Rosetta Intel tabanlı Mac'ler için geliştirilmiş uygulamalarının m1'de yani ARM tabanlı işlemcilerde çalışmasını sağlayan ara katman. Normalde m1'de Intel Mac'ler için geliştirilen uygulamaları bile kullanamayız çünkü işlemcilerin komut setleri farklı. Bunların uygulama geliştiriciler tarafından yeniden derlenip yüklenmesi gerekiyor. Bu derleme işlemini Apple yapamaz çünkü uygulama kaynak kodları uygulama geliştiricilerin elinde. Bu nedenle birçok uygulamanın resmi Apple silicon yani M1 destekli versionu çıksa da hala M1 destekli olmayanlar var. Discord örneğin stable olarak yok, canary olarak yani deneysel sürüme yakında geldi.
Intel Mac'lerde Windows çok çok daha iyi çalışıyor çünkü neredeyse tüm Windows uygulamaları Intel/x86 tabanlı. Windows ARM sürümünde hiçbir neredeyse hiçbir Windows uygulaması çalışmıyor çünkü uygulama geliştiricileri ARM için derleyip dağıtmıyorlar uygulamaları ve Windows ARM'de rosetta gibi otomatik çeviren bir ara katman yok. Rosetta işini çok çok iyi yapan bir yazılım Windows'a muadili gelmesi çok zor gibi duruyor.
Rosetta ile çalışan uygulamaların SSD'ye zarar vereceğini ilk defa duydum. Aşırı RAM kullanıyor, Swap'a falan mı düşüyor. Böyle bir şeye denk gelmedim ama 16 GB'lık model kullanıyorum.