Denizius124
Hectopat
- Makaleler
- 3
Ya Mac kullanan herkes çok övüyor. Ama dediğim gibi benim kullandığım çoğu programı çalıştırmıyor. Mesela AutoCAD destekliyor Mac ama cracklenmiyor diye biliyorum. AutoCAD de yıllık 60 bin mi 80 bin lira mı öyle bir şey.
Bütçe olarak 80-100 bine kadar da çıkabilirim aslında ama dediğim gibi amacım çok üst düzey bir laptop alayım GTA 6 oynayayım değil. Beni idare edecek, birden çok işlem yaparken kasmayacak, şarjı biraz iyi gidecek, böyle uzun bir süre yeni bir PC aramam gerekmeyecek bir şey arıyorum aslında.
evet malesef mac bir çok programı desteklemiyor.Hocam Mac hakkında soracağınız sorulara yanıt verebilirim ama işiniz özelinde sadece internet araştırmalarım ile destek olabilirim evet söylediğiniz çoğu uygulamanın Mac desteği yok.
Mac kullanıcısı mimarlar hangi uygulamaları kullanır soruma da böyle bir yanıt aldım.
Bu konuyu en iyi sektördeki Mac kullanan tanıdıklarınızla konuşarak çözebilirsiniz diye düşünüyorum detaylı bir araştırma yapmanız gerek.. CAD ve BİM (yapı bilgi modellemesi) yazılımları
2. 3D modelleme yazılımları
- ArchiCAD
- Vectorworks architect.
- AutoCAD for Mac.
- Bricscad BİM.
- Revit (Parallels Desktop gibi sanallaştırma ile)
3. render yazılımları ve motorları
- SketchUp Pro.
- Rhinoceros (rhino 3D)
- Shapr3D
4. Adobe Creative Cloud uygulamaları
- V-ray (SketchUp, rhino, cinema 4D vb. için eklenti)
- Enscape (SketchUp, rhino, ArchiCAD, vectorworks için eklenti)
- Twinmotion
- Blender (cycles & eevee render motorları dahil)
- Cinema 4D (redshift render motoru ile birlikte)
5. diğer yardımcı uygulamalar* sunum yazılımları:* keynote* Microsoft powerpoint* proje yönetimi yazılımları (genellikle web tabanlı):* trello* asana* Monday.com* notion* not alma ve organizasyon:* Apple notlar* evernote* craft* Obsidian.
- Adobe Photoshop.
- Adobe Illustrator.
- Adobe ındesign.
- Adobe Acrobat Pro.
Mac'ler zaten oyun bilgisayarları değil en kaliteli Mac de bile istediğiniz oyunu bir Windows PC kadar rahat açamazsınız hatta bazılarını hiç açamazsınız daha çok iş bilgisayarları.
Bütçenize bir Mac Pro yakışır.
MacBook Pro 14 inc M4 Pro 14CPU 20GPU 24GB 1TB Gümüş MX2F3TU/A - Apple - PT
Apple markalı MacBook Pro 14 inc M4 Pro 14CPU 20GPU 24GB 1TB Gümüş MX2F3TU/A en uygun fiyatıyla sizleri bekliyor! PT Apple Premium Education Partner Pozitifwww.pt.com.tr
Evet maalesef Mac birçok programı desteklemiyor.
Hocalarım merhaba. İnşaat mühendisiyim. Şu an bir laptop arayışı içerisindeyim. Halihazırda şirket bilgisayarımız var fakat hem evde hem de dışarıda çalışabileceğim bir laptop arayışı içerisindeyim ama ne alacağım konusunda hiçbir fikrim yok. Bu konuyla alakalı birçok başlık açılmış çoğunu da okudum. Fakat bilen ve kullanan arkadaşlar yardımcı olurlarsa birkaç sorum olacaktı.
Öncelikle benim gibi AutoCAD, idecad, sap2000, Lumion gibi programlar kullanan biri için Mac olur mu? İdecad gibi programlar Mac de çalışmıyor fakat yan ürün olarak Windows kurup IDE için Windows'a geçebiliyosun dedi bazı arkadaşlar ve kesinlikle Mac almalısın dediler. Fakat Mac de çalışmayacak programlarım için neden Mac alayım ki? Bu kadar mı hızlı ve kullanışlı Mac. Bir de bu M1 işlemci M2 işlemci falan ne oluyor tam olarak hiç bilmiyorum. Normal laptoplar da Intel'in i7'si hatta i5'i bile benim işimi çok rahat görüyordu. Sadece bazen AutoCAD'i, yanında idecadi açıp analiz yaparken kasabiliyor bilgisayar. Bazen de render alıyoruz kasabiliyor falan.
Bir diğer sorum Mac almayacaksam ne alabilirim? Beni uzun süre idare edebilecek, gerek iş için gerekse de bazen kafa dağıtmalık oyun oynatacak, şarjı biraz iyi gidecek, öyle zırt pırt arıza vermeyecek bir PC için ne alabilirim? Hangi markalar iyidir? HP Casper gibi markalardan uzak duruyorum genel olarak. MSI ve Monster iyi diyenler var ama Monster'a söven de çok uzak durun diyen de çok.
Mac al geç, uygulama desteklemese yazılımcılar neden kullansın?ıphone kullanmıyorum şimdilik kullanma niyetim de yok. monster ı öven de söven de çok nedense. ama derdim gaming laptop değil aslında. ama almışken kaliteli bir şey olsun diyince direk gaming laptoplara yönlendiriyorlar.
İdecad Mac de çalışmıyor. 64 Bit Windows kurma şansınız da yok yeni MacBook Air'lara. Taşınabilir tabletlere kurulan Windows türünü kurabiliyorsun, ancak onları hiç kullanmadım (ayrıca Bootcamp desteğide kalktı bildiğim kadarıyla parallels ile Windows kuruluyor ve performans oldukça düşüyor)
Yani demek istediğim Snapdragon gibi işlemcilere kurabildiğin Windows kuruluyor yani mobilinde mobili. Bu Windows'larda idecad AutoCAD gibi programlar nasıl çalışıyor bilmiyorum, muhtemelen AutoCAD iyi çalışıyordur ama idecad sta4CAD SAP2000 etabs csi vb çalışacağını düşünmüyorum ki MacOS'larda da çalışmıyorlar. Ama öğrencilik için kullanacağın için çok da önemli olmayabilir sonuçta maksimum çalışacağın 20 kolon + 4 kat basit projeler.
Şu şekilde anlatayım Windows'u sadece Virtual machine olarak kurabiliyorsun. Yani macOS sistemine giriş yapıyorsun bir program kurar gibi Windows'u kuruyorsun. İşlemcinin 4 çekirdeğini RAM'inin 8 GB'ını o programa atıyorsun ve o programa girince Windows çalışıyor, Windows ona verdiğin kısıtlı kaynaklarla sana ne kadar sağlıklı SAP2000 çalıştırır şüpheli. Alacağın Mac de 24-32 GB RAM olur o ayrı. Ne kadar çok RAM kadar stabil sistem.
Sonuçta unutmaman gereken şu 8 GB RAM'i Windows'a verdiğin zaman otomatik olarak Mac de 8 GB RAM kaybediyorsun ana sistemin 8 GB RAM ile çalışacak bundan dolayı performans kaybı alacaksın, 8 GB RAM ile Windows ne kadar stabil çalışır da SAP2000 çalıştırır bilemem. Bu yöntemi kullanacaksan bile 24-32 GB RAM öneririm. Aynı durum SSD içinde geçerli Windows ikinci bir işletim sistemi SSD de oldukça yer kaplayacak.
Mac güzel mi dersen evet harika ancak inşaat mühendisi olarak çift bilgisayar kullanıyorum.
Mac al geç, uygulama desteklemese yazılımcılar neden kullansın?
Cevabınız için teşekkür ederim hocam. Bu arada öğrenci değilim ben de mühendisimbenim halihazırda iki bilgisayarım var zaten. Biri sabit iş için biri de laptop yanımda gezdiriyorum. Ama yanımda gezdirdiğim ile hem proje çözüyorum hem de şahsi işler de kullanıyorum hali ile çok kullanışlı olmuyor. Mac daha zarif ve hızlı olduğundan düşünmüştüm ama maalesef işler de kullanamadığımdan vazgeçtim zaten. Bana hem projeler de hem de şahsi işlerimde kullanabileceğim. Çok kaba saba olmayacak ama donanım olarak güçlü olacak. Beni uzun yıllar idare edecek beni üzmeyecek bir bilgisayar alayım dedim ama araştırmalarım sonucunda kafam çok karıştı. Malum bir grup MSI al çok iyi diyor ama bazıları çok kötü bulaşma diyor. HP i öven çok ama şu an elimde HP bir laptop var ve zaten o yüzden bilgisayar alıyorum. ASUS'u öven de çok ama aynı zamanda sakın bulaşma ASUS pişmanlıktır diyen de çok. Monster ömür boyu garanti veriyor ama sakın ha sakın diyor insanlar. Kısacası PC bataklık gibi araştırdıkça içinden çıkılmaz bir hal aldı.
Hocam yazılım ayrı bir branş. Onlar için telefon la da yazabiliyorlar. Program yükleme gibi bir dertleri çok yok. Ama inşaat mühendisiyim ve bizim programlar Mac bilgisayarlara yüklenmiyor maalesef.