Arkadaşlar M1 MacBook Air şarj nasıl yapılmalı?
Çok araştırdım, öyle böyle değil tonla yabancı yazı okudum ama yok. Kendince bir şeyi savunan herkes iyi savunuyor. Bu taraf haksızdır diyemiyorum.
Sizce ne yapmalıyım?
- Ben MacBook'u normal bilgisayar gibi kullanıyorum masada ve çok uzun saatler kullanıyorum. Dolayısıyla 20-80 arası tak çıkar yaptığımda günde 1 döngü belki 2 döngü harcayabiliyorum. Bu da çok ömürden yiyor. Deşarj->şarj çok sık yapmak zarar verir diyorlar.
- Aldente ve benzeri programlar kullanmaktan çekiniyorum çünkü donanımsal arıza yaptığını söyleyenlere denk geldim, ki zaten düşününce %80'de nasıl sabit tutuyor? Arka planda gereksiz işlem blokları açıp şarjın bitmesini mi sağlıyor. Riskli geldi bana.
- 100%'de sürekli takılı tutmak çok zarar vermez diyenler de var, verir diyenler de var. Ama burada da şu sorunu yaşıyorum, batarya takılı kullanınca laptop yavaş yavaş ısınıyor. Isı bataryaya zarar verir diyorlar. E dolayısıyla ısınmasına göz yumamıyorum.
10 yıl önce Toshiba laptopum vardı. Onu sürekli şarjda kullandım diye en son batarya ömrü 30 dk dayanıyordu. Ama 2022'deyiz. Bu MacBook m1. hani bir şeyler farklı olmalı diye düşünüyorum.
Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim.Bazı şeyleri kabul etmelisiniz lion piller kimyasal yapıdadır ve kullansanızda kullanmasanızda yaşlanacaklardır. Bu noktada yapabileceğimiz tek şey yaşlanma hızını azaltmaktır çünkü asla yaşlanmanın önüne geçemezsiniz. Şimdi bir diğer konu ise şu pili en dikkatli şekilde kullanırsanız gerçekten cihazınızı kullanmaktan keyif alacak olmamanız yani cihazı uzun kullanmak isteyebiliriz ama bunun da bir sınırı olmak zorunda sırf pillerin devri artacak diye masa başından kalkmıyorsanız bu bir sıkıntıdır çünkü o masadan kalksanızda kalkmasanızda o piller yaşlanacak belki ekstra 1 yıl daha geç sürecektir ama yaşlanacaktır yanlış anlamayın hor kullanın demiyorum. Şöyleki basit birkaç önlem alarak pillerimizin ömrünü en verimli şekilde kullanabiliriz:
1)Masada iken şarjda kullanmak MacBook'lar için iyi bir fikirdir çünkü piller devreden çıkar ve güç adaptörden alınır.
2)Ayarlardan iyileştirilmiş şarjı açmak iyidir.
3)Yüksek işlem gücü gerektiren işlemleri yaparken şarjda tutmak iyidir çünkü piller devreden çıkacaktır ve üzerlerinden yüksek akım çekilmeyecektir.
4)Lion piller ısıyı sevmez yüksek ısı ortaya çıkartan işlemler yaparken soğumayı engeleyen aksesuarları çıkartmak iyidir. Benim yonga sıcaklığım 95 derecede iken pillerim 40 dereceydi tasarımda piller ısı kaynaklarından uzak tutulmuştur aynı zamanda metal kasa güzel bir ısı dağıtımı sağlar.
Bunların dışında zaten MacBook'ların pil yönetim sistemleri gayet iyi sizin başka bir şeyi düşünmenize gerek yok çünkü sizin yerinize önceden her şey düşünüldü sadece basit şeylere dikkat ederek Mac'i kullanın çünkü amacımız pilleri 10 yıl yaşatmak değil MacBook'u kullanmaktır ve bence en optimum kullanım şekli bu şekildedir. Hem cihazı kullanmış olup hem de yaşlanma hızını belli bir ölcüde azaltmış oluruz ve bu ikisinin güzel bir orta noktasıdır.
Belki cihazınızı 5 yıl sonrada severseniz onun pillerini değiştirirsiniz.
Detaylı yorumunuz için teşekkür ederim.
Yok hayır devir artmasın diye masadan kalkmıyor değilim, masada çalışmaya alıştığım için MacBook'u bir nevi kasa gibi kullanıyorum masada kullanıyorum.
Bu sebeple prize çok yakınım.
Ancak sorun şu ki tüm vaktimi masada geçiriyorum bu da yaklaşık günde 12+ saat yapıyor. Bu kadar saat %100'de durması zarar verir mi?
İyileştirilmiş şarj açık evet.
Bu yüksek işlem gücü kısmı benim için biraz karışık çünkü şu an sadece Safari açık ama 5 dakika sonra Discord WhatsApp Telegram YouTube ve birden fazla internet tarayıcısı açık tutabilir, 15 dakika sonra da hepsini kapatabilirim.
Yani 'şimdi Photoshop yapacağım 1 saat' deyip 1 saat kesintisiz o işi yapmıyorum.
Gün içinde bilgisayarda çok şey açık anlar da oluyor, hiçbir şey açık olmayan anlar da oluyor. O yüzden sürekli tak çıkar yapmak yanlış olur herhalde.
İşte korktuğum nokta da bu ısı konusu, fişi sürekli takılı tutunca bilgisayar yavaş yavaş ısınmaya başlıyor. El yakmıyor fakat ısınıyor yani.
Bu da beni korkutuyor pili kurtaralım derken bilgisayarı ısıtmış gibi hissediyorum.
Zaten ben pil değiştirme taraftarıyım sorun yok ama benim istediğim doğru kullanım neyse ben onu keşfedeyim, ortalama ömür 5 yılsa ben 5 yılı çıkartayım istiyorum. Yoksa ortalamanın üzerine çıkmak gibi bir düşüncem yok.
Şu an şarjda mı tutayım bataryada mı tutayım onu bir çözsem sonsuza kadar öyle devam edeceğim.
Arkadaşlar M1 MacBook Air şarj nasıl yapılmalı?
Çok araştırdım, öyle böyle değil tonla yabancı yazı okudum ama yok. Kendince bir şeyi savunan herkes iyi savunuyor. Bu taraf haksızdır diyemiyorum.
sizce ne yapmalıyım?
- Ben MacBook'u normal bilgisayar gibi kullanıyorum masada ve çok uzun saatler kullanıyorum. Dolayısıyla 20-80 arası tak çıkar yaptığımda günde 1 döngü belki 2 döngü harcayabiliyorum. Bu da çok ömürden yiyor. Deşarj->şarj çok sık yapmak zarar verir diyorlar.
- Aldente ve benzeri programlar kullanmaktan çekiniyorum çünkü donanımsal arıza yaptığını söyleyenlere denk geldim, ki zaten düşününce %80'de nasıl sabit tutuyor? Arka planda gereksiz işlem blokları açıp şarjın bitmesini mi sağlıyor. Riskli geldi bana.
- 100%'de sürekli takılı tutmak çok zarar vermez diyenler de var, verir diyenler de var. Ama burada da şu sorunu yaşıyorum, batarya takılı kullanınca laptop yavaş yavaş ısınıyor. Isı bataryaya zarar verir diyorlar. E dolayısıyla ısınmasına göz yumamıyorum.
10 yıl önce Toshiba laptopum vardı. Onu sürekli şarjda kullandım diye en son batarya ömrü 30 dk dayanıyordu. Ama 2022'deyiz. Bu MacBook m1. hani bir şeyler farklı olmalı diye düşünüyorum.
Hocam selam tekrar biraz zaman geçsin istedim analiz etmek istedim çünkü durumu.Rica ederim. Benim kullanımıma benziyor ben de 12 saat ekran süresi alıyorum ve hep masa başındayım. İyleştirilmiş şarj, şarj etme alışkanlıklarını M1 yongasının içindeki yapay zeka hızlandırcı ile inceler ve gerekli gördüğü durumda pilinizi %80 seviyesine indirip size eğer masada kakacaksanız şarj etmeye devam etme opsiyonu sunar yani pillerin %100'de kalması bir sorun değildir çünkü bunun sorun olacağını hesapladığında macOS otomatik olarak %80'e sabitleyecektir. Tabii ki ürününüzü maksimum ömrüle kullanmak istediğinizi anlıyorum ama bunun için çok fazla düşünmenize gerek yok dediğim gibi her şey sizin için zaten Apple mühendisleri tarafından hesaplandı. Yani pilinizin %100'de kalması sorun oluşturmaz ama şunu yapmanız Mac'in pillerinizi ölçmesi için iyidir, arada bir (15 güne ya da 1 ayda bir) şarjdan çekip pillerinizi iyice kullanıp tekarar şarj etmek macOS için ekstra pil verisi sunacaktır yani pilinizi daha doğru ölcmesini sağlamış olacaksınız bunun dışında pilleri %100'de tutmakta herhangi bir sakınca yok AI dente uygulamansını biliyorum ama çok fazla bir deneyimim yok açıkçası ben varsayılan batarya yönetim algoritmasına çok fazla müdahale etmemenin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum çünkü Apple bu cihazlara donanım düzeyinde erişiyor yani sistem üzerinde çalışan bir uygulama işletim sistemi kadar veriye erişemez büyük ihtimal iyileştirilmiş pil şarjı algoritması sıcaklık gibi değerlerini bile hesaba katıyordur. Dediğim gibi AI dente hakkında bir deneyimim yok ama herkesin bir fikri olduğunu görüyorum benim tavsiyem MacOS'un pil algoritmasına karışmamandır.
İkinci konu ise şarjda cihaz ısınıyor demişsin ama şarjda ya da pilde kullanımın ısınmaya bir alakası yoktur eğer aynı uygulamaları uzun süre pilde de çalıştırırsanız aynı oranda ısndığını göreceksiniz. Benim yonga içinden ölçtüğüm değer 95 dereceken pillerim 30 dereceden 40 dereceye çıkmıştı yani çok fazla ısınmadılar ve benim kullanımımda kalvyenin üst kısmı anakartın ve M1 yongasının olduğu bölüm çok sıcaktı onun dışında çok fazla sekme ve uygulama açıkken arada ılık olabiliyor ama çok sıcakken bile bataryaya ulaşmayan ısı ılıkken asla ulaşamaz sıcaklık değerlerini takip etiğim uygulamanın alt tarafa linkini bırakıyorum. M1 Mac'leri destekleyen bir uygulama. Etkinlik monitöründen Intel işlemciler için derlenmiş uygulamaları listeleyin eğer kullanmıyorsanız arkada çalışmasın bir faydası yoktur ama kullanıyorsanız çok fazla ısınacağını sanmıyorum çünkü M1 yongası 5nm transistör kapısı mesafesine sahip bu da çok iyi bir değer yani ona verdiğimiz elektrik enerjinsin büyük bir kısmını hesaplamaya dönüştürüyor ve gereksiz ısınmıyor bu da onu verimli bir yonga yapar yani yüksek hesaplama yapmayan gündelik işler kullanıyorsanız bu ısnın bataryalara ulaşması çok zor yüksek performans alıyorsanızda (benim durumumda uzun süreli %90 işlemci kullanımı) bataryaların sıcaklığını sadece 10 derece artırabildim yani sorun yok.
Çok dağınık yazığımın farkındayım çok fazla vaktim yok hızlı hızlı yazıyorum ondan toparlayacak olursam cihazınız şarjdayken ekstra ısınmaz yaptığınız işleme göre normal şartlarda ısındığı kadar ısınır (telefonlar ile karıştırılmaması gerek çünkü bataryaya yönetim yöntemleri farklıdır şarjdaken bir Mac bataryayı tamamen devre dışı bırakır ama bir iPhone şarjdaken de bataryadan enerji çeker yani batarya hem şarj olur hem deşarj ama MacBook'larda öyle bir durum yok bundan dolayı da bataryaları şarj olurken kullansanız bile ciddi anlamda ısınmaz).Bahestiğiniz ısı çok ciddi bir değere benzemiyor ılıklıksa bunun önemi bile yoktur. İkincisi MacBook'ların şarjını %100'de tutmanın bir zararı yoktur gerekli gördüğü durumda Mac müdahale edecektir. Üçüncüsü MacOS'un batarya algoritmansına müdhale edilmemesi gerekiyor çünkü o bir tarafta 3. kişilerce yazılmış bir uygulama diğer tarafta cihazı üreten firmanın mühendisleri tarafından yazılmış bir işletim sistemi böyle bir uygulamanın sorun yaratmayacağını kimse size garanti edemez ama işletim sisteminin sorun yaratmayacağını garantiedebiliriz zaten ediyorlarda. Son olarak da etkinlik monitöründen bakarsın Intel için derlenmiş uygulamaları arka planda çok fazla açık tutma bu o ılıklığında gitmesine neden olacaktır ama bu durumun hiçbir zararı olmayacaktır ciddi şekilde ısınmıyorsa sıkıntı yok.Bunun dışında başka bir şeyi düşünmene gerek yok.Şu videoyu izlersen yeter başa bir şey yapmana gerek yok.
Bahsetiğim uygulama Release 1.6.1 · macmade/Hot
Hocam selam tekrar biraz zaman geçsin istedim analiz etmek istedim çünkü durumu.
Şimdi ısınma mevzusundan başlamak istiyorum öncelikle, bu sizin mesajı yazdığınız günden itibaren daha sık prize takılı kullanmaya çalıştım.
Hot uygulamasını da kurdum ama hot uygulaması açıkçası çok doğru çalışmıyor gibi.
İlk kurduğum zaman 31-32 derece gösterdi bataryada kullanımda.
Sonra prizde kullanıma geçince 41-42 derecelere çıktı.
Buraya kadar normal gibi ama uygulama bazen 50 derecelere çıkıyor, bazen 60 derecelere çıkıyor, 60a çıkıp 30a falan düşüyor.
Isınma konusunda da şöyle:
Mesela şarj %50 de taktım kabloyu diyelim. %100 olana kadar ısınmıyor.
%100 olduktan sonra kullandığım uygulamaya göre değil ama kafasına göre bazen ısınıyor bazen ısınmıyor.
Şöyle ki, deneme amaçlı bir gün sadece Safari kullandım.
O gun içinde 2 kez %50 civarlarından 100%e geldim.
100% olduktan sonra ilk turda çıkartmadım, bir süre sonra bilgisayar rahatsız edici seviyede ısındı. F tuşlarının o kısım, el yakıcı değil ama bilgisayar ısındı dedirtecek kadar ısındı aşırı rahatsız edici bir şekilde.
Prizden çıkarttıktan sonra normal ısıya döndü.
Daha sonra aynı gün gene %50'lere getirip tekrar taktım.
Yine %100 de çekmedim. Bu sefer %100'den sonra uzunca bir süre yine ısınma olmadı.
Şu anda mesela gene %100 de prizde kullanıyorum, ısınma yok uzun saatlerdir.
Ama bazı anlarda kafasına göre %100'den sonra gerçekten rahatsız edici şekilde ısınıyor.
Hot uygulaması ile ısınıyor dediğim anlarda 50'leri falan görüyor. Ama bence o değer yanlış.
Şimdi bir diğer mesele ise, Aldente'nin yaptığı şeyi sistemin yapay zekayla öğrenip yaptığını söylediniz %80'de şarj olmayı bırakıyor dediniz ya. Onu ben başkalarından da duydum ama bende olmadı ya.
Birkaç gündür sistem öğrensin diye alttaki grafikte görüyorsunuz (daha eskiye gitmiyor gitse göstermek isterdim) %50 civarında takıyorum, %100'e kadar getirip şarjdan çıkartmıyorum ki yapay zeka "bu adam herhalde şarjda kullanacak" deyip bir sonraki seferde %80 de şarj olmayı durdursun istiyorum ama yok yapmıyor.
Bunu nasıl yapacağız? Ben %80 de dursun istiyorum. İyileştirilmiş şarj açık.
Eki Görüntüle 1311721
Teşekkür ederim öğrenmesi baya uzunmuş ya, uzun olması sıkıntı değil de benim uyku saatlerim hiçbir zaman kararlı olmadığı için şarj saatlerim de hiçbir zaman aynı olmuyor. Bir gün sabah 9'da takıp öğleden sonra 3 de çıkartıyorum. Bir gün akşam 10 da takıp sabah 5'de çıkartıyorum. O zaman hiç öğrenemeyecekDostum hot uygulamasının batarya verilerini 40 50 derece göstermesi gayet normal değerler dediğim gibi tasarım gereği bataryalar ısıdan en uzak köşelere konulmuştur. Açıkçası ben Fortnite oynarken pirizde takılıdı ve yongam 95 derece olmasına rağmen bataryalarım 40 derecededi ve çok uzun zamandır M1 Mac kullanıyorum ve şarjda ısınma sorununu hiç yaşamadım özellikle şarj ederken dikkatimi çeken bir ısı artışı gözlemlemedim şimdi şarjım %26 az sonra eve geçince şarja takıp gözlemleyeceğim Safari'de 3 4 sekem ve bir PDF belgesi açık bazen mantık develeri tasarladığım Java ile yazılmış bir uygulama da kullanıyorum yani yoğun bir kullanımım yok acaba sizin cihazınızda bir sıkıntı olabilir mi? Başka bir arkadaşınızın cihazı varsa onla bir kıyasların. Cihazın şarj olurken veya prizden güç alırken durduk yere F tuşlarının oraya kadar ısınmaması gerekir. Yazılımınızı en son sürüme güncelleyin. Bu ısınma konusunu test edip aktaracağım.
Yapay zeka yüzdelik değere göre öğrenmez saatlere göre öğrenir mesela her gün saat 08:00 şarja takıyorsunuz ve 20:00 da çıkarıyorsunuz bu durumda batarya %80'e kadar şarj edip kalanını 4-5 saat gibi bir sürede çok yavaş şekilde tamamlayabilir ya da direkt %80 de sabit durdurabilir. Yani biraz uzun zamanda öğrenen bir sistem 2-3 hafta her gün aynı saatlerde şarja takıp şarjdan çıkarırsanız öğrendiğini göreceksiniz normal kullanımda 2 ayı bulabiliyor öğrenmesi.
Denedim şarjım %10 seviyesinden %100'e çıkana kadar safaeride 4-5 sekme açık, PDF dosyası açık ve bir adet mobil uygulama açıktı bataryam sadece 28-32 derece arasında gezindi yonga sıcaklığımda 40 derecenin bile üstüne çıkmadı daha sonra %100 de iken adaptörü çıkarmadım ve birkaç saat aynı şekilde kullandım ama sıcaklık olarak gene bir şey değişmedi batarya 30 derece yonga 28-38 derece arası gidip geliyor. Benim zaten kullanımımın büyük çoğunluğu masa başında adaptöre takılıken ama dediğim gibi bu zamana kadar bahsetiğiniz tarzda şarj işleminden dolayı bir ısınma yaşamadım. Etkinlik mönitöründen çalışan uygulamalara bakın bir de antivirüs yazılımı yükleyip tam disk taraması yapın belki o zaman ısnın kaynağını daha iyi anlayabiliriz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ayrımayı unutmuşum üste deneyip sonuçları paylaştım.
Teşekkür ederim öğrenmesi bayağı uzunmuş ya, uzun olması sıkıntı değil de benim uyku saatlerim hiçbir zaman kararlı olmadığı için şarj saatlerim de hiçbir zaman aynı olmuyor. Bir gün sabah 9'da takıp öğleden sonra 3 de çıkartıyorum. Bir gün akşam 10 da takıp sabah 5'de çıkartıyorum. O zaman hiç öğrenemeyecek
Isınma konusunda siz de ısınmıyor diyorsunuz, bir arkadaşımda da M1 MacBook var aynısı, o da ısınmıyor diyor.
Ama bende gerçekten bazen çok sert ısınma oluyor, böyle elini klavyenin üzerinde tutunca bildiğin elin ısınıyor.
O zaman ben garantiye göndersem mi, nasıl ilerler ki süreç? İyice bozmasınlar.
Hocam tekrar teşekkürler, bilgisayar zaten çok yeni sıfır formatlı 1 aydır falan kullanıyorum max.Isınma TDP değerine ulaşırsa bilgisayar kendini korumak için kapanacaktır. Ancak bahsettiğiniz ısınmanın o kadar ciddi olduğunu düşünmüyorum aslında ısınmanın kaynağını bulmamız gerek ısınma hangi işlemleri yaparken oluyor yani yüksek işlem gücü kullanıyorsanız ısınması kadar doğal bir şey yok ya da Safari'de bazı sitelerde de çok ısınabilir çünkü M1 ARM mimarisi kullanıyor bazı durumlarda rosetta çeviricisi ile çalışması gerek yani bunu anlamanın en iyi yolu ısınmayi hissetiğiniz zaman comman+space tuşuna basın açılan menüden etkinlik monitörü yazıp çalıştırın ve inceleyin hangi uygulamalar daha çok güç kullanıyor görecekseniz eğer o bölümde normal değerler görüyorsanız olması düşük bir ihtimal ama Mac"inize zararlı yazılım bulaşmış ve şarjdaken arka planda sistem kaynaklarını tüketiyor olabilir bunun için bir antivirüsün kendi sitesinden deneme versiyonunu indirip tam tarama yapın eğer bir sonuç çıkmazsa önce cihazınızı en son sürüm olan macOS Monterey'e güncelleyin çünkü Monterey'de kolay şekilde sistemi sıfırlama opsiyonu eklendi bu yapmak için güncelledikten sonra sistem tercihlerini açın ve üst taraftaki menü çübuğundan sistem tercihleri > tüm içerikleri ve ayarlar sil opsiyonunu seçin ve yardımcıdan devam edin ama bunu yaparak tüm verilerinizi silmiş olacaksınız yedeklerinizi aldıktan sonra yapın eğer bu dediklerimi yaptıktan sonra bu sıkıntı devam ediyorsa donanımsal bir sıkıntı olduğunu düşünebiliriz ama böyle bir sıkıntı olma ihtimali düşük ilk başta yazılımsal kontrölleri yapmak herzaman daha faydalıdır.Dediğim adımları sırasıyla yaptın hala olmuyor son bi kontrol metodu daha var güç adaptörüne takılıken apple tanıları çalıştırmak.Tanılar macin kendi kendini denetlemesidir yani bazen bazı donanımsal hataları bulabiliyor denemekte yarar var.
Bu makaleden apple tanıları nasıl çalıştıracağını bulabilirsin apple silicon için olan yönergeleri takip etmen gerekli:
Mac'inizi test etmek için Apple Tanıları'nı kullanma - Apple Destek (TR)
Apple Tanıları (önceki adıyla "Apple Hardware Test"), Mac'inizde donanım sorunları olup olmadığını kontrol edebilir.support.apple.com
Kolay sıfırlama bölümü
Eki Görüntüle 1312357