Mahremiyetimi nasıl maksimum düzeye çıkartırım?

Kullandığın işletim sistemine kadar biliniyor sen neyin kafasındasın.
En azından kötü niyetli şahısların eline geçmesini veya orta düzey devlet izlenmesini engellemek istiyorum. Zaten federallerden kaçış yok, bunun ben de farkındayım. Yazarken fazla paranoyak kaçmış olabilirim ancak ben sadece gerçek hayatta uygulanabilecek, daha pragmatik önlemlerden bahsediyorum. Yoksa Richard Stallman gibi Javascript içeren sitelere katiyen girmemek gibi önlemler zaten fazla abes.
Zaten ben aktif olarak sosyal medyayı fazla kullanan birisi değilim ve şimdiye kadar(küçüklüğümdeki birkaç fotoğraf hariç) internete fazla da bilgimi ifşa etmiş birisi değilim. O konuda 2-0 önde başladım diyebilirim.
Ben ne okudum az önce? Kimin sizi izlediğini anlamadım. Biraz daha açıklar mısın?
Spesifik birisi izlemiyor zaten. Öyle bir risk söz konusu değil. Sadece çeşitli siyasi düşüncelerimden ya da izlediğim videolardan/okuduğum yazılardan ötürü profillenmek ve bu profile göre de bir yaptırıma girmek istemiyorum. Mesela "Halkı kin ve düşmanlığa iten" şeyleri okuduğum için Aras Kargo gelmesin. Ya da Efe Aydal(Muhalif bağlamda popüler bir figür olduğu için örnek verdim) izlediğim ve onun videolarına yorum yaptığım için "memurluğum yanmasın".

Son düzenleme:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu videoyu izlemeni tavsiye ederim.

Evet biliyorum tehdit modelime gereksiz hatta daha göze batmasına sebep olan önlemler alıyorum ancak biraz da işin "Acaba yapabilir miyiz?"ini görmek için zorluyorum kendimi. Sadece paronayakça her şeyi gizlemenin de ötesinde teknik bilgi olarak da çok meraklı olduğum için deniyorum.
Nasıl ki siz telefonunuza Ubuntu Touch yükleme isteği duyduysanız ben de benzer bir istekle dediğim şeyleri başarmak istiyorum.

Son düzenleme:
Yapabilirsin.
Yani yapmanın en kolay yolu interneti kesmek veya whonix ile sadece onion adreslerine girip hesap ile giriş yapmamak .

Mahremiyet istiyorsan teknolojiden tamamen soyutlanman gerek.
İnternete bağlandığın sürece birileri her türlü verilerini alacak. Günümüzde önemli olan verilerinin gidip gitmediği değil, giden verilerinin ne kadar anonim/genel olduğu ve kimlere gittiği. Tamamen engelleyemezsin ama kimlere gidip gitmeyeceğini kolaylıkla ayarlayabilirsin, gitmesini istemediğin verilerin kimliğini değiştirebilirsin ve anonimite kazanabilirsin.

Vpn? Tor?

Üst cevapta kısa ve öz şekilde açıklamış arkadaş. Tamamen anonim olmak biraz zor ancak imkansız değil. Biraz uğraştırır sonrası ise, öğrendikçe alışır insan.
Mesela WhatsApp kullanıyorsun. Dolayısıyla numara veriyorsun, gerçi çoğu uygulama için öyle. Ancak hangi uygulamanın hangi verileri ne amaçla kullandığı ya da kullanmadığı önemli bu noktada.

Microg demişsin. Custom ROM'a microg kurmak sorun yapmaz, Google'a bir uç açar sadece.

Uygulama yazmak uzun geldiği için "App" diyeceğim.

App'leri "izole" kullanmak istiyorsun.
Bunun için magisk>lsposed>virtual xposed kurman gerekiyor. App'ten çıkış yapınca verilerin RAM gibi silinecek.

Bir benzeri, "shelter". F-droid üzerinden indireceğin bu App, sana iş profilini ekstra olarak kontrol imkanı sunuyor.

Custom ROM demek, çoğunda, App'lerin Wi-Fi ve mobil veri izinlerini istediğin zaman açıp kapatabilmeni sağlar. Istersen sadece Wi-Fi'ya da mobil veride çalışsın gibi.

Şu tarayıcıda rastgele bir sistem veren şeyi... Hmm adını getiremedim. Parmak izi dediğimiz olay işte.

Onu da "decentraleyes" ile sağlıyorsun. Eklenti olarak bu var.

Cihaz için ise "Android faker" App'i var.
Banka vs için "iş profili" açıp shelter ile kullanabilirsin. Ben bankacılık işlerini kullanmadığım için detay veremiyorum şu an ama üstte yazdığım sanal alan ile muhtemelen yapabilirsin. Ya da hiç uğraşma sadece banka applerini çalıştıran bir cihaz al onda kullan geç. Rootlu cihazda "sanal/izole alan" vs işlerine girme.

Anonim olmakla güvenli olmak ayrı şeyler. %100 yapılamaz belki ama %99 yapılabilir. Anlatabildim mi?

Yani bunları öğrenmek, uygulamak için de illa biri/lerinin seni izlemesi gerekmiyor.

Diyorlar ki "X izlese ne olacak Z izlese ne olacak? Sen bürokrat mısın, devlet bilmem nesi misin?" vs vs.
bu vb diyenlere takılma oku ve gülüp geç.

Benim de uzun oldu ama konu aslında detaylı bir o kadar basit.

PC için sistem olarak elbette Whonix/Tails deriz ancak bu ikisi dahi kendi aralarında özellik açısından ayrılırlar. Dolayısıyla bu tip sistemler, ne istediğine ve neyi ne derece isteyip aradığına bağlıdır.

(Oto düzeltme sağolsun düzgün yazdıklarımı bile bozmuş. Dolayısıyla uğraşamayacağım yoruldum..)

Çok teşekkür ederim, dediklerinizin çoğunu kendim uygulamaya başlamıştım bile. Ve dediğiniz gibi, saf anonimlik imkansız ama en azından "Script kiddie"ler ya da yerel polis departmanı(FBI değil, yerel memurluk) hakkımda bilgi edinmek istediği zaman her şeyimi öğrenemesin yeter. Ötesi imkansız, Sam Amca'nın elini uzatmadığı yer yok. Ve 7/24 anonim kalmak da zaten daha fazla şüphe çeker. Mesela bir işe girecekken hakkımda hiçbir şey bulamayan işveren şüphelenir ve beni işe almaz. Onun yerine birkaç fotoğraflı Instagram hesabımı görürse ve sadece benim özellikle koyduğum bilgileri görürse hem gizli kalmasını istediğim detayları(mesela siyasi görüşümü ya da dini inancımı) göremez hem de göze batmamış olurum.
Bir de Custom ROM sağ olsun telefonumun batarya ömrü katlandı resmen. Tabii sürekli telemetrilerle uğraşmak zorunda kalmayınca biraz rahatladı. Boşta neredeyse hiç harcamazken kullanırken de eskisine göre daha az harcıyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…