Makine mühendisliği için bölüm önerisi

Şimdi aklıma gelen birşeyi söyliyim.Üniversitenin bence en önemli olanağıda sağladığı network gerek faaliyet gösterdiğin klüpler olsun gerek projeler olsun belli şirketlerle bi network oluşturmanı sağlar.Bahsettiğin elemanın yaptığıda gayet mantıklı ama,kendini bi alanda geliştirmek.
Bilmediğim için soruyorum kusura bakmayın Kuzenimin çalıştığı fabrikada makine mühendisi var adam lise terk işe girip işi öğreniyor sonra 2 yıllık makine mühendisliği için dandirik universite tutturuyor kazanıyor ve bitiriyor maaşıda 40 bin civarı sizin ve onun arasındaki fark ne?

Bilmediğim için soruyorum kusura bakmayın kuzenimin çalıştığı fabrikada makine mühendisi var adam lise terk işe girip işi öğreniyor sonra 2 yıllık makine mühendisliği için dandik universite tutturuyor kazanıyor ve bitiriyor maaşıda 40 bin civarı sizin ve onun arasındaki fark ne?

2 yıllık makine bölümü mezunu ise kendisi tekniker oluyor. Aldığı ücret doğruysa eğer çok iyi seviyedeymiş. Teknikerler mühendislere göre fiziki zor işlerle daha fazla muhatap olduğu için, maaşı mühendislere göre daha fazla olabiliyor. Demek ki kendisi de fazla arzın sağlanamadığı bir alanda kendisini geliştirmiş ve aranan kişilerden olmuş diyebiliriz. Toplam tecrübesine de bağlı aldığı maaş.
Kendim yeni mezun elektrik-elektronik mühendisiyim çevremde birçok makine mühendisi abilerim ve arkadaşlarım var. Tecrübeleri ortalama 3 yıl olanlar 15 kdan 25 k skalasına kadar maaş almakta. Bu sayılar çalışılan şehirle alakalı. Fazla maaş alanın düşük maaş alandan mesleki bilgi üstünlüğü yok. Genel olarak yaptıkları işler argede mekanik tasarım ve fabrikalarda bakım onarım işleri.
Tekniker ile kıyaslamama gelecek olursam, argedeki mekanik tasarım mühendisi oluşturulacak sistemi tasarlar ihtiyaçları belirler ve üretime sokulmasını sağlar. Geriye kalan üretim aşaması ve fiziki işlerin çoğu teknikerlere ve ustalara kalır diyebiliriz. Bakım onarım işlerin de ise fabrikadaki teknikerlerin, ustaların başı olur makine mühendisi. Orada da işleri genel olarak teknikerler yapar diyebiliriz. Mühendisler belgeleme, taahhüt, malzeme tedariği ve iş akış planlamaları üzerine görev icraa eder.
Kendimce, çevremdekilerden ve fikirlerimden yola çıkarak kısa bir şekilde açıklamaya çalıştım. Yanlışım veya eksiğim varsa düzeltiniz.

2 yıllık makine bölümü mezunu ise kendisi tekniker oluyor. Aldığı ücret doğruysa eğer çok iyi seviyedeymiş. Teknikerler mühendislere göre fiziki zor işlerle daha fazla muhatap olduğu için, maaşı mühendislere göre daha fazla olabiliyor. Demek ki kendisi de fazla arzın sağlanamadığı bir alanda kendisini geliştirmiş ve aranan kişilerden olmuş diyebiliriz. Toplam tecrübesine de bağlı aldığı maaş.
Kendim yeni mezun elektrik-elektronik mühendisiyim çevremde birçok makine mühendisi abilerim ve arkadaşlarım var. Tecrübeleri ortalama 3 yıl olanlar 15 kdan 25 k skalasına kadar maaş almakta. Bu sayılar çalışılan şehirle alakalı. Fazla maaş alanın düşük maaş alandan mesleki bilgi üstünlüğü yok. Genel olarak yaptıkları işler argede mekanik tasarım ve fabrikalarda bakım onarım işleri.
Tekniker ile kıyaslamama gelecek olursam, argedeki mekanik tasarım mühendisi oluşturulacak sistemi tasarlar ihtiyaçları belirler ve üretime sokulmasını sağlar. Geriye kalan üretim aşaması ve fiziki işlerin çoğu teknikerlere ve ustalara kalır diyebiliriz. Bakım onarım işlerin de ise fabrikadaki teknikerlerin, ustaların başı olur makine mühendisi. Orada da işleri genel olarak teknikerler yapar diyebiliriz. Mühendisler belgeleme, taahhüt, malzeme tedariği ve iş akış planlamaları üzerine görev icraa eder.
Kendimce, çevremdekilerden ve fikirlerimden yola çıkarak kısa bir şekilde açıklamaya çalıştım. Yanlışım veya eksiğim varsa düzeltiniz.
Katılıyorum

ITÜ Makina öğrencisi olarak sıralamanın gelebileceğini düşünüyorum. Ancak şunun da bilincinde olmalısın: ITU Makina cidden zor bir bölüm. Öyle ki ITÜ içerisinde bile adı çıkmıştır. Sormak istediğin detaylar varsa yardımcı olabilirim.

ITÜ Makina öğrencisi olarak sıralamanın gelebileceğini düşünüyorum. Ancak şunun da bilincinde olmalısın: ITU Makina cidden zor bir bölüm. Öyle ki ITÜ içerisinde bile adı çıkmıştır. Sormak istediğin detaylar varsa yardımcı olabilirim.
Birkaç şey sorucam
1-İTÜ içi yatay geçiş şeyini duydum.Mesela Endüstri için 5 kontenjan tarzı bişey demişlerdi bu kontenjan her sene açılıyor mu?
2-Bundan da tam emin değilim ama sanırım 1 ve 3. Sınıfların sonunda zorunlu staj varmış.Bu stajları yurtdışında yapma imkanımız oluyo mu,oluyorsa cep harçlığı tarzı bişey veriliyo mu?Çünkü gelirsem yurtdışını deneyimlemek istiyorum
3-Bu daha çok meraktan.Hangi lise mezunusun?

@Enesahmet5516 ITÜ içi yatay geçiş kontenjanları oluyor. Bu doğru. Ancak bu yatay geçişin makineden yapılması pek de kolay değil. Diğer bölümlerde havuz dersi olan dersler bizde yer yer ütopik sayılabilecek zorluklarda makinecilere özel olarak açılmakta.
Zorunlu staj hususunda bir kısıtlama yok. Staj yapmadan önce fakültenin istediği evrakları teslim etmen yeterli. Bu konuda staj yönetmeliği ve üst dönemlerinde olan tecrübeli kimseler (illaki tanışırsın, bizim bölümde üst dönem tanımak büyük nimet) sana yol gösterirler. Yurtdışı staj olayını duydum ama henüz yapanı görmedim. Ancak TR şartlarında çok iyi yerlerdeki çok iyi stajlara kolayca kabul alabiliyoruz.
Lise olarak memleketimde bir fen lisesinden mezunum.

Bizim bölümün en iyi yanı "Gümüşlüler" ya da "Makinacılar" olarak birbirimizi tutarız. Olağanüstü bir durum yoksa çoğu ögrenci bilgi ve tecrübesini paylaşma konusunda istekli. Buna karşılık okul derslerinin süper yoğun olmasindan dolayı insanlar çoğu zamanla ağır işkolik oluyor. Ya da ağır işkoliklere dönüşüyorlar. En azından içeride olan birisi olarak fikrim böyle.

YKS 2023 say sıralamam 12.606 geldi. Kafamda şu ana kadar hep İTÜ vardı fakat İTÜ geçen sene 13032 ile kapamış ve bu senede muhtemelen ileri atacak. Eğer İTÜ'ye gidemezsem aklıma başka seçenek gelmiyor. Türk alman var fakat onun ulaşımı ve konumu bir İTÜ değil. Sizce ne yapmalıyım?
İTÜ makine kontenjanı bu sene 200den 180e düştü ayrıca mühendislikteki yükselişi de hesaba katarsak umut kırmak gibi olmasın ama okul 1.liği kontenjanın yoksa ben gelmesi imkansız olarak bakıyorum. Bölüm olarak makine mühendisliğinde eminseniz Ytü makine varken türk alman makineyi düşünmeyin 50 kontenjanı olduğu için son giren sıralaması daha iyi. Fakat ytü gerek kampüs gerek ulaşım gerek üniversite-bölüm olarak daha iyi. Sonuç olarak itü olmazsa ytü makine gayet yazılabilir. Bölüm kesin makine olmasa da olur diyorsanız itü'deki başka mühendislikleri veya ytü endüstri vs vs düşünebilirsiniz.

@Enesahmet5516 ITÜ içi yatay geçiş kontenjanları oluyor. Bu doğru. Ancak bu yatay geçişin makineden yapılması pek de kolay değil. Diğer bölümlerde havuz dersi olan dersler bizde yer yer ütopik sayılabilecek zorluklarda makinecilere özel olarak açılmakta.
Zorunlu staj hususunda bir kısıtlama yok. Staj yapmadan önce fakültenin istediği evrakları teslim etmen yeterli. Bu konuda staj yönetmeliği ve üst dönemlerinde olan tecrübeli kimseler (illaki tanışırsın, bizim bölümde üst dönem tanımak büyük nimet) sana yol gösterirler. Yurtdışı staj olayını duydum ama henüz yapanı görmedim. Ancak TR şartlarında çok iyi yerlerdeki çok iyi stajlara kolayca kabul alabiliyoruz.
Lise olarak memleketimde bir fen lisesinden mezunum.

Bizim bölümün en iyi yanı "Gümüşlüler" ya da "Makinacılar" olarak birbirimizi tutarız. Olağanüstü bir durum yoksa çoğu ögrenci bilgi ve tecrübesini paylaşma konusunda istekli. Buna karşılık okul derslerinin süper yoğun olmasindan dolayı insanlar çoğu zamanla ağır işkolik oluyor. Ya da ağır işkoliklere dönüşüyorlar. En azından içeride olan birisi olarak fikrim böyle.

Hocam ben de İTÜ makine düşünüyorum tavsiye eder misin? Daha sosyal mühendislikler istiyordum normalde ama tutmadı, fizik seviyorum diye makine düşündüm ben de. Yeni mezunlar, yurtdışı vs hakkında bilgin var mı?

Hocam ben de İTÜ makine düşünüyorum tavsiye eder misin? Daha sosyal mühendislikler istiyordum normalde ama tutmadı, fizik seviyorum diye makine düşündüm ben de. Yeni mezunlar, yurt dışı vs hakkında bilgin var mı?

Kanka İTÜ makine için yazabileceğin en iyi yerlerden biri. Gerek konumu olsun gerek kampüsü olsun gerekde yurt dışı imkanları olsun gayet güzel bir üniversite. Her ne kadar mühendislikte kendini geliştirmekte önemli olsa da İTÜ'lü adam İTÜ lüyü tutar. Staj yapicagin yerler bile gayet iyi yerler olur muhtemelen

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı