Üstadım benim sorunum eski HDD yok artık. Cihaza taktığımız HDD ya da SSD'yi cihazı açtığımızda soru işareti olarak görüyor tuş kombinasyonları ile Recovery moda girmiyor cihaz. Bu senin dediğini yapmam için cihazın zaten halihazırda XX sürümü ile açılıyor olması gerekli yani bu bana çözüm değil. @recepbaltas veya Mac işinde uzman birisi tavsiye verirse sevinirim iyi ramazanlar.
Olayı nasıl çözdüğümü anlatayımda, bari birisinin işine yarar. Mac üstünde bilgi sahibiyim diyen
artislerden bir cevap göremediğim için bu makaleyi ele alıyorum.
Bu olaya şu macler dahildir bunun dışındaki maclerin CMD+R ile İnternet Recovery olduğundan 2008 5.1 late ve öncesi için geçerlidir.
HDD'niz yandı bişiler oldu , veya HDD'niz saçmaladı Badsektor çıktı vs değişmemiz şart neler yapacağımıza dair kısa ve net açıklama geçiyim.
Mac'inizin HDD'sini veya SSD'nizi taktığınızı varsayarak Öncelikle 8 veya 16 GB bir USB bellek ile Windows üzerinden Macos Bootlable USB hazırlmamız gerekli. Bunun için gerekli olanlar.
Transmac
Mac os Lion DMG
Şunlarıda indirdiğinizi varsayarak , USB'yi takıp Transmac'i çalıştırırken Yönetici olarak çalıştırmayı unutmayın.
Bu işlemler bittikten sonra Elimizde Macos Lion bootable USB olmuş oldu.
Burada bir şeyi dipnot olarak geçeyim, Elcapitan sürümünü yüklemeye çalıştığımızda Yüklenme ekranında Bu ürün kullanılabilir değil gibi saçma sapan hatalar alıyorsunuz. terminal date mevzularıda işe yaramıyor , Bunu buraya dipnot şeklinde geçtikten sonra devam ediyoruz.
USB'yi Mac'e taktıktan sonra , Açma tuşuna basıp " Option " tuşuna basılı tutuyoruz , Beyaz sayfa üzerinde Mause imleci geldiyse elimizi çekip beklemeye başlıyoruz , Bu süre bazen 1 bazen 5 dakika sürebiliyor lütfen sabırlı olun ve bekleyin. Karşımıza Turuncu renkte USB'yi görüyorsunuz ve kuruluma başlıyorsunuz. ilk seferde HDD veya SSD'ye Kurtma efi kısımları oluşturduğundan eğer reset atarsa cihazınız işlemleri tekrar edin. Kurulum biraz sürüyor.
Akabininde bu işlemlerden sonra Lion olarak bilgisayarı açıyoruz fakat işlemler bitmiyor.
Hiç bir program kurmadan cihazınızı Apple simgesinden güncellemesi varsa yükledikten sonra ,
Mac Os Elcapitan'ı Apple sitesinden indiriyoruz.
5.8 GB DMG dosyası indikten sonra çift tıklayarak dosyayı açıyoruz. işlemler bittikten sonra Mac'imizi restart ederek yeniden başlatıyoruz.
Finder kısmından , Mac os Elcapitan.app Gibi bir dosya göreceksiniz onu çalıştırın ve sistem içinde hiç birşeyi silmeden El capitan sürümünün kurulduğunu göreceksiniz.
Şimdi öncelikle normal şartlarda elcapitan direk kurulmadığı için bu yöntem kesin işe yarayacaktır. Bir çok forumda yok terminal date güncelle , yok işte Wifi çekmiyordur , cat6 kablosu tak gibi bir takım şeyler söylenmiş. İşin aslı 2008 ve öncesi macbook , macbook pro , macbook air modellerine Direk olarak el capitan kuramıyorsunuz. Apple açıklamış umarım işinize yarar takıldığınız kısımlar olursa yardımcı olmaya çalışacağım saygılar herkese iyi ramazanlar.