Makine mühendisliği için laptop şart mı?

Kaan1041

Kilopat
Yer
Opeth
Daha fazla  
Kendi evimde, kendi şehrimde üniversite okuyorum. Okuduğum bölüm makine mühendisliği ve bilgisayarım bozuldu bozulacak, 6 yılı geçti eskidi yani yeni bir bilgisayar alacağım. Fakat laptop mı alsam, yoksa masaüstü mü kararsız kaldım.

Şu anda halihazırda masaüstü kullanıyorum ve lise boyunca hiç götürmedim okula. Ancak üniversitede ödevlerde, projelerde vb. laptop kesin şart abi, almak zorundasın, ödevi nasıl sunacaksın diyenler oldu ama öte yandan da üniversitenin sana laptop şartı koşma gibi bir hakkı yok, kimsenin bilgisayar alma zorunluluğu yok, bilgisayar şart olan derslerde bilgisayar laboratuvarlarında ders görüyorsun dolayısıyla üniversiteye bilgisayarını taşımana gerek kalmaz masaüstü al diyenler var.

Ben de çok arada kaldım ve hocalara da soramıyorum çünkü neredeyse her sene farklı ders ve farklı hoca giriyor. Yani bu seneki hoca ihtiyacın olmaz dese de seneye girecek olan hocaya sorma şansım yok.
Yani bu bölümde ödevler vb. şeyler için kesinlikle o laptopı üniversiteye götürmek zorundasın o yüzden laptop al mı dersiniz, yoksa zaten kendi evinde okuyorsun ve üniversiteye laptop götürmene hiç gerek yok, bir USB bellek fazlasıyla işini görür mü dersiniz?

Merhaba. Ben de bir mak. müh.'siyim, sevgili Kaan; bence insanın elinin altında hem iyi bir laptop hem masaüstü PC'si mutlaka bulunabilmeli, çünkü ikisinin de birbirine göre ayrı avantaj veya dezavantajları bulunuyor. Bir android telefonu elinde bulunmayan hemen yok gibi, tablet başka bir tercih olabilir, örneğin benim tabletim yok, adroidin ekranı zaten çok fazla geniş.

Elinizdeki masaüstü PC 6 yıllık olarak çok eski değil, uygun parça takviyesiyle (anakartı çok uygunsa) size 6 yıl kadar daha hizmet verebilir, onu hiç gözden çıkarmayın bence. 2013'de gigabyte anakartı üzerine topladığım masaüstünün anakartı bu yıl içinde bozuldu, muadiliyle değiştirdim, win 10 için 8 GB RAM ve 240 GB SSD takviyesi yaptım, win 11 kullanımı için de için işlemci değişimiyle uzun seneler bu masaüstünü kullanmak için yine uzun bir şansım var, örneğin. Masaüstünüzden hiç vazgeçmeden bence bir laptop satın alın, masaüstüne gerekli takviyeleri gerektikçe yaparsınız, benim gibi. Laptopu iyi bir marka (lenovo gibi) seçin, mühendislik çalışmalarına RAM'i çok uygun olsun, auto cad müh.lik programının son sürümü 16 GB RAM kapasitesini gerektiriyor sanırım, alacağınız laptop örneğin solid works' ü veya diğer müh.lik programlarına da bunları sıklıkla kullanacaksanız çok uygun olabilmeli, sıradan ve genel kullanımlı, sadece bir oyun PC'si de olmamalı, kendi düşünceme göre. Kolay gelsin.

Merhaba. Ben de bir mak. müh.'siyim, sevgili Kaan; bence insanın elinin altında hem iyi bir laptop hem masaüstü PC'si mutlaka bulunabilmeli, çünkü ikisinin de birbirine göre ayrı avantaj veya dezavantajları bulunuyor. Bir android telefonu elinde bulunmayan hemen yok gibi, tablet başka bir tercih olabilir, örneğin benim tabletim yok, adroidin ekranı zaten çok fazla geniş.

Elinizdeki masaüstü PC 6 yıllık olarak çok eski değil, uygun parça takviyesiyle (anakartı çok uygunsa) size 6 yıl kadar daha hizmet verebilir, onu hiç gözden çıkarmayın bence. 2013'de gigabyte anakartı üzerine topladığım masaüstünün anakartı bu yıl içinde bozuldu, muadiliyle değiştirdim, win 10 için 8 GB RAM ve 240 GB SSD takviyesi yaptım, win 11 kullanımı için de için işlemci değişimiyle uzun seneler bu masaüstünü kullanmak için yine uzun bir şansım var, örneğin. Masaüstünüzden hiç vazgeçmeden bence bir laptop satın alın, masaüstüne gerekli takviyeleri gerektikçe yaparsınız, benim gibi. Laptopu iyi bir marka (lenovo gibi) seçin, mühendislik çalışmalarına RAM'i çok uygun olsun, auto cad müh.lik programının son sürümü 16 GB RAM kapasitesini gerektiriyor sanırım, alacağınız laptop örneğin solid works' ü veya diğer müh.lik programlarına da bunları sıklıkla kullanacaksanız çok uygun olabilmeli, sıradan ve genel kullanımlı, sadece bir oyun PC'si de olmamalı, kendi düşünceme göre. Kolay gelsin.

Cevabınız ve önerileriniz için teşekkür ederim fakat şu anki bilgisayarımın anakartının chipseti bayağı eskidi ve AMD FX serisi işlemcilerle uyumlu ki bu işlemciyi şu an yükseltme şansım sadece ikinci elde ve şu an alınabilecek düşük seviye bir ryzen'dan daha güçlü olamayacak, ekran kartı bozulduğu için 2 yıldır ekran kartsız kullanıyorum - idareten HD 3650 takılı ve sürekli mavi ekran veriyor işlerim yarıda kalıyor bir günde yaklaşık 10-15 kere mavi ekran yiyorum- ve performansı inanılmaz düştü özellikle son 1 senedir. Yani bu bilgisayarı para harcayarak yükseltmemin tek şansı yeni bir işlemci almak ve onun için de anakart ve RAM değiştirmem gerek, dolayısıyla bir de ekran kartı almam kısaca sıfırdan toplamam gerek. Sıkıntı bütçede patlak veriyor çünkü hem okula götürüp sunup yapacak bir laptop hem de orta güçte bir masaüstü alacak kadar param yok, her ikisi için de tek bilgisayar kullanmak zorundayım, bu yüzden tek atış hakkım var ve iyi kullanıp pişman olmamak istiyorum. Şu an aynı fiyata laptop alabiliyorum, avantajları ve dezavantajları mevcut, hayli sıcak bir şehirde yaşıyorum ve zaten ısınma sorunu yaşanan laptoplar iyice sorun hale gelecek, rutin temizliğini kendim yapamam, performans kaybı cabası. Fakat taşıma kolaylığına sahip ve üniversiteye götürmem gerekir diye cazip geliyor fakat öte yandan da APU'lu bir sistem alıp kart stokları düzelmeye yüz gösterdiğinde makul bir fiyata ekran kartı alıp takviye ederek uzun yıllar kullanmak istiyorum; ama bu sefer de ödev istenme gibi bir durumda kasayı sırtlayıp amfiye kurma gibi bir şansım yok. Bu yüzden kararsız kaldım. Bölümde benden istenen bir ödevi ya da sunumu/projeyi bir USB bellek aracılığıyla götüremez miyim ? Demek istediğim aslında bu ödevler ve programlar arasında USB bellek ile taşınıp sunulamayacak tarzda bir program var mı? Yoksa kendi evimde masaüstü almak daha avantajlı olacak.

Ödevler ve programlar arasında USB bellek ile taşınıp sunulamayacak tarzda bir program var mı? Karşılıklı 2 PC'de ayni programlar yüklüyse ben yok diye de biliyorum. Bu koşullarda laptop size biraz daha lüks, masaüstü olarak evde sabit PC kullanmanız daha iyi seçim görünüyor, sizin düşünüp karar verebildiğiniz gibi. Kolay gelsin.

Laptoplar eskisi gibi değil gayet güçlü ve uzun ömürlü cihazlar artık. Bu nedenle özellikle mesleğine hazırlanma sürecinde daha aktif kullanman açısından laptop öneririm. Üniversite sunumları olsun grup ödevleri olsun her an her yerde kullanabilme imkanın olacaktır. Ancak işlerimi evde yaparım sunum haricinde dışarı çıkarmaya ihtiyacım olmaz diyorsan iyi bir kasa toplayıp ikinci el bir Windows tabletle her işini görecek bir setup sahibi olabilirsin bence.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı