Arkadaşlar, öncelikle şunu söyleyeyim. Bana sürücü kursunda yarım debriyaj ile aracı kaldırmayı öğrettiler. Öğrettikleri şey debriyajı kavrama noktasına getirip araç titredikten sonra freni bırakıp ayağımızı debriyajdan yavaşça kaldırırken aynı şekilde yavaşça gaz vermemdi. Bana araç motorin ile çalışıyorsa ve yokuş çok dik değil ise aynı şekilde gaz desteği olmadan aracı kaydırmadan kaldırabileceğimi öğrettiler.
Ehliyetimi aldım ve pekiştirmek için bugün annemin arabası ile gezintiye çıktık. İlk 1 saat gayet normal geçti. Hiçbir sorun yoktu. Aracı kaldırıyordum, durduruyordum. Bir noktada, dik bir yokuşta durdum ve aracı gaz desteği ile kaldıramadım. Bunu yaklaşık 8-10 defa denedim her birinde aracı stop ettirdim. Daha sonra koltuğa annem geçti ve yokuştan sonra bana tekrar verdi. Fakat her ne olduysa ondan sonra çok sıkıntı çekmeye başladım. Yarım debriyaj ile aracı kaldıramıyordum yani en azından bazen sorunsuz kaldırıyordum bazen ise sürekli stop ettiriyordum ve sanki debriyaj noktası hassasiyetini kaybetmiş gibiydi. O titreme hissini tam net algılayamamaya başlamıştım.
Sorum şu: Bu olaydan sonra aracı yarım debriyaj ile kaldıramamaya başladım düz yolda. Acaba bunun sebebi araca zarar vermem mi yoksa bana öğrettikleri tekniğin yanlış olması mı? Annem sürekli gaz vermiyorsun ondan dolayı bu yaşanıyor diye söyledi fakat ben en başlangıçtan beri farklı bir şey yapmadım. Aracı sürekli yarım debriyaj ve gaz desteği olmadan kaldırmıştım.