İnceleme MacBook Air M1

Herkese merhaba, bugün 6 aydır kullandığım MacBook Air M1 işlemcili laptop hakkında tecrübelerimi aktaracağım ve neden bu cihazı kullandığımı aktaracağım;

b-256gb-ssd-uzay-grisi-mgn63tua-637883992972944390.jpg
1692182295822.png




Elimdeki cihaz uzay grisi gerçekten rengi harika, sıradan bir gri değil ve diğer renklerinden daha çok hoşuma gidiyor.

Sistem özellikleri ve teknik detaylar
Bendeki konfigürasyon en Basic model;
-8 GB RAM ve 256 SSD mevcut ve okuma-yazma hızlarını bırakıyorum, gayet tatminkar;

Screenshot 2023-02-28 at 20.06.20.png
Screenshot 2023-02-28 at 20.06.41.png



-Gelelim bu bilgisayarın alametif harikası olan ekran kısmına. 2560x1600 çözünürlüğünde 227PPI IPS retina bir ekran mevcut, true tone destekliyor, 400nit ve 60Hz(Windows cihazımdan sonra fark hissediliyor cidden).

-İşlemci detaylarına gelirsem;

4 adet performans çekirdeğine ve 4 adet verimlilik çekirdeğine sahip 8 çekirdekli CPU.
7 çekirdekli GPU, 16 çekirdekli neural Engine.

-Pil tarafına gelirsek, ben acayip memnunum ve şarja ne zaman taktığımı unutuyorum bile. Teknik detayları şu şekilde;

49.9 watt-saatlik yerleşik lityum polimer pil ve maalesef kutudan 30W USB-C güç adaptörü çıkıyor, yani daha hızlı bir adaptör çıksın isterdim ama bu da fena değil çünkü bataryası üzmediği için şarj süresi pek etkilemiyor.

-Hoparlörleri gayet tatminkar fakat biraz bassı eksik geldi bana.

-Klavyesi arkadan aydınlatmalı magic keybord, yazımı muhteşem ve tuşlarn hissiyatı bayağı keyif veriyor. Track pad ise gayet geniş ve her yerinden basabiliyorsunuz, dokusu gayet pürüzsüz ve kaygan.

-Ekstralara gelirsem Touch ID mevcut ve çok hızlı. Apple zaten yıllardır bayağı iyi yapıyor bunda da gayet başarılı.

-Wi-Fi AX ve Bluetooth 5.0 destekliyor cihaz. Burada tek eleştirim neden 5.0 olduğu olabilir fakat 2020 çıkışlı olduğu için çok da bir şey diyemiyorum.

Giriş çıkış portları

2 adet Thunderbolt 3 ve 1 adet 3, 5mm kulaklık jacı mevcut. Giriş çıkışlar olarak yetersiz hele Windows cihazımdan sonra eksikliği bayağı hissedilir fakat çok ihtiyaç duymuyorum aslında portlara çünkü AirDrop diye bir gerçek ver ve çok güzel çalışıyor.

Kasa boyutları ve ağırlığı

  • Yükseklik: 0,41 - 1,61 CM.
  • Genişlik: 30,41 CM.
  • Derinlik: 21,24 CM.
  • Ağırlık: 1,29 KG.
Cihaz acayip hafif ve taşıması hiç zor değil, çantaya sadece bunu atıyorum ve çıkıyorum sırtımda hissedilmiyor bile. İncecik olduğu için dayanıksız gelmesin kasa Full alüminyum ve sağlamlık hissi veriyor.

Deneyimlerim, tercih nedenim ve kimlere hitap ediyor?

-Bildiğiniz gibi macOS platformu oyundan çok uzak bir sistem ve Windows cihazım olduğu için bunda oyun girişimim CS:GO hariç olmadı ve onu da merakımdan kurdum. CS:GO performansı can sıkıntısı giderecek düzeyde.

-Gelelim alış amacıma; bu bilgisayarı Xcode başlangıcı ve muazzam batarya performansı için aldım. iMovie de sıradan video editleri yapıyorum ve cihaz çok az ısınıyor çünkü fan yok. Fan olmayıp pasif soğutma olması o kadar büyük bir konforki anlatamam, sessizlik harika ve alış nedemlerim arasında gece çalışırken fansız yapısıda büyük bir kriterdi. Bölümüm sebebi kod ve web sitesi yapıyorum mobil çalışmayı da seviyorum. Odada ses çıkarmadan sessizce çalışmak için bu cihazı kullanıyorum. macOS stabilite konusunda çok başarılı bunu anlatmaya gerek görmüyorum zaten.

-Kimlere hitap ediyor noktasında eğer aklından oyun geçenler kesinlikle düşünmesin. Mobilite seven ve bol batarya süresi isteyen, stabilite isteyen ve oyunla işi olmadan günlük işler normal düzeyde video rander, yazılım için önerebilirim. Mühendislik uygulamaları pek yok MacOS'ta o yüzden onlara önermem.

Eksik yanları

Övdük fakat hiç mi eksi yanı yok, var;
-Port sayısı zayıf maalesef.
O kadar başlık açtım ama bundan başka eksi yanı aklıma gelmiyor.

Bu incelememinde sonunda geliyorum, okuduğunuz için teşekkürler. Eksik bir şey veya sormak istediğiniz şeyleri sorabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyorum.
 
@Astiva
Öğrenci indirimini katmadan M1 16-256 ürün fiyatı gürgençlerde 36.000₺, M.2-8-256ürün fiyatı 38.000₺. İnşallah satın alımı cuma günü yapacağız. Sizin tercihiniz hangisi olurdu.

Yapacağınız amaca göre değişir. Ne amaçla alacaksınız?
 
Akademisyen olacak olan nişanlıma alacağız. Makale araştırmaları, Office programları sunum vs gibi daha çok günlük kullanıma yakın işler olacak.

M2 Air kasası güzel, RAM ihtiyacı çok olamaz o zaman. Bütçe zorlamıyorsa M2 alabilirsiniz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı