Linux konusunda bir standardizasyon zaten mevcut, kuracaginiz bir distro temelde genellikle Debian'ya da Arch Linux uzerine kurulu oluyor. Her ne kadar bugün cogu isimi Windows uzerinde hallediyor olsam da Linux bilgisinin avantajlari var ve gerektikce kullanıyorum. Windows'ta WSL(Windows Shell'in linux) diye bir teknoloji kullanabiliyorsunuz ve onun uzerinden bazen Windows uzerinden halletmenin uzun surecegi isleri veya ugrastiginiza degmeyecek isleri WSL uzerinden halledebilirsiniz.
1.5 ay sonra ODTÜ bilgisayar muhendisliginden mezun olacagim ve benim de ilgi alanim daha cok makine ogrenmesi. Ayrica 2.5 ay kadar sonra da AI uzerine yuksek lisans icin yurt dışına gidecegim. Laptop uzerine tavsiyemi okurken benim durumumu goz onunde bulundurmaniz acisindan belirttim.
Makine ogrenmesi isleriniz icin genel olarak Google colab kullanabilirsiniz, yanlış bilmiyorsam 12 GB'ya da 16 GB VRAM olan bir ekran kartinda size session aciyor. Bu lisans seviyesinde veya kendi kendinize yapacaginiz projeler icin oldukca yeterli aslinda. Ama yetmedigi durumda veya performansinin artmasini istediginiz durumlarda kendi bilgisayarinizin donanimina erismesi icin izin verirseniz 'hardware acceleration' aktiflestirebilirsiniz. Goruntu islemede en onemli şey VRAM boyutu, 'batch size' belirlemeniz buna bagli. Buna ek olarak yuksek hizli RAM bellek iletisimi de halihazırda 'cache'de bulunan veriyi isleme ve geri yazma hizi konusunda da avantaj saglayacaktir.
Yuksek lisansa giderken ben de laptop yenilemek istedim ve 2 hafta kadar once yeni bir laptop aldim. RTX 4060 ekran karti ve Ryzen 7840HS islemci var ve benim hemen hemen butun is ve ders amacli islerimi karsilayacaktir. Bu laptopu almadan once MacBook Air 15" modeline bakiyordum ama Mac cihazlarin su anda fiyatini hakettigini dusunmuyorum 1 ayda 10k civari fiyati artti benim takip ettigim bir modelin. Ben MacBook alirken daha cok tasinabilirlik fikri aklimdaydi ama hem paraya degmeyecegini hem de bazi konularda yapabilecegim isleri kismam gerektigini fark edince vazgectim.
Size tavsiyem 8 GB VRAM bulunduran NVIDIA ekran karti bulunduran ve DDR5 RAM'i olan bir laptop bakmaniz. Kendim icin aldigim cihazi de ekliyorum
HP Victus.