Rehber Macbook batarya kullanımını sınırlayarak uzun ömürlü olmasını sağlamak

aschil

Kilopat
Katılım
10 Ocak 2014
Mesajlar
212
Makaleler
1
Bataryayı sınırlamak nedir ?

M serisi cihazlarda, doğrudan adaptör üzerinden enerji kullanımı sağlıyor. Bunu kendimiz kontrol ederek pil ömrünü uzatabiliyoruz.
İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi, %50 SOC azaltılmış şarj seviyesi kullanmanın, Li-ion pilinin ömürünü %44-130 artırdığını söylüyor. Teknik olarak aynı mantıktan hareketle böyle bir işlem uyguluyoruz.

Bunun optimize edilmiş pilden ayıran etken nedir ?

Optimize edilmiş pil uygulaması, Mac cihazlarda düzgün çalışmıyor. Temel olarak cihazın adaptöre bağlı olup olmadığını algılar (her zaman doğru değil) bunun tekrar edilmesine ve sürekli aynı şekilde kullanılmasına bakar. Apple, yapay zeka destekli uygulama ile Mac cihazlara sundu ancak bu istediğimiz gibi verimli çalışmıyor. Algoritma kullanıcı müdahelesine ve kullanım farklılığına istinaden sağlıklı sonuç vermez.

Konuyla alakalı, daha detaylı ve sağlıklı bilgi edinebileceğiniz çalışma burada yer verilmiş: BU-808: How to Prolong Lithium-based Batteries

Peki hangi uygulamayı kullanacağız ?

İki seçenek var, birisi biraz daha popüler durumda olan Aldente. Bunun aynı zamanda forumda ayrıca başlıklarıda mevcut. Ben daha farklı (aynı işlem) bir uygulama kullanıyorum. Özgür yazılım, ücretsiz ve geliştirilmeye devam ediliyor.
GitHub - actuallymentor/battery: CLI for managing the battery charging status for M1 Macs adresinden ulaşabilirsiniz. HBrew üzerinden de kurulabilir. Terminal içerisinden de farklı bir yüzde sınırı getirerek de kullanabilirsiniz.

Sürekli sınırlı bir şekilde kullanmak zarar veriyor mu?

Hayır, Apple kendisi ayda bir kere tam şekilde doldur boşalt yapılmasını öneriyor. (yüzde 15'den yüzde 100'e)

Bunun şarj döngüsüne etkisi var mı?

Evet, temelde pili kullanmıyoruz... kullanmadığınız şey eskimez ve daha uzun döngü seviyesine sahip olur.

Batarya kapasitemde değişim sağlar mı?
Kapasite biraz daha farklı bir konu. BU-808: How to Prolong Lithium-based Batteries Bu kaynak sorunuzu yanıtlayabilir.

Pil için en temel dikkat edilmesi gereken nokta, pilin stres altında bulunmasını engellemek (çok düşük seviyede uzun süre kalması) ve yüksek ısıdan kaçınmak. Ayrıca çok hızlı dolup yapılmasını sağlamamak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı