Rehber macOS Big Sur & Windows 10 Dual boot

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
big_sur.jpeg


Kendi sistemim için sıfırdan macOS Bıg Sur ve Windows 10 dual boot işlemlerine adım adım değineceğiz. Kurulum aşamasında hatalar/çözümleri ile tek tek bahsedeceğim ve dev bir rehber olacak.
Başlamadan önce özellikle BIOS güncellemesini kontrol etmenizi öneririm. Güncel olmayan BIOS'lar özellikle laptop sistemlerde sorun yaratabiliyor. BIOS güncel olup olmadığını veya güncellemeyi bilmiyorsanız yeni konu açıp beni etiketleyebilirsiniz.
Sistem;
  • Intel Core i3 7020U​
  • 8 GB RAM​
  • 500 GB HDD​

Kurulum öncesi BIOS'ta UEFI devrede olduğuna ve Legacy, CMS disable olduğuna özellikle dikkat edin. Legacy devri kapanalı çok oldu.
Öncelikle adım adım yaşadığım problemleri ve çözümü burada paylaşacağım ki değerli kullanıcılarımıza rehber niteliğinde olsun.
Kurulum imajını Sosyal'den indirip boot ettim uygun config dosyası ile.
Başlıca karşılaştığın hatalar;
  • Disk hatası verdi > SATA kext ile sorun aşıldı.
  • Alakasız bir kaç hata verdi > Gereksiz kext dosyaları silindi
  • Ekran kartı sorunu verdi > [Rehber] OpenCore Intel Ekran Kartı Tanıtmak
  • Yasak işareti geldi > Farklı SMBIOS'lar ile giderildi.
Bu aşamadan sonra denemenin anlamsız olduğuna karar verdim ve kendim sıfırdan EFI oluşturdum. EFI dosyasını aşağıda paylaşacağım. EFI dosyası oluşturduktan sonra kuruluma geçebildim sorunsuzca. Ben sadelikten yana olduğum için EFI çok sadeydi açıkcası. Ben kurulum sonrası ekleme yapılması taraftarıyım.
Bazı sistemlerde boot sorunu olabiliyor. Size önerilirse OpenCore güncellemesi yapıp tekrar deneyin. Ama rastgele denemenizi önermem. Tam olarak hala oturduğunu düşünmüyorum. Bazı sistemlerde günel OpenCore sürümleri sorun yaratabiliyor.

1.jpg

Boot ettikten sonra bu ekran sizi karşılacayak. Diskiniz 2-3 parça olabilir. Sadece macOS kuracağınız alanı APFS olarak biçimlendirebilirsiniz fakat ben tüm diski APFS olarak biçimlendirmenizi öneririm.
Sonrasında kuruluma geçip, sorunsuz kurulumu gerçekleştirdim. Kurulum sonrası ikinci aşamada 5-6 defa sistem sistem reset attı. 10 dakika kala, veya diğer aşamalarda çok sayıda reset attı. Reset atma sebebi hatalar değildi. Siz yinede reset atma sorunu ile karşılaşırsanız konunuzda mutlaka belirtin.
Sonrasında masaüstüne ulaştım. Kurulum sonrası sistem çok fazla ağırdı. HDD macOS için önermiyorum fakat şartlar nedeni ile HDD ile kullanıyorum😀
Kurulum sonrası 2 defa sistemi yeniden başlatma gereği duydum, bunun sebebi masaüstünün gelmemesiydi. Bu sorunlar OpenCore ile ilgili. Daha sonraski sürümlerde biraz daha stabil olacaktır diye düşünüyorum.
HDD ile bu kadar alakası olmadığını düşünüyordum ve haklı çıktım. Etkinlik monitörü kısmında anormal bir durum yoktu. Sonrasında ekran kartını tanıttım.
Son olarak bu adımları uygulayın OpenCore USB olmadan Boot etmek

Sırada Windows kurulumu vardı;
  • Öncelikle disk izlencelerine girip Windows kuracağınız alan kadar bölümleme yapmanız gerekiyor.
  • Sonrasında Windows 10 ISO dosyasını Rufus ile UEFI-GPT olarak şekilde yazdırın.
  • Sonrasın USB ile Windows'u boot edin.
  • MacOS üzerinden ayırdığınız alanı kurulum aşamasında silip, baştan oluştuduktan sonra biçimlendirip kuruluma geçin.
Son olarak boot menu kısmından istediğiniz işletim sistemini seçip devam edebilirsiniz.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı