden gücünü kesmişti çünkü.

M.2 SSD'ler elektrik kesintilerinden veya benzeri güç dalgalanmalarından en çok etkilenen donanımlardan biridir hocam. Yani bozulmuş olması da muhtemel bahsettiğiniz durum nedeniyle. PSU'nun da etkilenmiş olması muhtemel.

Şu an BIOS'a tekrar girdim, normalde 2 tane M.2 SSD bir tane Solid normal SSD var, normal SSD'ye Windows 11 kurdum. Disk yönetiminde diğer marka M.2 SSD gözüküyor ama aynı SSD BIOS da da gözükmüyor, kısacası, BIOS'da sadece normal SSD gözüküyor bütün M.2'ler gözükmüyor BIOS da.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı