RKS RK125S marş motoru dönmüyor

Daha fazla  
Pazar günü motorla seyahat ederken bir anda motor istop etti ve tüm elektrik gitti. Biraz bekledikten sonra motordan "çat" (sigortanın geri atmasını andıran bir ses) diye bir ses geldi ve hemen kontağı çevirdim. Gösterge geri gelmişti; ardından marş tuşuna bastım ve motordan sağlıksız kranklama sesleri (uğultu) gelmeye başladı. Motor daha 65 kilometrede ve ne yandı çok merak ediyorum. Vurdurmayı denemedim ve bu şartlarda sağlıklı olur mu emin değilim.

Akü bitmiş olabilir diyenler için:

Aküyü eve geldiğimde şarj ettim ve tekrar marş vermeyi denedim. Bu sefer gösterge, sinyaller vs. çalışıyordu ama marş motorunun kendisi çalışmıyordu. Sadece motorun sele altı veya ön-panel kısmından gelen bir "tak" sesi vardı. Tahminimce bu ses marş rölesinin kontaklarını açıp kapatma sesi. Yani röle sağlıklı çalışıp marş motorunu döndürmediği için marş motorunun yanmasından şüpheleniyorum.

Daha önce bu sorunu yaşayan oldu mu? Çünkü motorun marş sistemi devrede değilken aniden istop edip marşta sıkıntı çıkarması hayrı alamet değil gibi geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Geçmiş olsun, anlattıklarınıza göre açıkçası aklıma sargının yanmış olabileceği geliyor. Asıl yazma amacım bu değil, bu durumda vurdurmayı denememenizi tavsiye etmek. Motor zaten seyahat ederken stop etmiş. Umarım keyfinizi kaçarak bir hasarı yoktur, tekrar geçmiş olsun.

Geçmiş olsun, anlattıklarınıza göre açıkçası aklıma sargının yanmış olabileceği geliyor. Asıl yazma amacım bu değil, bu durumda vurdurmayı denememenizi tavsiye etmek. Motor zaten seyahat ederken stop etmiş. Umarım keyfinizi kaçarak bir hasarı yoktur, tekrar geçmiş olsun.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Vurdurmayı neden tavsiye etmiyorsunuz peki?

Krankın sıkışması için motorun uzun süre yağlamayı kesmesi lazım ki daha 0 olan motorda böyle bir şey olacağını hiç sanmıyorum. Aküyü de şarj ettiğimi yukarıda belirtmiştim zaten.

Yanıtınız için teşekkür ederim. Vurdurmayı neden tavsiye etmiyorsunuz peki?
Vurdurmak enjeksiyonlu motosikletlerde bir tek akü bittiğinde kullanılmalı. Sizin anlattığınıza göre motosiklet halihazırda seyir halindeyken stop etmiş zaten. Bu da marş motoru veya elektrik aksamında bir sıkıntı olduğu fikrini doğuruyor. Eğer problem elektrik aksamında ise vurdurarak çalıştırdığınızda çalışsa bile problemli parçaya elektrik yükü binmeye devam eder ve daha büyük sıkıntılar doğurabilir.

Dipnot olarak söyleyeyim; ustası değilim, yalnızca 10 seneyi aşkın süredir motosiklet üstünde olduğum için tecrübeye dayalı tahmin yapıyorum, bilginiz olsun. Yanlış yönlendirmek istemem.

Vurdurmak enjeksiyonlu motosikletlerde bir tek akü bittiğinde kullanılmalı. Sizin anlattığınıza göre motosiklet halihazırda seyir halindeyken stop etmiş zaten. Bu da marş motoru veya elektrik aksamında bir sıkıntı olduğu fikrini doğuruyor. Eğer problem elektrik aksamında ise vurdurarak çalıştırdığınızda çalışsa bile problemli parçaya elektrik yükü binmeye devam eder ve daha büyük sıkıntılar doğurabilir.

Dipnot olarak söyleyeyim; ustası değilim, yalnızca 10 seneyi aşkın süredir motosiklet üstünde olduğum için tecrübeye dayalı tahmin yapıyorum, bilginiz olsun. Yanlış yönlendirmek istemem.
Çekici çağırıp servise bırakmak dışında bir seçenek yok o zaman. Bilgi için teşekkür ederim. Servis sorun çıkarmaz umarım.

Şimdi aklıma geldi. Ben motora koruma demiri taktırmıştım, bağlantı yerlerinin bir tanesi de motorun şase bağlantısına çok yakın. Acaba ilk başta koruma demiri şaseye sebebiyet vermiş ve motoru istop ettirmiş olabilir mi?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı