Tekrardan merhaba,
Hocam öncelikle rica ederim umarım yardımcı olabilirim de sorununuz çözülür. Dediğiniz gibi sistemlerimiz hemen hemen aynı olduğunu için bildiklerimi aktarıp yardımcı olmak istedim. Sıra ile cevaplayayım sorularınızı.
İlk "benim ana kartım PCI 2 destekliyor PCI 3 destekli ekran kartı taksam ne olur? " Sorunuza karşılık olarak;
Hocam hiçbir sorun olmayacaktır. Çünkü anakart-ekran kartı uyumluluğu yok denecek kadar azdır. Önemli olan anakart-işlemci ve bellek uyu mudur? Yani siz o anakarta GTX 750 Ti'da takabilirsiniz, RX 460'da takabilirsiniz ve herhangi bir performans kaybı yaşamazsınız üstüne üstlük ekran kartı değişimi sonrası ciddi bir performans artışı görürsünüz. Anakart-ekran kartı uyumuna kaynak olarak;
Bu muhteşem üçlünün birbirine uyumlu olup olmaması neye göre detaylı bir şekilde yazar mısınız?
www.technopat.net
Herkese Merhaba. Bu yazımızda sizlere –basit bir şekilde- “Anakartım Hangi Ekran Kartını Destekliyor?” Sorusuna yanıt vermeye çalışacağım. Anakartlar üzerinde -daha çok- PCI Express veya AGP Veriyolu slotundan biri –veya her ikisi- muhakkak bulunur. Alacağınız ekran kartını bu slotlara takıp...
www.tech-worm.com
Yani bizim bu saydığımız ekran kartları PCI Express X16 slotuna takılıyor ve sizin anakartınız da bu özelliklere sahip. Yani ekran kartı tarafında hiçbir sıkıntı yaşamazsınız.
İkinci olarak işlemci uyumluluğu. Ona da direkt olarak anakartınızın resmi sitesindeki destek bölümünden görebilirsiniz;
www.asus.com
Ki burada da anakartınız Phenom II X6 1100T'ye kadar destek vermektedir. Yani işlemci tarafında da sıkıntı yaşamazsınız. (Yeni işlemciyi takmadan bir BIOS güncellemesi en sağlıklısı olacaktır)
Son olarak bellek tarafında bellekleriniz 2x4 GB şeklinde imiş. Anakartınız 4 RAM slotuna sahip. Yani 2 tane daha +4 GB ekleyip 16 GB yaparsanız performans artışı olacaktır. Performans artışının yanı sıra neredeyse izlediğim bütün teknoloji kanalları artık 16 GB RAM gerektiğini söylüyor. Ancak şu an kullandığınız bellekler kaç MHz bir bilgim yok. Yani 2x4 GB 1333MHz bellekler kullanıyor iseniz 1333MHz'i 16 GB yükseltmek ölü yatırım sayılabilir. Onun yerine belleklerinizin tanesini 100-120 TL civarı bir fiyattan satıp 2x8 yaparsanız hem geleceğe dönük bir yatırım olur hem de performans anlamında bir tık daha iyi olur diyebiliriz. Ama dediğim gibi bunlar tamamen bütçeniz ve ilerisi için sizin düşünceniz ile alakalıdır. Yani eğer 2000 MHz belleklere sahip iseniz direkt olarak 2x4 ekleyip 16 GB'da yapabilirsiniz. Yani size kalmış bir şey.
Ancak şu an ilk olarak işlemci ve ekran kartı yenilemelisiniz sonrasında bellek yenilemeye bakmalısınız. Yani bütçenizi öncelik işlemci ve ekran kartı tarafında kullanmalısınız. Sonrasında ise 16 GB sisteme yükseltmelisiniz. Benim düşüncem ve tavsiyem bu şekildedir. Yardımcı olabildiysem ne mutlu. Eğer bir sorunuz olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
İyi forumlar.