M5A97 R2.0 İle FX8350 Overclock

HalilAtaoğlu

Megapat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Arkadaşlar FX 8350 işlemciye overclock yaptım 4.7 ghz çıkardım ancak bir türlü stabil yapamıyorum. Bios dan 1.60000 Voltaj verdim ancak OCCT ile 7. dakikada hata veriyor. Verdiğim voltaj fazla ve bunun üstüne çıkmak istemiyorum. Bios da yapmam gereken başka ayar var mı stabil çalışabilmesi açısından? Bu arada 4.7 GHZ 1.60000 Voltaj da 1 Saat GTA5 oynadım sıcaklık 71-73 derecede gidip geldi donma veya mavi ekranla karşılaşmadım.

4,7'de stabil kalacak diye bir kural da yok zaten :) 1,5 voltaj yeterli gelirdi stabil kalabilecek olsa.

Hedefini düşürüp 4,6 denemelerine başla.
Öncelikle ilgilenip cevapladığınız için teşekkür ederim. 3 Gündür OC ile uğraşıyorum ve bir türlü stabil yapamadım. 4.7 GHZ nin altında istemiyorum açıkcası ancak olmuyorsa yapıcak birşey yok tabiki. Araştırmalarıma göre işlemciye verdiğim voltaj baya yüksek. Bu voltaj ile 5 GHZ kullanan var. Bende denemek için 5.10 GHZ ye yükselttim ve bilgisayar açıldı. :) Tabiki bu değerde kullanmak değil niyetim AID64 karşılaştırma testinden kaç puan alıcağını merak ettiğim için bu değere yükselttim. Testi yaptım ve hemen kapattım :)

İşin ciddi tarafına gelirsek çarpanı 23.5 verdim CPU ve NB Manual Voltage 1.3 verdim işlemciyede 1.61 verdim 4.7 GHZ de OCCT ile test yapıyorum şuan 50 DK oldu ve herhengi bir hata almadım test devam ediyor. Sıcaklık 81 Dereceye çıktı kasanın kapağını açtım ve 72 dereceye kadar indi. 50 DK içerisinde yan kapak açık 72-75 arası sıcaklık gidip geliyor. Maximum 75 derece. Bu değerler uygun mudur? Voltajdan korkuyorum ancak kalsın derseniz böyle kullanabilirim.

Dosya Ekleri

• image.jpg
    image.jpg
    244,1 KB · Görüntüleme: 324
Sistemim arızalı olduğu için her konuya el atamıyorum, yoksa elimden geldiğince boş bırakmam OC konularını :)

Kasa kapağını açmak doğru bir hareket değil, ayrıca hava sirkülasyonu açısından büyük dezavantaj yaratır.
Yeterli hava sirkülasyonuna sahip kasayı kapalı olarak kullanmak en doğru tercih olacaktır.

Yük altında ise kapalı kasada işlemci 80 dereceye ulaşıyor ise iyi bir soğutucun yok demektir. Hangi soğutucuyu kullanıyorsun?

Ve son olarak testleri Prime95 X64 ile yap, 5GHZ'de stabil kalabildiğin pek gerçekçi gelmedi bana :)

Sistemim arızalı olduğu için her konuya el atamıyorum, yoksa elimden geldiğince boş bırakmam OC konularını :)

Kasa kapağını açmak doğru bir hareket değil, ayrıca hava sirkülasyonu açısından büyük dezavantaj yaratır.
Yeterli hava sirkülasyonuna sahip kasayı kapalı olarak kullanmak en doğru tercih olacaktır.

Yük altında ise kapalı kasada işlemci 80 dereceye ulaşıyor ise iyi bir soğutucun yok demektir. Hangi soğutucuyu kullanıyorsun?

Ve son olarak testleri Prime95 X64 ile yap, 5GHZ'de stabil kalabildiğin pek gerçekçi gelmedi bana :)

Tabiki sirkülasyon açısından kapalı kullanmak en iyisi ancak sıcak hava dışarıya tam olarak atılamıyor ki kapağı açtığımda sıcaklık birden düştü.

Xıgmatek HDT S963 Soğutucu kullanıyorum eski kasam varken almıştım ancak stok soğutucuya göre daha iyi olduğu için bunu kullanıyorum. Ayrıca arkada ve önde 120 lik Cooler Master Fan var. Öndeki fanı alalı 3 gün oldu Cooler Master Jet Flo modeli. Tam hızda çok ses yapıyor memnun değilim ancak havayı çok iyi veriyor bende silent adaptörü ile 1200RPM de kullanıyorum. Sizce kalmalı mı yoksa değiştir bu bütçeye bu fanı al dediğiniz bir fan var mı?

Ve yanlış anladınız OCCT ile testi 5GHZ ile değil 4.7 GHZ ile yaptım. Son olarak belirtmiştim 23.5 çarpan ile OCCT testi yapıyorum diye.

Resimdeki değerler ile kullanmalı mıyım? Bu arada ekran görüntüsü penceresini sonradan fark ettim kapattığımı sanıyordum CPU-Z programını biraz kapatmış malesef :)

Dosya Ekleri

• image.jpg
    image.jpg
    341,7 KB · Görüntüleme: 317
1.6V yüksek bir voltaj ve daha düşük voltajlardada o değerlere gelmesi gerekir. Gelmiyorsa işlemcinin sınırına ulaşmışsınızdır. Mesela ben fx6300 ile 1.48750v ile 4.7Ghz ye çıkmıştım. Voltajı daha çok arttırırsanız işlemcinize hasar verme ihtimaliniz var. Prime95 ile 1 saat test edip ekran görüntüsü paylaşırsanız daha ayrıntıya ulaşabiliriz. Zira overclok yaptığımda windows hiç sorun çıkarmasa bile çekirdeklerin çöktüğüne ve kapandığına şahit oldum. Ayrıca soğutucunuza rağmen o sıcaklıkları alıyorsanız kasa fanlarını gözden geçirin derim. Zira hava sirkülasyonu olmazsa işlemci fanı yetersiz gelebilir.

1.6V yüksek bir voltaj ve daha düşük voltajlardada o değerlere gelmesi gerekir. Gelmiyorsa işlemcinin sınırına ulaşmışsınızdır. Mesela ben fx6300 ile 1.48750v ile 4.7Ghz ye çıkmıştım. Voltajı daha çok arttırırsanız işlemcinize hasar verme ihtimaliniz var. Prime95 ile 1 saat test edip ekran görüntüsü paylaşırsanız daha ayrıntıya ulaşabiliriz. Zira overclok yaptığımda windows hiç sorun çıkarmasa bile çekirdeklerin çöktüğüne ve kapandığına şahit oldum. Ayrıca soğutucunuza rağmen o sıcaklıkları alıyorsanız kasa fanlarını gözden geçirin derim. Zira hava sirkülasyonu olmazsa işlemci fanı yetersiz gelebilir.
Yüksek voltaj 4.7 GHZ ile ilgili bir durum değil malesef 4.4 GHZ a bile yüksek voltaj ile çıkabiliyorum. Yüksek derken 1.6 değil ancak 1.5. 4.4 için 1.5 yine yüksek bir rakam. 4.4 e az voltaj ile çıkabilsem bende sizin gibi 4.7 sınır 4.6 ya veya 4.5 e düşiyim diycem ama dediğim gibi düşük frekansda da değerinden yüksek voltaj istiyor. 1.6 ile 4.7 şuan stabil sanırım OCCT ile 1 saat yük altında kaldı sorun çıkmadı. Sıcaklık 75 derece. 1 Saat GTA 5 oynadım sıcaklık 72 derece. Hava sirkülasyonu için kasanın ön yarafına Cooler Master Jet Flo aldım ancak çok ses yapıyor. Bu sese başka fan olsa çoktan iade etmiştim ama hava akımı çok iyi ve cidden soğutuyor. Sesten 1200RPM silent adaptörü ile kurtuldum ancak 55 liraya en düşük performansı almak da mantıklı değil gibi. Sizce kalmalı mı yoksa iade etmeli miyim?

Sesi azaltmak için silikon fan vidası kullanabilirsin. Fakat havanın üfleme sesi ise yapılacak birşey yok yüksek devir yüksek sestir.

970 chipsetli anakartın overclock stabilitesi düşüktür. 1,6 voltaj ise çok yüksek. 970 chipsetli bir anakartta hedefinizin maksimum 4.5 olması lazım.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı