Denizius124
Hectopat
- Makaleler
- 3
Hocam sanırım Pro almaya karar verdim. Aklımı karıştıran bir şey var ama bazı yurt dışı incelemelerde belli bir para ödeyerek mat ekran seçeneği ile geliyor Pro. Türkiye'deki satıcılarda böyle bir şey görmedim Türkiye'de yok mu yoksa hepsi mat ekran ile mi geliyor?
Bu saydığınız işlemler için şuan 16gb ram gayet iyi götürüyor. Ama tabi kullanım şekline görede değişir adobe programlarının kullanıcısı vardır 8gb ram bile yeterli gelir. Bir başkası çok daha ağır işlemler yapıyordur 16gb ram bile kurtarmaz. Normal bir kullanıcıysan 16gb ram şuan sizi daha götürür. Kaç yıl götürür bunun tahmini zor.@Myk61 hocam merhabalar tekrardan bu konuda aydınlatıcı olarak mesajınıza yönelik hareket edip Pro M4 sipariş ettim fakat aklımda bir soru kaldı. Sadece Spotify + VS Code + Safari kullanacak biriyim belki Adobe gibi uygulamalarla da işim olabilir bu tarz işler için 16 GB RAM'li versiyon beni kaç yıl götürür? 5-7 yıl arası için ideal olur diye aldım fakat emin değilim.
Bu saydığınız işlemler için şu an 16 GB RAM gayet iyi götürüyor. Ama tabii kullanım şekline göre de değişir Adobe programlarının kullanıcısı vardır 8 GB RAM bile yeterli gelir. Bir başkası çok daha ağır işlemler yapıyordur 16 GB RAM bile kurtarmaz. Normal bir kullanıcıysan 16 GB RAM şu an sizi daha götürür. Kaç yıl götürür bunun tahmini zor.
Benim yoğun kullanımımda cihaz açık sürem 1 haftayı bulduğunda 16 GB RAM yetersiz gelmeye başlıyor. RAM takasa girip diskede yazmaya başlıyor, bu durumda verim biraz düşebiliyor. Ya da Pinokio'da yapay zeka araçları ile işlem yapmaya başlayınca 16 GB RAM'i yine aşıyor.
Normalde bilgisayarı kapatan biri değilim aylarca açık durur, bugün yeni güncellemeyi almak için yeniden başlatmam gerekti, Photoshop ile biraz çalıştım şu an açık, atom, Safari, Firefox, Chrome, WhatsApp, Excel, ChatGPT ve birkaç hafif program daha açık. Tarayıcılarda toplam 43 sekme Firefox'da, 2 sekme Safari'de, 8 sekme Chrome'de açık. 4 masaüstünde aktif çalışıyorum anlık RAM durumunu aşağıda atıyorum.
Photoshop'da 300 adet görsel açmıştım bu yüzden RAM yetmeyip Takas'a geçmiş. 300 adet görsel ile işimi bitirdim şu an Photoshop'da hiç görsel açık değil ancak RAM'i işgal etmeye devam ediyor.
Eki Görüntüle 2575037
Eki Görüntüle 2575033
Bu şekilde bile kasma donma gibi şeyler yaşatmadan ihtiyaçları karşılamaya devam edebiliyor. Sadece cihaz 1 hafta civarı açık kalırsa bazı geçişlerde performans kaybını hissedebiliyorsunuz.
Photoshop kapatıyorum:
Eki Görüntüle 2575045
(Kullanılan takas cihazı yeniden başlatmadan sıfırlanmaz.)
Photoshop'u açıyorum ve sadece tek görsel'de çalışıyorum:
Eki Görüntüle 2575047
Eki Görüntüle 2575048
Sizin bahsettiğiniz tarzda kullanım için şu an 16 GB gayet yeterli ve kullanım senaryonuz değişmezse 5 yıl yetebilir bence.
Benimde tahminim o yönde, cihanız hayırlı olsun güle güle kullanın.Saydığınız şeyler benim beklentime göre fazla ekstrem geldi. Muhtemelen 5 yıl içerisinde en fazla bir şirkette giriş seviye işler yapıyor olurum gibi geliyor ki ileri seviyeyi bile kurtarır sanırsam 16 GB RAM. Bu kadar işe rağmen size ucu ucuna bile yetmesi içimi ferahlattı şahsen. Uzun ömür açısından Pro tercih ettim ben de. Muhtemelen 5 yıl sonrasında da +2yıl sizin gibi ucu ucuna götürür.
Benim de tahminim o yönde, cihanız hayırlı olsun güle güle kullanın.
Rica ederim..Teşekkür ederim. Kararsız biri olarak sizin detaylı mesajınız Mac'e yönlendirmişti beni sağ olun tekrardan.
Ayrıca ekran görüntü kalitesi de çok önem verdiğim bir detaydı. Sanırım XDR gibi bir fark var aralarında. Bir de ekstra olarak kutudan 70W adaptör çıktığını öğrendim daha yeni hoşuma gitti. Air alsam da sırf +256GB için 10k para vermek içime sinmeyecekti. Şimdi tek derdim alışma sürecim.Siz uzun yıllar kullanmayı planladığınız için pro modeline yönelmenizde daha iyi olmuş. Bilinenin aksine air ile pro arasında sadece fan farkı yok.
Ekran paralıklığı, hoparlör, batarya gibi farklarıda var. Fan olması sesli çalıştığı anlamınada gelmiyor, render alırken bile fan sesi duyamadım. Ağır işlemlere kadar fan 0 rpm'de yani hiç dönmüyor. Ağır işlemlerde dönüyor ama full hızda dönmediği için yine tamamen sessiz kalabiliyor. Kulağını dayarsan duyabilirsin. Fan sesini duymak için macs fan control indirip fanı manuel olarak fulleyip ancak o şekilde sesini duyabilmiştir.
Rica ederim..
Bu iki işlemciyi doğrudan karşılaştırmadım ama redditte şöyle bir yorum gördüm:@Myk61 Hocam etiket için tekrardan kusura bakmayın yeni konu açmayı gereksiz bulduğum için buradan sorayım dedim. M4 işlemcinin Pro işlemciler arasında dengi nedir? M2 Pro daha mı iyidir M4 yerine?