Mantle gerçekleri

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bence AMD'nin Grafik konusunda son nVidia'yı vurmak için son çırpınışları diyebiliriz. Yoksa AMD Konsol piyasasından öteye gidemeyecek gibi görünüyor. Ama tabi ki de nVidia'nın bu sırada ellerinin Armut topladığından da emin değilim. Tesla K40 hala tam ve has olarak duyurulmadı. Kim ne derse desin AMD kökten yapısını değiştirmediği sürece nVidia yoluna devam edecektir. Ne tabi nVidia'nın kaderine bırakılırsa tüm piyasa o zamanda çok fahiş fiyatlara GT710 veya 810 alabilme ihtimalimiz doğabilir. Düşünsenize 800TL veriyorsunuz GT710 alıyorsunuz.

Yazım yanlışlarından dolayı alıntı yapılmamıştır, mesajı görüntülemek için ismin yanında bulunan ok işaretini kullanın.
Yahu kimse istemiyor ki AMD'nin ya da NVIDIA'nın kapanmasını? Kaveri serisiyle 400 liraya alınacak işlemci 1080p çözünürlükte battlefield 4'ü orta seviyede oynatıyor, bu düşük bütçeli kullanıcılar için harika bir şey! Ama NVIDIA geçen sene düşük bütçeli kullanıcılar için ne yaptı? GTX Titan çıkardı, 1000$ dan. Bunun üzerine ne yaptı tekrar NVIDIA? Daha ucuza ama neredeyse aynı performanslı GTX780'i çıkartarak tüm GTX Titan sahiplerine vurgun yaptı! Ardından son olarak çıkarttığı GTX 780 Ti ve fiyat düşüşlerine ise hiçbir şey söylemiyorum.

Ondan sonra bakalım NVIDIA geçen sene başka ne yapmış biz kullanıcılar için? GSYNC diye bir teknoloji duyurdu, bu teknolojiyi kullanabilmek için neye ihtiyacımız var? GTX700 serisi bir ekran kartı, 500$ ve bir monitör ve 200$'lık GSYNC kiti, hmm.

Tekrar AMD tarafına dönelim, Kaveri dedik BF4 oynatıyor dedik. Kaveri dedik 4K monitörde Civilization V oynatıyor dedik ve son olarak AMD DirectX'e karşı koyması beklenen Mantle adında bir teknoloji duyurdu ve bu teknolojinin GCN teknolojisi kullanan tüm ekran kartlarında çalışacağını ve teknolojinin TAMAMEN AÇIK KAYNAK KODLU olacağını duyurdu. Bu durum açıkca belirtiyor ki AMD bu teknolojiden kullanıcıları mutlu etmek dışında başka bir şey beklemiyor, sanki?

Fiyat konusunda AMD her zaman bir adım önde oldu değil mi? Sayesinde 1100 TL'den aldığımız GTX770 750 TL'ye inmişti. (Dolar yükselene kadar!) Şimdi GTX780 seviyesinde ve yer yer daha iyi bir ekran kartı olan R9 290'ı 250-300 TL daha ucuza alabilecek konumdayız değil mi?

Toparlamak gerekirse kimse markalardan birisinin kötüye düşmesini, iflas etmesini ya da kapanmasını istemiyor. Rekabet her zaman son kullanıcı(yani bizim) işimize yaramıştır.

Metin uzun olduğu için yazım hata denetleme başarısız oldu. Lütfen yandaki oku kullanın.
Benim belirtmek istediğim şey biraz yanlış anlaşılmış sanki. Benim demek istediğim eğer AMD Bunda başarısız olursa (olmama ihtimali daha baskın geliyor..) tüm piyasa nVidia'ya kalacak. Ve sağır sultanda biliyor ki nVidia bu işi aldımı bizi bildiğin sömürür. AMD'ye de saygım var. G-Sync konusu başka bir olay. O tek ekran kartına bağlı bir şey değil. Neyse bu konuda kimlerin haklı olduğunu kimlerin Kaveri serisi gösterecek. Ama AMD konsolları elinde tuttuğuna göre konsolları düşürecek bir hamlede yapmaz. Eğer dengeli bir politika izleyebilirse AMD bu gidişle bize 500 TL'ye 780Ti aldırtabilir. (Tabi ki de 500TL olması için piyasaya anca 990Ti Boost OC çıktığında olacaktır :D )

Bu arada yazım yanlışı falan yok..

Konu linki: https://www.technopat.net/forum/mas...gigabyte-770-oc-mi-sapphire-r9-280x-mi-3.html sayfa 3.

"Paradise7" Demiş ki;

"Grafik çizimi ve renderi profesyonel olarak yapmıyorsan R9 280x alabilirsin. PhsyX'e gelince bak şimdi. Bir teknolojinin elle tutulur olması için her yönden pozitif olması lazım. PhsyX destekleyen oyun bir elin parmağını geçmiyor üstelik yeni çıkan teknolojide değil bunda şunu anlıyoruz oyun firmaların ne denli PhsyX'i desteklediği."

Sanırım bu senin bir Fan boy olduğunun kanıtı. Daha ne diyeyim. Ayrıca senin alıntı mesajların yüzünden ceza yeyip duruyoruz. Fanboy öyle değil " Fan boy " şeklinde yazılır. :)

Bu teknolojinin gelişi AMD kullanıcıları için harika bir haber. Ancak dediğin gibi senden kanıt istemiştik. Sen 20 oyunun AMD ile anlaştığını mantle teknolojisi ile ilgili AMD'nin yaptığı açıklamayı paylaşacaktın... Hani nerede ? Yalan söylüyorsun ve utanmadan hala konu açıyorsun....

Ama tabi her zamanki gibi AMD tarafından yapılan hiçbir anlaşmaya dair açıklama YOK! Performans artışının yüzdesi ile ilgili resmi sitede açıklama YOK!

2, 3 forumda paylaşılan blog yazılarını paylaşıp düşüncelerinizi dile getirmeniz hoş ancak bunlar kanıt değil. Resmi siteden herhangi bir haber, anlaşma yokken. Yok 20 tane oyun firması anlaştı yok %45'e varan. Habere göre çift kartlarda %95'e varan ( %45+%45 hesabı bile yetmiyor. :( ) performans varmış. Tam da sizin inanacağınız türde haberler. Bunlara biz düşünce varsayım diyoruz. Fan boy değilim diyor. Bunlar sızılan bilgiler ama gerçek mi değil mi bilinmez. Bunlara kanıt diyen bir zihniyet. :)

Şu adamın profiline girip bakın bakalım. AMD fan boyu mu değil mi anlarsınız. Adam GTX 770 3 gb ve 384 bit olsa da 280x ile aynı performansı vermeye devam eder diyen biri ama fan boy değil bu adam. :)

Ayrıca kendi yorumum bu %45 gibi çılgınca bir rakamı AMD'nin açıklayacağını imkansız buluyorum. Nvidia'yı firma olarak görmemek demek bu. %45 demek yeni kartlarının hiçbirinin satmaması demek. Mantıken bir düşün adam o kartın pazardaki satış oranını düşüreceğini bile bile yapar mı aklın yatıyor mu ? Ki oyun konsollarında satış sağlayabilmek için bilgisayar platformu için uğraşmayan bir üretici. Performans artışının geleceğine inanıyorum ancak bu kadar da saçma bir değerde değil. :)

Bunları okuyup hala birşeyler yazıyorsan ben daha birşey demiyorum. Allah ıslah etsin... Çünkü herşey ortada sidik yarışını kimin yapmaya çalıştığı, yalan söylediği ve ikiyüzlü olduğu ortada. Biz tamamen kanıtlarla, elde tutulur şeylerle birşeyler hakkında bilgi verirken sen ve senin gibiler dedikodularla gaza gelip insanları yanlış yönlendirip bilgilendiriyorsunuz. Burada yazdıklarınızı binlerce insan okuyor. Elde tutulur bir kanıtın yoksa ona göre yaz. Bunu haber olarak paylaşabilirsin normal ancak "kanıt" diyemezsin. Dedikodu sadece.

Bu konu altından tek bir cevap dahi yazmayacağım.

Ayrıca konu da yanlış yere açılmış. Normal tabi sen açmışsın.

İyi forumlar...

1) R9 280x önerdiğim arkadaşın açtığı konuda yazdığım mesajların tümünü okursan neden R9 280x önerdiğimi anlarsın. Ben ilk başta GTX770 önerdim ama kendisi oyunda oynadığı için 2gb Vram'in yetmeyeceği şüphesi taşıyordu. Bende ona GTX770 4gb Vram versiyonunu önerdim . Bu seferde fiyat olarak R9 290'a yaklaştığını R9 290'da karar kıldı. Şimdi şöyle bir şey var zaten render ile uğraşan birisinin neden AMD ve NVIDIA arasında kalır? Ve de o kadar Nvidia ekran kartı önerisi yapan diğer arkadaşlara rağmen. Burdan şöyle bir kanı çıkıyor bu arkadaş profesyonel olarak render yapmıyor zaten yapsa R9 290 ekran kartına yönelmez. Bunun akabinde arkadaş için oyun performansı olarak daha önde bunun için profesyonel olarak render yapmıyorsan R9 280x alabilirsin dedim. Konuyu baştan güzelce oku içi dolu cümleler kur.

2) AMD ' nin kaveri serisi Apu'larda %45 ve AMD ekran kartlarında %45'e varan performans artışlarından bahsediliyor . Verdiğim adresteki bilgiler yanlış diyorsun neye göre yanlış? Bu arada '''DonanımHaber'' editörlerinden Erdi Özüağ ve Mesut Çevik'in AMD mantle ve kaveri seri Apu'larla ilgili hazırladığı videoyu baştan sona kadar dikkatlice izlersen mantle'nin getireceği performans artışından az çok bilgi sahibi olursun .

3) AMD malesef Nvidia kadar katı kurallar koymuyor. CES 2014 fuarında yapılan açıklamada AMD;
Eğer Nvidia bu mantle 'ye dahil olmak isterse engel olmayacaklarını söylediler . Bu arada videoyu izlersen Mantle API'sının ne işe yaradığıyla ilgili küçük bir bilgide veriyolar.

4) GTX770 3gb 384 bit olsa 1080p ayarda yine aynı performansı verir. Bir ekran kartının asıl performansı içinde ne kadar çekirdeğe sahip olduğudur. Sizin savınıza göre daha fazla performans verecekse neden 4gb Vram versiyonu aynı performansı veriyor? Bunun akabinde eğer daha fazla performans veriyorsa içindeki çekirdeklerin performansı daha fazla ise GTX770'i 3gb ve 384 bit olarak yapmayan Nvidia sizi kandırıyor . 3gb vram 384 bit'in asıl performansı 2k ve üzeri çözünürlükte ortaya çıkıyor . Zaten R9 280x 'te 2k çözünürlükte GTX770'ten daha fazla fps veriyor.

5)Son olarak biz kanıtlarla elle tutulur şeylerle bilgi veriyoruz demişsin ama kendi kazdığın kuyuya kendin düşmüşsün . Örnek: Daha mantle kullanılmadığı halde getireceği performansın yalan olduğunu nasıl söyleyebiliyorsun yazabiliyorsun . Bence sen kendi içinde çelişkilerini çöz ondan sonra bana cevap niteliğinde yorum yap.

Bu arada dersine iyi çalışmamışsın seni büte bırakıyorum iyice çalış ondan sonra gel karşıma hadi eyvallah.

- - - Güncellendi - - -

Bunada cevap vereyim .

Evet o fiyat aralığında oyun için alınabilecek en iyi ekran kartıdır . GTX 780'den daha ucuz olduğu halde daha iyi performans veren bir ekran kartıdır. Farkettiysen ''oyun için'' dediğimi hayretler içinde göreceksin. Tekrar ve tekrar söylüyorum render ve grafik yapan birisinin Nvidia'dan şaşmaması lazım . Bu alanda tekeldir Nvidia.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşım, sen anlamıyor musun, ben mi anlatamıyorum, yoksa işine mi gelmiyor? Eğer AMD fan boyu olsaydım render yapan birine Nvidia önermezdim demişsin. Ben de neredeyse bu forumda öneri yaptığım bir çok kişiye R9 290 önerdim. Ama ben fan boy oluyorum değil mi?

Buna karşılık da o fiyata alınabilecek en iyi kart R9 290'dur demişsin, e o zaman da render için önerilebilecek en iyi marka da Nvidia'dır.

Şimdi AMD fan boyu olduğun ortaya çıktı. Herşeyi kıvırmaya çalışıyorsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Neyi tartışıyorsunuz anlamıyorum.

AMD, Mantle sayesinde oyunlarda %45'lere varan performans artışı sağlarsa buna hangimiz üzülür?

AMD'nin verdiği rakamların biraz abartılı olduğu gerçek. Ama bunu sadece AMD değil, tüm firmalar yapıyor. Muhtemelen hiç biriniz, yeni çıkan bir işlemci/ekran kartı için bu üç firmanın arge'lerinin gerçekleştirdiği ve sadece editörlere dağıtılan basın bültenlerini görmediniz. Görseydiniz, zaten tartışmanın ne kadar manasız olduğunu anlardınız.

AMD, Mantle ile iddialı geliyor. Ancak daha önce de söylediğim gibi temelde büyük bir mantık hatası var.

Atıyorum; BF4'de 25 frame'le oynanabilirlik sınırının altında kalan R9 260'ın, Mantle sayesinde 36 frame'e ulaşmasından bahsediyoruz. Olabilir mi? İhtimaller dahilinde. Ama AMD bunu becerirse, orta/üst ve üst seviye ekran kartlarını kime satmayı düşünür?

Bunun yanında Mantle'ın başarılı olmasının en büyük kriterlerinden biri de; Crysis 3 gibi Nvidia mimarisine göre optimize edilmiş oyunlarda da %45'lik artış gösterebilmesi. AMD bunu yaparsa, zaten tartışmasız olarak liderliği eline alır.

Nvidia'nın, Mantle karşısında tepkisiz duracağını hiç zannetmiyorum çünkü; teknolojik ve parasal üstünlük Nvidia tarafında.

Sonuç olarak;

Mantle, yeni bir teknoloji ve kullanıcının yararına olan her değişim: bizim için faydadır. Bunun taraftarlığı yapmak yada aksi görüşü savunmak kimseye bir şey kazandırmaz. Sonuçta bizler tüketiciyiz. Ürünü alır ve keyfimize bakarız.

Her ne kadar verilen rakamlar abartılı olsalar da, sonuçta bir şekilde performans artışı sağlanacak. Ancak bu altyapıya Nvidia'nın da destek vermesi, geliştiricilerin çıkarttıkları her oyunu Mantle'a göre optimize etmesi ve AMD tarafından sürekli yazlım güncellemelerinin yapılması gerekir.

Oyunlar gelmeden herhangi bir yorum yapmanız yada yapmam son derece yanlış. Yani havanda boşuna su dövmeyin.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı